MSI’ın uzun zamandır beklenen 32 inç 4K 240Hz QD-OLED panele sahip 321URX model monitörünü inceliyoruz.
Kutu İçeriği
Monitörün kutusundan HDMI, DP, güç kablosu ve firmware güncellemesi için USB Tip-A’dan USB Tip-B 2.0’a kablo çıkıyor. Monitör, kutu içerisinde standından ayrı bir şekilde duruyor. Standı sonradan monte etmeniz gerekiyor fakat montaj işlemi gayet basit.
Tasarım
Çoğu monitörde olduğu gibi bu monitör de çerçevesiz bir tasarıma sahip. Tabii ki monitörün çerçeveleri bulunuyor fakat çerçeveleri ince ve çıkıntı oluşturmadığı için monitör kapalıyken göze batmıyorlar. Parlak kaplamalı monitörümüz, 110mm yükseklik ayarının yanında, öne doğru 5 derece, arkaya doğru 15 derece, sağa ve sola 30 derece, pivot olarak sağa ve sola ise 10 derece dönebiliyor. Monitörün dikey durma özelliği bulunmuyor.
Performans
MSI 321URX, ikinci nesil bir QD-OLED panel kullanıyor. 240Hz yenileme hızına ve 0.3ms tepki süresine sahip. 4K bir monitör için 240Hz yenileme hızı gerçekten etkileyici. Yeni nesil ekran kartları rekabetçi oyunlarda rahatlıkla 4K çözünürlükte 240FPS ve üzeri kare hızlarına ulaşabileceği için 4K monitörün 240Hz olması da mantıksız sayılmaz.
Monitör, ekran yırtılmalarını önlemek için AMD FreeSync Premium Pro teknolojisini bulunduruyor. Her ne kadar VRR sayesinde NVIDIA ekran kartlarıyla sorunsuz çalışsa da henüz G-SYNC Uyumlu sertifikası olmadığını belirtelim.
Görüntü Kalitesi
3840×2160 çözünürlüğe sahip olan monitör, parlak ve yansıma önleyici kaplamaya sahip QD-OLED panel ile geliyor. Biraz yansıtma olsa da, ilk nesil OLED panellerden daha iyi. Parlak aydınlatma koşullarında yansımalar fark edilebilir, ancak doğru aydınlatmayla bu durumu kontrol altına alabilirsiniz.
Adobe RGB renk uzayının %97 kadarını, DCI-P3’ün %99 kadarını ve sRGB’nin %138 kadarını destekliyor. Ayrıca monitörde 10-bit renk desteği bulunmakta, bu da monitörün 1 milyar renk gösterebileceği anlamına geliyor.
Monitör, 4K’da 240Hz verebilmek için DSC sıkıştırma yöntemini kullanıyor. Matematiksel olarak kayıplı olan bu yöntemdeki kalite kaybı gözle fark edilemediği için görsel olarak kayıpsız kabul ediliyor. SDR’da 250 nit parlaklığa çıkan monitör, HDR için DisplayHDR True Black 400 sertifikasına sahip. HDR modunda %2’lik pencerede 1025 nit maksimum parlaklığa ulaşan monitör, %10’da 469 nit ve %100’de ise 260 nit maksimum parlaklığa ulaşıyor. Bu açıdan LED’ler kadar parlak bir monitör olduğunu söyleyemesek de piyasadaki diğer OLED’ler ile aynı parlaklığa sahip.
Hatırlarsanız QD-OLED panellerin WOLED panellere göre metin performansının daha iyi olduğundan bahsetmiştik. 140 PPI piksel yoğunluğna sahip bu monitör, eski 1440p QD-OLED modellere göre çok daha iyi bir metin performansı sunuyor. Windows’ta ölçeklendirme ayarını %100 yapsanız bile gayet iyi bir deneyim elde ediyorsunuz. IPS paneller kadar net olmasa da, oldukça yakın bir deneyim sunuyor.
Ek Özellikler
Pasif soğutma kullanan monitör, sessiz bir şekilde soğutulmasının yanı sıra OLED panel için uzun bir ömür vadediyor. OLED yanığı olmaması için OSD’de de çeşitli OLED bakımı özellikleri mevcut. Yanma önleyici piksel kaydırma, panel yenileme, görev çubuğu algılama ve çoklu logo algılama desteği bunlar arasında yer alıyor. Bunlara ek olarak 3 yıllık garanti sürecine OLED yanığı da dahil edilmekte.
Portlar
- 1 x DisplayPort 1.4a DSC
- 2 x HDMI 2.1 (4K@240Hz)
- 1 x Kulaklık çıkışı
- 2 x USB 2.0 tip-A
- 1 x Type-C (DP alt.) PD 90W
Portlara baktığımızda monitörde toplamda dört adet görüntü girişi olduğunu görüyoruz. Üstelik Tip-C portu bunlara ek olarak 90W güç çıkışı da sağlıyor. Yani monitöre MacBook’unuzu bağladığınızda hem görüntü aktarıyor hem de şarj ediyorsunuz. Bağlantıların tümü, 4K çözünürlükte 240Hz’yi destekliyor. 10-bit HDR ve adaptif senkronizasyon özellikleri de mevcut, dolayısıyla alt örnekleme tekniklerine gerek kalmıyor. Ayrıca, dahili bir KVM anahtarı da var, bu da çoklu cihaz kurulumları için harika bir özellik.
Artılar
- 240Hz yenileme hızı ve 0.3ms tepki süresi ile akıcı bir oyun deneyimi sağlıyor
- 4K QD-OLED ekran ile yüksek çözünürlük, yüksek kontrast, canlı renkler ve gerçek siyahlar elde ediliyor
- QD-OLED ile beraber WOLED monitörlere göre daha iyi bir metin performansı sunuyor
- Panelde yansıma önleyici özelliği olan parlak bir kaplama bulunuyor.
- Monitör üzerindeki USB tip-C portu hem DP hem de 90W şarj destekliyor
- OLED Care özellikleri ile OLED panelin ömrünü uzatıyor
Eksiler
- Monitör üzerindeki USB tip-A portları 2.0 sürümünü kullanıyor
- Pivot (dikey) modu bulunmuyor
Sonuç
321URX fazlasıyla beğenimizi kazanan bir monitör oldu. 4K 240Hz HDR oyun deneyimi muazzam. Kontrast, parlaklık ve hareket netliği üst düzeyde. QD-OLED panel ile metinlerde de IPS’e yakın bir deneyim sunuyor. Eğer OLED deneyimini 32” boyutta yaşamak isterseniz piyasadaki en iyi seçeneklerden biri olduğunu söyleyebiliriz.
Ürüne bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.