Geçen yıl dünyayı kasıp kavuran sohbet robotu ChatGPT’nin arkasındaki firma OpenAI, 2024’e girerken haberlere konu olmaya devam ediyor. OpenAI’ın 2023 yılı, firmanın ürünlerinin kamuoyunda büyük ilgi gördüğü, kurucusu ve CEO’su Sam Altman’ın bir hafta sonu boyunca görevden alınıp geri dönmesine yol açan dramın yaşandığı ve herkesin koltuğunun kenarına yapıştığı renkli bir yıl oldu.
Şimdi, Altman OpenAI’ın varlığını sermaye yoğun ve teknolojik açıdan karmaşık yarı iletken endüstrisine genişletme söylemini hızlandırırken, yeni bir rapor OpenAI’nin sadece bu yıl 2 milyar dolar gelir getirebileceğini değil, planlarının meyve vermesi halinde 2025 gelirinin 4 milyar dolara ulaşabileceğini öne sürüyor.
İçerdekiler, OpenAI’nin Aralık Ayında Yıllık Gelirinin 2 Milyar Doları Geçme Yolunda Olduğunu Söylüyor
Microsoft gibi halka açık şirketlerle kıyaslandığında, OpenAI gibi startup’lar ve genç şirketler yatırımcı sermayesi çekmek söz konusu olduğunda genellikle projeksiyonlara güveniyor. OpenAI yıllardır çalışıyor ve yapay zeka modelleri geliştiriyor olsa da, firmanın para akışını sağlayabilmesi ancak 2023 yılında mümkün oldu.
ChatGPT’nin kamuoyunun dikkatini çekmesinden bir yıldan biraz fazla bir süre sonra, Financial Times tarafından yayınlanan yeni bir rapor, OpenAI’ın yıllık 2 milyar dolar gelir elde etme yolunda ilerlediğini öne sürüyor. Yayın, şirket içinden iki kişinin OpenAI’nin gelir oranının Aralık 2023’te yıllık 2 milyar dolar sağlayacak seviyeyi geçtiğini ve tarihi dönüm noktasına rağmen OpenAI’ın bunu ikiye katlamak ve gelecek yılın sonunda 4 milyar dolar geliri geçmek için tam hız ilerlediğine inandıklarını belirttiklerini aktarıyor.
Girişimlerin değerlendirme için kullandıkları bir ölçüt de çalışma oranı ve içeriden kişiler OpenAI’ın Aralık ayındaki çalışma oranının 2024’te 2 milyar dolar sınırını geçmesini sağlayabileceğini öne sürüyor.
OpenAI’ın 2025 yılına ilişkin iyimserliğinin merkezinde iş yapay zekâsı kullanıcıları yer alıyor. Finansta dolandırıcılık tespitinden ilaç geliştirmede araştırmaya, tedarik zinciri yönetiminde aksaklıklardan yarı iletken üretiminde verim yönetimine kadar çok çeşitli sektörlerde kullanılabilen kurumsal yapay zeka, Microsoft’un OpenAI’a milyarlarca dolarlık taahhütte bulunmasının arkasındaki en büyük nedenlerden biri.
Bunlar aynı zamanda Microsoft’un başlangıçta tüketici odaklı bir yazılım firmasından, şu anki CEO’su Satya Nadella’nın liderliğinde kendisini dönüştürmeyi başardığı kurumsal ve bulut bilişim devine dönüşümünün tam merkezinde yer alıyor.
Ancak OpenAI önümüzdeki yıl gelirini iki katına çıkarmayı hedeflese bile, yapay zeka modelleri geliştirmenin yüksek maliyetleri, gelir tablolarının diğer yüksek büyüme gösteren Silikon Vadisi girişimlerine benzemeye devam etmesini sağlayacak. Bir yapay zeka modelini eğitmek için binlerce en yeni grafik işlem birimi ve yüksek elektrik kullanımı gerekiyor – her ikisi de maliyetlerin yüksek kalmasına sebep oluyor.
Altman aynı zamanda yarı iletken üretim pazarına girmekle de ilgileniyor ve genetik yapay zekanın kamu ve iş dünyasında kullanımındaki artış OpenAI’ın gelecekteki gelir yörüngesine ilişkin iyimserliğini destekliyor. OpenAI bu yılki Deember gelir oranını koruyabilirse, Google ve Meta gibi teknoloji devlerine katılarak fon sağladıktan sonraki on yıl içinde bir milyar dolarlık satış gerçekleştirecek.
Facebook, 1 milyar dolar gelir sınırını ilk kez 2010 yılında, Google ise kuruluşundan yedi yıl sonra, 2003 yılında geçti.
Kaynak: wccftech.com