Samsung, Qualcomm için önemli bir akıllı telefon yonga seti müşterisi olarak görülüyor ve muhtemelen bu nedenle Qualcomm, Snapdragon silikonunu kullanmak için Koreli devle kısa süre önce çok yıllı bir anlaşmayı yeniledi. Ancak bir şirketin belirli bir çeyrekte toplam gelirinin yüzde 40’ını tek bir müşteriden elde etmesi endişe verici olabilir. 2023 yılının 4. çeyreği için paylaşılan verilere göre Qualcomm bu konuda Samsung’a fazlasıyla bağımlı görünüyor. Şirketler çeşitlilik sağlayamazsa işlerin kötüden daha kötüye gidebileceğine daha önce de şahit olmuştuk.
Samsung, Exynos yonga setlerini Qualcomm’un SoC’lerine artık ihtiyaç duymayacak kadar geliştirebilirse durum daha da vahim hale gelebilir
Canalys tarafından yayınlanan veriler, 2023 yılının 4. çeyreğinde Samsung’un, Qualcomm’un Snapdragon yonga seti gelirinin yüzde 40’ını oluşturduğunu gösteriyor. Xiaomi toplam gelirin yüzde 17’sini oluşturarak ikinci sırada yer aldı, ancak iki şirket arasında büyük bir eşitsizlik var ve bunun ele alınması gerekiyor. Karşılaştırıldığında, MediaTek daha dengeli bir görünüme sahip; Samsung, toplam akıllı telefon yonga seti gelirinin dörtte birini oluşturuyor ve onu yüzde 17 ile Xiaomi takip ediyor.
Bu da Samsung’un bu yıl için MediaTek’in tüm yonga seti tasarımlarından vazgeçmesi durumunda bile Tayvanlı yarı iletken üreticisini Qualcomm kadar etkilemeyeceği anlamına geliyor. Kısa bir süre önce MediaTek’in Google hariç neredeyse tüm Android telefon üreticilerini portföyüne kattığını ve 2024’ün ilk çeyreği için sadece 15 civarında yonga seti tasarımına sahip olduğunu bildirmiştik. Şu an için Samsung’un Qualcomm’a bağlı kalmaktan başka seçeneği yok.
Exynos 2400, Exynos 2200’e kıyasla büyük gelişmeler kaydetmiş olsa da Snapdragon 8 Gen 3’ün gerisinde kalmaya devam ediyor ve Snapdragon 8 Gen 4, Samsung’un bu yılın sonlarında piyasaya sürmeyi planladığı Exynos eşdeğerine kıyasla muhtemelen daha iyi bir seçenek olabilir. Snapdragon 8 Gen 4’ün Snapdragon 8 Gen 3’ten daha pahalı olacağı da söyleniyor, bu da Samsung’u iyi marjlar elde etmek için Galaxy S25 serisinin başka yerlerinden ödün vermeye zorlayacak.
Aynı zamanda Samsung, TSMC’nin kalitesiyle eşleşecek şekilde çip üretme işine başlayabilir ve böylece hem performans hem de güç verimliliği açısından Snapdragon rakipleriyle eşleşen gelişmiş Exynos SoC’leri seri olarak üretebilir, ancak bu biraz zaman alabilir. Kısa bir süre önce, Koreli firmanın gelişmiş 2nm sürecinin sadece yeniden adlandırılmış ikinci nesil 3nm üretim süreci olduğu, yani gerçek 2nm olmayacağı bildirildi.
Qualcomm muhtemelen Samsung’un ortaklığına çok fazla bağlı olduğunun farkında, bu nedenle daha önce hem Samsung’dan hem de TSMC’den 2nm örnekleri talep ettiği söylenmişti, çünkü Snapdragon 8 Gen 5 için çift kaynak stratejisine başvurabilir, üretim maliyetlerini düşürebilir ve Samsung’u sipariş almaya devam etmeye teşvik edebilir. Qualcomm, Huawei’den gelecek siparişlerle kayıplarını telafi edebilirdi, ancak Huawei bundan sonra Kirin 9000S’yi kullanmaya başladığından, bir analist Qualcomm’un bu yıl 60 milyona kadar sipariş kaybedebileceğini ve bunun da milyarlarca dolarlık bir parasal kayıpla sonuçlanabileceğini tahmin ediyor.
Öte yandan Qualcomm muhtemelen Samsung’un yonga setlerine bağımlı olduğunu biliyor çünkü Exynos serisi muhtemelen birkaç yıl daha zor durumda kalacak, bu nedenle Qualcomm’un bu işi sürdürebileceğini varsayarsak bir şirketin yüzde 40’lık bir gelir payı kötü bir anlaşma olmayabilir.