Exynos 2400, Samsung’un tarafından 4LPP+ mimarisine göre seri olarak üretiliyor ve Koreli devin önceki nesil akıllı telefon işlemcilerine kıyasla daha fazla güç verimliliği avantajı getiriyor. Fakat son gelen bilgilere göre Samsung’un üretim verimliliği TSMC’ye göre düşük durumda. Yine de Samsung, son birkaç yıldır üretim verimliliğinde gelişme kaydetti.
Exynos 2400 üretim veriminin yüzde 60 olduğu söylenirken, TSMC’nin N4P üretiminin yüzde 70 civarında olduğu söyleniyor.
Bir yıl ila 18 ay arasında Samsung fabrikasından çıkan her bir silikon levhadan yüzde 25 verim aldığını, özellikle de Galaxy S24 lansmanı için Exynos 2400’e bu verimi yüzde 60’lara çıkarmanın yolunu bulan şirket, fabrikanın üretim verimliliğini yükselttiği belirtiliyor. Yine de TSMC ile kıyaslandığında Samsung geride kalıyor; Tayvanlı yarı iletken devinin N4P sürecindeki veriminin yüzde 70 olduğu bildirilirken, sektör uzmanları TSMC’nin rakibinden daha iyi bir teknolojiye sahip olduğuna inanıyor.
Samsung’un verimini artırma potansiyeli var, ancak yüzde 60’ta kalsa bile, şirket Exynos 2400’ü yeni nesil litografiye yatırım yapabileceği noktaya kadar büyük ölçüde geliştirdi. Buradaki en büyük farklardan biri, Samsung’un Fan-out Wafer Level Packaging (FOWLP) teknolojisini benimseyen ilk silikon olması, verimliliği artırırken ısı transferini iyileştirmesi. Bu da yonga setinin stres testleri çalışırken bile neden düşük termal değerlere sahip olduğunu açıklıyor.
Samsung aynı 4LPP+ üretim sürecini Google’ın Tensor G4’üne de getirerek Exynos 2400 ile aynı özellikleri kazandırabilir, ancak o zamana kadar verimin artıp artmayacağından emin değiliz. Şirketin yonga seti çeşitli testlerde Snapdragon 8 Gen 3’ün gerisinde kalsa da, performans açığı önemli ölçüde kapandı ve Samsung’un Exynos 2400’ün daha iyi haleflerini seri olarak üretme ve rekabet için yeterli araçlara sahip olduğunu gösteriyor.
Exynos 2500 muhtemelen Samsung’un bir sonraki amiral gemisi silikonu olacak. Görünüşe göre Koreli üreticinin 3nm GAA süreci, TSMC tarafından geliştirilen teknolojik gelişmeleri geçmek için kullanacak. Elbette 2024’e kadar çok şey değişebilir, bu bağlamda sizi en son gelişmelerden haberdar edeceğiz.
Kaynak: wccftech.com