Qualcomm’un, Snapdragon 8 Gen 4 yonga setini bu yıl Ekim ayında tanıtması bekleniyor. Söylentilere göre, şirketin bu yeni yonga setinin frekansını 4.26 GHz’e çıkarmayı planladığı ve bu sayede Apple’ın yakında çıkacak A18 yonga setleriyle rekabet edebileceği iddia ediliyor. Ancak son tartışmalar, bu değişikliklerin yalnızca benchmark testlerinde yüksek skorlar elde etmek için yapıldığını ve gerçekte önemli bir fayda sağlamayabileceğini öne sürüyor.
Snapdragon 8 Gen 4’ün Saat Hızlarının Artırılması, Benchmark Testlerinde Avantaj Sağlarken Günlük Kullanımda Sağlamayabilir
Apple’ın M4 çipi, 4.40 GHz’lik maksimum saat hızı ile Geekbench 6 Benchmark testlerinde tek çekirdek sonuçları için yeni bir dünya rekoru kırdı. Bu durum, işlemcinin frekansı arttırıldığında Geekbench’in daha yüksek puan verme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Snapdragon 8 Gen 4 yonga setinin söylentilere göre, 4.26 GHz saat hızını sürekli olarak sürdüremeyeceği iddia ediliyor.
Bir kullanıcının X’te yayınladığı bir rapora göre; Geekbench testleri, iş yükleri arasında 5 saniyelik bir mola veriyor. Bu durum, işlemcinin yavaşlamasını en aza indirgeyerek test sırasında maksimum performans göstermelerine yardımcı oluyor. Geekbench 6’nın bu özelliği; Qualcomm’un Snapdragon 8 Gen 4 yonga setinin, testlerde daha yüksek tek çekirdekli ve çok çekirdekli skorlar elde etmesine olanak tanıyabilir. Ancak uzun süreli yüksek performans gerektiren durumlarda Snapdragon 8 Gen 4’ün, bu test sonuçlarını tekrarlayamayacağı belirtiliyor.
Qualcomm’un, Benchmark testlerinde Apple’ın karşısında galip gelmeyi hedeflediği görülüyor. Daha önce şirket; bu strateji ile Snapdragon X Elite’in çok çekirdekli test sonuçlarının, Apple’ın M3 çipinden %21 daha hızlı olduğunu iddia etmişti. Ancak Apple’ın tek çekirdek performansında hala lider olması nedeniyle Qualcomm, bu alanda bir karşılaştırma yapmaktan kaçındı. Snapdragon 8 Gen 4’ün 4.26 GHz’e çıkarılması planlanan frekansının, günlük hayattaki etkileri henüz belirsizken bu stratejinin başarılı olup olmayacağını ise zaman gösterecek.
Kaynak: wccftech.com