Boeing’in Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) yapacağı ilk mürettebatlı görev beklenirken NASA, mürettebatsız bir kargo uzay uçağı olan Dream Chaser ile de önemli ilerlemeler kaydediyor. Sierra Space tarafından geliştirilen Dream Chaser uzay aracı, Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’ne (KSC) ulaşarak ISS’ye yapılacak uçuşların hazırlık sürecinin bir parçası haline geldi.
Dream Chaser Uzay Uçağının Bu Yıl Uçması Bekleniyor
NASA, ISS’ye insan taşıma görevlerinde SpaceX’in Dragon ve Boeing’in Starliner uzay araçlarını kullanırken ikmal görevleri için Northrop Grumman’ın Cygnus ve SpaceX’in Cargo Dragon araçlarına da güveniyordu. Ancak Kennedy Uzay Merkezi’ne (KSC) teslim edilen Dream Chaser, bu alanda yeni bir dönem başlatmayı hedefliyor.
Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) işletilmesi, Dünya’dan büyük miktarda kargo taşınmasını gerektiriyor. İstasyonda yürütülen bilimsel deneylerin yanı sıra istasyonun yenilenmesi ve mürettebatın ihtiyaçlarının karşılanması gibi faaliyetler de kargo teslimatlarını zorunlu kılıyor. Sierra Space tarafından geliştirilen Dream Chaser uzay uçağının ISS filosuna katılması, NASA’ya daha fazla esneklik sağlayabilir.
Dream Chaser uzay uçağının ilk görevi, United Launch Alliance’ın (ULA) Vulcan roketi ile gerçekleştirilecek ve bu açılış uçuşunda ISS’ye yaklaşık 8 bin pound (yaklaşık 3630 kg) kargo taşınacak. NASA’nın belirttiğine göre bu ilk uçuşta taşınan kargo miktarı daha düşük tutulmuş çünkü gelecekteki uçuşlarda Dream Chaser’ın 11,500 pound (yaklaşık 5215 kg) kadar kargo kapasitesine sahip olması ve ISS’ye 3 aydan fazla süre bağlı kalabilmesi hedefleniyor.
Kennedy Uzay Merkezi’nde (KSC) yürütülecek işlemler uzay uçağının elektronik sistemlerini, ısı koruma sistemlerini ve ses dayanıklılığını kapsayacak şekilde planlandı. NASA, Orion uzay aracında olduğu gibi ısı kalkanı hasarı konusunda titiz bir yaklaşım sergiliyor. Bu nedenle Dream Chaser’ın ısı kalkanının, test uçuşu esnasında açığa çıkan yüksek sıcaklıklara dayanıklı olup olmadığı ilk kez test edilecek.
Dream Chaser uzay uçağı, Alçak Dünya Yörüngesi’nden (LEO) dönüş yapacağı için NASA’nın Orion uzay aracına göre daha hafif aerodinamik kuvvetlere maruz kalacak. Dream Chaser, ISS’ye ağır yükleri teslim etmek amacıyla harici bir kargo modülü kullanıyor. Bu modül, Dünya’ya dönüş yolculuğunda uzay uçağından ayrılacak ve böylece daha hafif bir yapıda olmasını sağlayacak.
NASA, uzay uçağını roket fırlatmalarının yarattığı titreşimlere, uzayın boşluğuna ve 300 ℉ (yaklaşık 150 ℃) kadar olan sıcaklıklara dayanıklılığı açısından kapsamlı testlerden geçirdi. Bu testlerin son aşamaları, aracın Uzay Aracı İtki Sistemi adı verilen özel bir silindirik odaya yerleştirilmesini içeriyor. NASA’nın bu itki sistemi, dünyada eşi benzeri olmayan bir yapıya sahip ve bir uzay aracının Dünya’ya dönüşü sırasında karşılaşabileceği çeşitli koşulları simüle etmek için kullanılıyor.
Kaynak: wccftech.com