Kendi bilgisayarınızı toplamak heyecan verici bir deneyim. Parçaları tek tek seçip bir araya getirmek harika bir his ancak birçok bileşen ve kablo karmaşası söz konusu olduğunda sonuç bunaltıcı olabiliyor. Doğru kurulum sırasını takip ederek bu süreci daha kolay ve sorunsuz hâle getirebilirsiniz.
İşlemleri Kasanın Dışında Tamamlayın
En yararlı ipuçlarından biri, anakartı kasaya yerleştirmeden önce mümkün olduğunca fazla bileşeni birleştirmek. Bu şekilde işlemci soketi ve anakart vidalarına daha kolay erişebilirsiniz.
Anakartı kutusundan çıkarın ve düz, statik olmayan bir yüzeye yerleştirin. Kutu, bu işlem için ideal. İşlemciyi, RAM’i, varsa NVMe SSD ve soğutucuyu monte edin. Bu aşamada soğutucunun montaj ayaklarını ve arka plakasını da takmalısınız. Termal macunu unutmayın veya soğutucunuzda önceden uygulanmış macun varsa etiketi çıkarın.
Eğer özel bir fan kontrol cihazı kullanmıyorsanız anakart kasanın dışındayken işlemci fanını CPU_FAN veya CPU_OPT başlığına bağlayın. Bu aşamada ekran kartınızı da takmayı düşünebilirsiniz ancak daha sonra ihtiyaç duyabileceğiniz diğer bileşenlerin monte edilmesi engellenebilir.
Bileşenleri Test Edin
Kasanın geri kalanını monte etmeden önce her şeyin çalıştığından emin olmak için basit bir test yapmayı düşünebilirsiniz. Bu, yanlış takılmış RAM veya hatalı bir bileşeni kolayca ayırt etmenizi sağlar. İşlemci soğutucunun da test için takılı olması gerektiğini unutmayın.
Güç kaynağının 24-pin ve işlemci güç kablolarını anakarta bağlayın ve kasanın güç anahtarını anakarta bağlayın. Alternatif olarak bağlantıyı bir tornavida ile sağlayabilirsiniz. Ekran kartı takılıysa monitör kablosunu ekran kartına; değilse doğrudan anakarta (ancak yalnızca işlemcide entegre grafik birimi varsa görüntü alabilirsiniz) bağlayın.
Anakart Vida Girişlerini ve Plakayı Takın
PC toplarken sıkça unutulan iki unsur, anakart vida girişleri ve anakart plakası olarak bilinir. Daha önce PC topladıysanız muhtemelen bunlardan birini unuttunuz ve tüm PC’yi söküp takmak zorunda kaldınız.
Kasada bazı vida girişleri önceden takılı olabilir fakat bunların anakart formunuza uygun yerlerde olup olmadığını kontrol edin.
Fanları, Depolama Ünitelerini, RGB Işıkları, Sıvı Soğutucuyu ve PSU’yu Takın
Anakartı kasa dışında monte ettiğiniz gibi kasa bileşenlerinizi de aynı şekilde monte edebilirsiniz. Tüm fanlarınızı ve işlemci soğutucunuzu takarak başlayın. Radyatör, anakart vidalarını monte etmenizi engellemiyorsa montajlayın. Aksi durumda soğutucuyu daha sonra monte edebilirsiniz. Bu aşamada PSU’nuzu da monte edin.
Kabloları Önceden Yönlendirin
Kablolarınızı kasanın içindeki kesiklerden geçirerek anakart montajı sonrası her şeyi kolayca bağlayabilirsiniz. Bu sayede çalışacak daha fazla alan elde edebilirsiniz. USB ve kasa giriş çıkış kablolarını alt kısımdan, fan ve RGB konnektörlerini alt ve sağdan, PSU anakart ve GPU güç kablolarını sağdan ve işlemci güç kablolarını üstten yönlendirin.
Kasa Yatay Konumdayken Monte Edilmiş Anakartı Takın
Her şey hazır olduğunda, kasayı masanın ya da zeminin üstünde yatay konuma getirin. Anakartı işlemci soğutucusu ya da pasif soğutuculardan tutarak dikkatlice yerleştirin (çıplak elle kart yüzeyine dokunmayın) ve montaj deliklerini vida girişleriyle hizalayın. Verilen vidaları kullanarak yerine sabitleyin. Vidaları sıkmadan önce arka plakanın anakartla hizalandığından emin olun.
Tüm Kabloları Bağlayın
Küçük güç, reset ve LED kablolarını ön panel başlıklarına bağlayarak başlayın. Ardından fan, RGB, USB ve HD ses kablolarını bağlayın. Sonrasında anakart ve işlemci için PSU kablolarını takın. Eğer henüz ekran kartı veya sıvı soğutma blokunu monte etmediyseniz bunu şimdi yapın. Son olarak ekran kartınızın ek güç girişlerini kontrol edin.
Kablo Yönetimi Yapın
Her şeyi tamamladığınızdan eminseniz son adıma geçelim. İyi bir kablo düzeni, bilgisayarınızı sadece daha temiz göstermekle kalmaz; aynı zamanda hava akışını da artırabilir. Ön kısım zaten oldukça düzenli olmalı ancak kabloları kasanın boşluklarından geri plana doğru nazikçe iterek ön tarafı daha da tertipli hâle getirebilirsiniz. Arka kısımda kabloları plastik kelepçe kullanarak toplayabilirsiniz. Gerekirse fazla kabloları kasanın kalan boşluklarına ve HDD yuvalarına sıkıştırarak arka panelin kapanmasını sağlayın.
Tebrikler, PC’nizi başarıyla topladınız! Kurulum süreci bazen zorlayıcı olabiliyor ancak doğru sırayı takip ederek işlemi hızlandırabilirsiniz. Windows 11 kurulumu için buradaki rehberimize de göz atmayı unutmayın.
Kaynak: www.howtogeek.com