Mozilla, bu hafta Firefox için yeni Kullanım Koşulları (Terms of Use) yayınladı ancak şirket, kullanıcı verileri üzerinde Mozilla’ya aşırı geniş haklar verdiği izlenimi yaratan cümleler nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. Ünlü firma, gelen tepkilerin ardından açıklama yapmak durumunda kaldı.
Kullanım Koşullarındaki Tartışmalı İfadeler ve Mozilla’nın Açıklaması
TechCrunch’ın haberine göre bazı kullanıcılar, koşullardaki şu ifadeye tepki gösterdi: “Firefox’a bilgi yüklediğinizde veya girdiğinizde bize gezinmenize, çevrim içi içerikle etkileşimde bulunmanıza ve Firefox kullanımınızla belirttiğiniz şekilde deneyimlemenize yardımcı olmak için bu bilgileri kullanmak üzere münhasır olmayan (nonexclusive), telifsiz (royalty-free), dünya çapında (worldwide) bir lisans vermiş olursunuz.”
Mozilla, blog yazısına şu güncellemeyi ekleyerek yanıt verdi: “Firefox’un bazı temel işlevlerini mümkün kılmak için bir lisansa ihtiyacımız var. Bu lisans olmadan, Firefox kullanırken yaptığınız herhangi bir işlem verisini kullanmamız mümkün olamazdı.”
Şirket, bunun verilerinizin sahipliğini veya Gizlilik Bildirimi’nde açıklananlar dışında herhangi bir şey için kullanma hakkını vermediğini de ekledi. Gizlilik Bildirimi’nde Mozilla, verilerinizi Firefox’un temel işlevselliği ve özellikleri için ve ayrıca sağladığınız verileri nasıl ayarlayacağınızı da belirterek kullanıcıların şüphelerini gidermeye çalıştı.
Dahası Mozilla, belirli terimleri neden kullandığını da açıkladı. “Münhasır olmayan (nonexclusive)” teriminin, Mozilla’nın kullanıcı verileri için özel bir lisans istemediğini belirtmek için kullanıldığını; çünkü kullanıcıların bu verilerle başka şeyler de yapabilmesi gerektiğini söyledi.
Ek olarak “Telif hakkı olmayan (royalty-free)” ifadesi, Firefox’un ücretsiz olması ve ne Mozilla’nın ne de kullanıcının tarayıcıyı sağlamak için veri alışverişinde birbirine borçlu olmaması nedeniyle kullanıldı. “Dünya çapında (worldwide)” ise Firefox’un dünya çapında mevcut olması ve küresel internete erişim sağlaması nedeniyle eklendi.
Mozilla Sözcüsü Kenya Friend-Daniel, yaptığı açıklamada “Bu değişiklikler, Mozilla’nın yapay zeka için kullanıcı verilerini kullanma veya reklam verenlere satma amacıyla yapılmadı. Kullanım Koşulları’nda belirtildiği gibi Firefox’u çalıştırırken kullanıcıdan verilerini kullanma izni istiyoruz” şeklinde konuştu.
Orijinal blog yazısında Mozilla, bazı isteğe bağlı Firefox özelliklerinin veya hizmetlerinin çalışması için ek veriler toplamaları gerekebileceğini ve bunları yapmalarına rağmen gizliliğin öncelikleri olmaya devam edeceğini açıkladı.
Son olarak şunu da ekleyelim: Mozilla’nın açıklaması sonrası kullanıcıların tepkisi azalmadan devam etti. Bunun üzerine Mozilla, kısa bir blog yazısı daha yayınlayarak Kullanım Koşulları’nı baştan sona revize edeceklerini açıkladı.
Kaynak: The Verge