Koreli teknoloji devi Samsung, çip üretim yatırımlarını önemli ölçüde azaltıyor. Rapor Business Korea tarafından sunulurken, 2025 yılına hızlı bir başlangıçla 2 nm çip üretim dönemi başladı ve bugünkü rapora göre Samsung, 5 nm ve diğer teknoloji ürünlerinin mevcut üretim hatlarını genişletmek yerine, 2 nm ve gelecek nesil 1.4 nm üretim süreçlerine odaklanma kararı aldı.
Raporda, düşük verim ve azalan siparişlerin Samsung’un yatırımını kısmasının arkasındaki nedenler olduğu tahmin ediliyor. Koreli firmanın yatırım düşüşü ile Tayvan’ın en büyük sözleşmeli çip üreticisi TSMC’nin pazar payı artıyor.
Rapora Göre Düşük Verim ve Siparişler, Samsung’un Çip Üretim Yatırımını Etkiliyor
Samsung’un çip verimi konusundaki sorunları, medyada çip üretimiyle ilgili en çok konuşulan konular arasında. Şu anda dökümhaneler 3 nm üretimini sağlıyor ve Samsung, bu gelişmiş çip ürünlerinin üretimini 2022‘de duyurarak öne geçmişti. Üretim, kitlesel üretim öncesi erken aşamadaydı ve Samsung, Çin menşeli bir kripto para madencilik ekipmanı tasarımcısına 3 nm çipler gönderdi.
O dönemde çip teknolojisinde liderliği hedefleyen Koreli firma, bu stratejiyi yeni yatırım döngüsünde de sürdürüyor gibi görünüyor. Business Korea‘ya göre Samsung Foundry, 2025 yılında çip üretimi için 5 trilyon Kore Wonu yatırım yapacak, bu rakam 2024’teki 10 trilyon wonun neredeyse yarısı.
Yatırımın bu kadar azalması, NVIDIA gibi şirketlerden gelen yapay zeka ürünlerine olan talebin çip üreticileri için adreslenebilir pazarı genişletmiş olmasına rağmen gerçekleşiyor.
Detaylara göre Samsung çip üretim harcamalarında Hwaeseong ve Pyeongtaek’teki tesislerine odaklanacak. Hwaeseong fabrikası 3 nm çipler üretiyor ve bu üretim hatlarının, gelecek nesil 2 nm çipler üretecek şekilde dönüştürülmesi için kullanılacak. Çok sayıda medya raporuna göre, kalite sorunları Samsung’un en yeni 3 nm çiplerini de etkiliyor.
Global 3 nm talebinin önemli bir kısmı akıllı telefonları, tabletleri ve dizüstü bilgisayarları bu teknolojiyle üretilen çipleri kullanan Apple’dan geliyor. Qualcomm ve diğer akıllı telefon firmaları da ek kullanıcılar arasında yer alıyor.
Pyeongtaek tesisi, gelecek nesil 1.4 nm çip üretim sürecine odaklanacak. Bu tesis, test üretimi kapsamında aylık 3.000 adet 1.4 nm modül üretecek. Samsung’un ayrıca Teksas‘taki çip üretim tesisine de fon ayırması bekleniyor.
Daha eski çip üretim teknolojileriyle karşılaştırıldığında, 2 nm ürünler daha yeni transistör tasarımları kullanıyor ve bu tasarımlar, akım kaçağını azaltıp verimliliği artırmayı hedefliyor. Samsung’un 2 nm çipleri GAA mimarisi kullanacak, TSMC’nin ürünleri ise nano tabaka transistörlere dayanacak. Her iki firmanın da bu yıl Tayvan ve Kore’deki fabrikalarında ürünlerin kitlesel üretimine başlaması bekleniyor.
Kaynak: wccftech.com