Çin’in en büyük yarı iletken üreticisinin Huawei’ye hizmet vermek üzere üretim hatları kurduğunu belirten daha önceki bir rapora göre SMIC sonunda 7nm yongaların seri üretiminden 5nm yongalara geçecek. Öte yandan bir tahmine göre 5nm çip üretmenin TSMC’ye mal olandan yüzde 50’ye kadar daha pahalı olabileceği ve burada tartışacağımız bir verim sorunu da olduğu göz önüne alındığında, bu çip üreticisi için maliyetli bir çaba olacak.
Yüksek üretim maliyetlerine ek olarak, SMIC’in 5nm veriminin TSMC’ninkinin sadece üçte biri olduğu söyleniyor ve bu da gelişmiş çiplere geçişi önemli ölçüde zorlaştırıyor
TrendForce tarafından hazırlanan bir raporda SMIC’in mali durumu ele alınırken, firmanın gelirlerinin beklentileri aştığı, ancak brüt kar marjında önemli bir düşüş yaşandığı ve bunun sonucunda net kârın yüzde 50’den daha az bir düşüşle 2023 yılında 1 milyar doların altına gerilediği özetlendi. İşler yeterince kötü gitmediyse, SMIC ayrıca brüt kâr marjının ilk çeyrek için yüzde 10 civarına düşeceğini ve alt uçta tek haneli rakamlar olacağını belirtti.
2023 yılı için SMIC’in geliri yüzde 13’ün üzerinde bir düşüşle 6,3 milyar dolara, net kârı ise yüzde 50,4’lük bir düşüşle 900 milyon dolara geriledi. Brüt kâr marjı ise yaklaşık yarı yarıya azalarak yüzde 19,3’e geriledi. Bu ‘etkileyici olmaktan uzak’ rakamlarla SMIC, 7nm’den 5nm üretimine geçerken muhtemelen devlet sübvansiyonu aramaya devam edecek. Şu anda bile sektör uzmanları yukarıda bahsedilen düğümlerde çip üretiminin TSMC’ye kıyasla yüzde 40 ila 50 daha pahalı olduğuna inanıyor.
Ayrıca SMIC’in Biden yönetimi tarafından uygulanan ithalat yasağı nedeniyle son teknoloji EUV donanımı yerine mevcut nesil DUV makinelerini kullandığı bildirildiğinden, 5nm yongaların üretimi her zaman pahalı olacaktı. Bir çip gurusu, SMIC’in 5nm çipleri başarılı bir şekilde seri üretmesi mümkün olsa da, üreticinin sayısız sorunla karşılaşacağına inanıyor. Şu anda Çinli çip üreticisinin veriminin TSMC’ninkinin üçte biri olduğu söyleniyor, bu da kendi kendine yeterliliğe ulaşma hedefinin bir süre daha zarar etmeye devam edeceği anlamına geliyor.
SMIC’in ilk 5nm partisini Huawei’ye indirimli olarak sunup sunmayacağı, böylece daha fazla mali yükü absorbe edip etmeyeceği veya maliyet artışlarını müşterisine yansıtarak farklı bir strateji izleyip izlemeyeceği de doğrulanmadı. Karar ne olursa olsun, Çin’e zarar vermeye devam ediyor ve görünürde doğru dürüst bir çözüm yok gibi görünüyor.
Haber Kaynağı: TrendForce