Windows 11’in yaklaşan sürümü 24H2, üçüncü parti kullanıcı arayüzü kişiselleştirme uygulamalarıyla ilgili önemli kısıtlamalar getiriyor. Bu kısıtlamalar özellikle StartAllBack ve ExplorerPatcher gibi popüler araçların kullanımını etkilemiş durumda. StartAllBack, Windows 11’de Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü’nü kişiselleştirmek için yaygın olarak kullanılan bir araçken, ExplorerPatcher kullanıcıların Windows 10 Görev Çubuğu’nu Windows 11’e geri getirmesine ve ek kişiselleştirmeler yapmasına olanak tanıyan bir uygulama.
Windows 11 24H2 sürümü, ExplorerPatcher’ı “güvenlik veya performans sorunlarına neden olduğu” gerekçesiyle uyumsuz olarak değerlendirmeye başladı. Kullanıcılar, “Bu uygulama, Windows’da güvenlik veya performans sorunlarına neden oluyor. Yeni bir sürüm mevcut olabilir. Bu versiyonda çalışan güncellenmiş bir sürüm için yazılım sağlayıcınızı kontrol edin.” mesajı ile karşılaşmakta.
Bu kısıtlamalar, Microsoft’un işletim sistemi üzerinde daha fazla kontrol sağlama ve güvenlik ile performansı artırma yönündeki genel stratejisinin bir parçası olarak görülebilir. Ancak kullanıcılar arasında kişiselleştirme ve esneklik talebi de oldukça yüksek. Bu nedenle bu tür uygulamaların bloke edilmesi, kullanıcı topluluğu içinde bazı hayal kırıklıklarına neden olacak gibi gözüküyor.
Engellenen uygulamaların çalıştırılabilir dosyasını yeniden adlandırmak veya uygulamayı silip sistemi güncelledikten sonra tekrar yüklemek gibi yöntemlerle Microsoft’un engellerini bir şekilde geçebiliyorsunuz, yine de bu uygulamaların aktif kullanıcılarının ne kadarı bunları yapmaya istekli olur, maalesef bu konuda bir şey söylemek mümkün değil.
Windows 11’in 23H2 sürümü, StartAllBack veya ExplorerPatcher gibi uygulamaların kullanımında herhangi bir kısıtlama getirmemişti. Bu uygulamalar uyarılar olmadan sorunsuz bir şekilde çalışabiliyordu. Fakat Microsoft’un 24H2 sürümünde bu uygulamaları bloke etme kararı, işletim sisteminin daha istikrarlı ve güvenli bir yapıya kavuşturma çabasının bir yansıması olarak değerlendirilse de bu durum, Microsoft’un Windows 11’i geliştirirken eski bileşenleri kademeli olarak kaldırma ve modernleştirme niyetinin bir göstergesi olarak da görülebilir.