hazernag

Yetkin
Aknetrent, Zoretanin, Accutane, Roaccatune ve benzeri ilaçlar vücuttaki anormal derecedeki sivilceleri iyileştirmek amacıyla kullanılır. Ben de hem çevrem hem de doktor tavsiyesi üzerine Aknetrent ilacına başladım. Ne kadar internette hepsinin içeriklerinin aynı, sadece markası farklı dese de kullananların hepsi ve doktorum bana Aknetrent markasını önerdi.

Bu ilacın yan etkileri arasında dudak kuruması, göz kuruması, burun kuruluğundan dolayı burun kanaması, bel gibi eklem ağrıları, değişken ruh hali, depresyon, ve sözde intihara kadar bir çok etkiler bulunuyordu ve bunların bilinciyle bu ilaca başladım. Eğer siz de bu sözde depresyon safsatasından endişeleniyorsanız, psikolojik olarak rahat hissettiğiniz bir dönemde bu ilaca başlayın.

1. Gün (28 Nisan)

Doktora aşırı derecede iltihaplı sivilce şikayetiyle gittim. Genetik olarak hem sivilce, hem de HS (Hidradenitis Suppurativa) hastalığına sahip olduğumu öğrendim. HS ve sivilce hastalığı vücuda farklı etkiler yapsa da, bazı durumlarda genetik şansınıza bağlı olarak bu hastalıkların ikisini de aynı anda yaşayabiliyorsunuz. Ben de bunlardan biriydim.

Doktor yaklaşık 3 ay boyunca günde 10mg Aknetrent, ve planlı Humira iğnesi yazdı. Bu gün ilk defa aknetrent ve 4 kalem humira vuruldum.

5. Gün (3 Mayıs)​

Günde 5-6 litreye yakın su tüketmemden dolayı ilk hafta neredeyse hiç yan etki hissetmedim. Sadece çok ufaktan dudaklarım kuruyordu. 5. günde cildimin biraz daha pürüzsüz gibi olduğunu hissettim. Eskiden suratıma dokununca sürekli yağlı, bir şeye sürtünüyormuş gibi bir hissiyat vardı. 5. günde bu hissiyat oldukça azaldı.

15. Gün (13 Mayıs)​

Artık çok ufak da olsa sivilcelerin azaldığını görüp hissedebiliyordum. Yan etki olarak sadece dudak kurumasının etkisi ufaktan arttı fakat hala başka bir yan etki görmedim.

18. Gün (16 Mayıs)​

Saçlarım normalden biraz fazla dökülmeye başladı. Zaten seyrek saçlı ve dökülen bir genetiğim vardı. Bu ilaç da karaciğerde biotin gibi saça ve tırnağa giden proteinlerin parçalanmasını önlediğinden dolayı saç dökülmemi buna bağladım. Onun dışında yavaştan sivilceler azalıyor ve dudak kurumamda aynı şekilde devam ediyordu.

23. Gün (21 Mayıs)​

Su tüketimimi biraz aksatmamdan dolayı dudak kuruluğum ciddi şekilde artmaya başladı ve geçici olarak hametan'ın sarı kremini kullanmaya başladım. Şunu anladım ki, bu ilacı kullanırken ne kadar az su içerseniz o kadar fazla yan etki hissedersiniz. Çünkü bu ilaç karaciğerinizi kurutuyor ve cildinizi besleyecek yağı minimuma indiriyor. Bunu sorunu da su tüketiminizi arttırarak, çok rahatsız etmeyecek olsa da yine de hafif yan etkilerle geçiştirebilirsiniz.

30. Gün (28 Mayıs)​

İlaca başlayalı 1 ay oldu ve hissedilebilir yan etkilerden biri saç dökülme sorunum arttı. Görüntüde çok fazla değişiklik olmasa da cidden çok fazla saçım dökülüyordu. Onun dışında dudaklarım ara sıra kuruyordu fakat dediğim gibi, bunu yüksek sıvı tüketimi ve hametan ile dengeleyebilirsiniz. Onun dışında sivilcelerim oldukça azaldı. Şu güne kadar da yok depresyonmuş, yok intihar düşüncesiymiş cart curt sorunu yaşamadım. Belki kafa yapısıyla alakalıdır belki de ilaca başlama dönemindeki ruh halinizledir fakat ben hiç bir şekilde psikolojik sorun yaşamadım.

37. Gün (4 Haziran)​

Bugün itibariyle 1 yıllık sigara serüvenimi sonlandırdım. İlacı kullanırken sigara tüketiyordum ve yan etkileri buna rağmen sıkıntılı değildi. Fakat bu sigara illetine son vermek istediğim için bırakmaya karar verdim. İleriki zamanı nasıl etkileyecek bakalım. Şuan için ilacın etkileri aynı.

43. Gün (10 Haziran)​

Bu ilacın benim için en büyük yan etkisi sadece saç dökülmesi oldu. O da öyle aman aman bir dökülme değil ama rahatsız edecek kadar dökülüyor. Onun dışında herhangi bir stres, depresyon, sinir problemim vs. yok.

46. Gün (13 Haziran)​

O bahsedilen sivilcelerin geri çıkma evresi başladı sanırım. Beslenmem ile mi alakalı yoksa sivilcelerin yeniden çıkma evresinden mi bilmiyorum ama sivilcelerimde yavaştan artış olmaya başladı. Su tüketimime güvendiğimden cidden çok yağlı ve dengesiz besleniyorum şu sıralar. Onun dışında dudak kurumam azaldı fakat saç dökülmesi hala sabit. Bir de hafiften belimde eklem ağrısı hissetmeye başladım ama sürekli devam eden şekilde değil.

52. Gün (19 Haziran)​

Sivilceler yine çıkmaya devam ediyor. Ama 46. günde bahsettiğim çıkan sivilcelerden bazıları iltihaplı olmasına rağmen, ilaç kullanmadan önceki haline göre hızlı iyileşiyor. Yan etkiler olarak şuan sadece saç dökülmesi var. Belki genetikten olan bir şeydir bilmiyorum. Bahsettiğim bel ağrısının yaşanma sıklığı da azaldı. Azalınca da çok az ağrı oluyor. İnternetteki o depresyon, intihar, cinsel sorunlar vs. hiç birini zerre yaşamadım. Sigarayı bırakalı da 2 hafta oldu fakat şuanlık onun bir etkisini daha görmedim.

58. Gün (25 Haziran)​

Bu büyük ihtimalle ilaçla alakalı değil. Saç dökülmemin şu sıralar azaldığını farkettim. Beslenmem, uyku düzenim vs. hala berbat olmasına rağmen sıvı tüketimim ve sigarayı bırakmamın bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Sigara fikrini en kısa sürede reddedin. İnsan oğlu için bu kadar kolay ve kısa sürede bize dopamin salgılatan içerikler bize uyuşturucu maddeler kadar zarar veriyor. Özellikle bilişsel yetenekler açısından.

Şu ana kadarki deneyimlerimden verebileceğim tavsiyeler:
  • İdeal su ihtiyacınızı hesaplayıp bunun üstüne 1.5-2 litre koyarak su tüketin. (örn: 75 kilo biri için önerilen günlük su tüketimi 2.58 litre. şu anda tükettiğiniz düzenli su miktarını her gün yavaş yavaş arttırarak bunu 4-5 litreye (Bu değer kilonuza göre azalıp artabilir. Eğer zayıf ve kısaysanız büyük ihtimalle böbreklerinizi elinize alırsınız bu kadar çok su içerseniz. Bunun orantısını hesaplayıp ona göre kendinizi ayarlayın) çıkarın. Bir anda çıkmayın başınıza dert almayın. Benim önerim 1.5-2 ayda 4-5 litreye çıkarmanız. İlacı bıraksanız bile bu şekilde su içmenizi tavsiye ederim.
  • Kafa yapınızı sabit tutun veya pozitife çevirin. Kendinizi nasıl hissettirirseniz o şekil yaşarsınız. İlacı kullanırken ben hiç bir psikolojik sorun yaşamadım. Yaşasam bile "bu ilacın yan etkilerinden biri. birazdan kendime gelirim" şeklinde farkında olup durumu kontrol altına alırdım.
  • Doktor tavsiyesi dışında bir ilaç, supplement/takviye veya doz yükseltmesi, azaltması yapmayın. Bir sorununuz varsa doktorunuza danışın. Aksi taktirde, 1 sorunu düzelteceğim diye başınıza 10 tane sorun açabilirsiniz.
Önemli gelişmeler oldukça buraya eklerim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam, 4 ayı geçiktir ben de aknetrent tedavisi oluyorum. Sadece ilk ay 40 mg, diğer geçen 3 ayda günde 1 hap 20 mg'a düşürdü doktor. Kan değerlerimin iyi olmadığını, bu yüzden dozu arttırmadığını ve kışa kadar böyle düşük dozla tedaviyi tamamlatacağını söyledi. Merak ettiğim, sizin kan değerlerinizde ilaç kullanmaya başladıktan sonra bir anormallik oldu mu? Bir de kaç mg kullanıyorsunuz?

Yaklaşık 6-7 sene önce 6 ay boyunca kullandım. Yan etkilerini bilip ona göre hareket edince hiçbir sorun olmuyor. Benim dudaklarımı geçtim, bütün yüzüm pul pul dökülüyordu resmen kışın özellikle. Günde 3 adet alıyordum ben 60 mg oluyor sanırım. Hala da iyi ki kullanmışım diyorum, cildim sivilceye çok yatkın çünkü. Son 1 senedir ara ara tek tük çıkmaya başladı ama o da normal bence, beslenmeme de çok dikkat etmediğim zamanlar oluyor onun da alakası var tabii. Bol su içmek ve cildi, dudağı nemlendirmek yeterli kullanım sürecinde. Eklem ağrısına falan yapacak bir şey yok tabii, ben de saniyelik eğildiğimde bile ağrı giriyordu belime. Mental açıdan bana bir etkisi olmamıştı ama mentali sağlıklı olmayan arkadaşlar dikkatli olmalı.

2020 yılında beş ay kullandım. Yüzümdeki tüm sivilce ve siyah noktaların geçmesini sağladı. Bendeki en büyük yan etkisi ise, ağlatacak derecede şiddetli bel ağrısıydı.

6. ayda kan değerlerim öyle fırladı ki doktorlar ilacı bıraktırdı. 1 hafta sonrası için Üsküdar'a randevu verdiler ve ben yine de gitmeyip biraz daha bekledim. En son kanımı verdim, kolesterol hala yüksekti fakat diğer değerlerim oturmuştu. Ben yine de bu denli zarar veren bir ilaca daha fazla devam etmek istemedim ve bıraktım.

Ben de 5-6 ay civarı kullanmıştım 2 sene önce. Tamamen geçmemişti ama tatildeydim doktora gidemedim. Baktım aynaya yeterli dedim o şekilde bıraktım. Evde 3-4 kutu duruyor hala. Doktor bana ilk önce 10 sonra 20....60 mg verdi. Her ay artırıyordu. Sanırım az su içiyordum dudaklar fena patlıyordu. İnşallah normalde dönersiniz.

Hocam, 4 ayı geçiktir ben de aknetrent tedavisi oluyorum. Sadece ilk ay 40 mg, diğer geçen 3 ayda günde 1 hap 20 mg'a düşürdü doktor. Kan değerlerimin iyi olmadığını, bu yüzden dozu arttırmadığını ve kışa kadar böyle düşük dozla tedaviyi tamamlatacağını söyledi. Merak ettiğim, sizin kan değerlerinizde ilaç kullanmaya başladıktan sonra bir anormallik oldu mu? Bir de kaç mg kullanıyorsunuz?

Benim kan değerlerinde bi sıkıntı yoktu. Sadece sigaradan dolayı yüksek kan yoğunluğu vardı. 10mg kullanıyorum.

Kankam Ekim'den beri kullanıyorum ben artık bu ay son kez gideceğim tedavim bitiyor. Konunu tam okumadım affet çok uzun ama bildiğim kadarıyla anlatayım. İlk 4-5 ay bende neredeyse hiç etkisi olmadı. Yavaş yavaş dozu artırdık 4 aydır günde 40mg alıyorum. Son 2 aydır falan artık etkisini göstermeye başlıyor. Yanında destekleyici krem de sürüyorum "Nadixa" bu da yenilemeye yardımcı oluyor. Tek başına Aknetrent yeterli değil ne yazık ki. Sende gerçekten ciddiyse krem olarak AcneMix tavsiye ederim gerçekten kökünü kurutuyor iltihapların. Akşam yatarken sürüyorsun sabaha kadar bekliyor. Sorun olursa yazabilirsin. <3

Kankam Ekim'den beri kullanıyorum ben artık bu ay son kez gideceğim tedavim bitiyor. Konunu tam okumadım affet çok uzun ama bildiğim kadarıyla anlatayım. İlk 4-5 ay bende neredeyse hiç etkisi olmadı. Yavaş yavaş dozu artırdık 4 aydır günde 40mg alıyorum. Son 2 aydır falan artık etkisini göstermeye başlıyor. Yanında destekleyici krem de sürüyorum "Nadixa" bu da yenilemeye yardımcı oluyor. Tek başına Aknetrent yeterli değil ne yazık ki. Sende gerçekten ciddiyse krem olarak AcneMix tavsiye ederim gerçekten kökünü kurutuyor iltihapların. Akşam yatarken sürüyorsun sabaha kadar bekliyor. Sorun olursa yazabilirsin. <3
Nadixayı ilk 2 ay kullandım, sonra nedense bıraktım. Şu an 5. aya giriyorum, günde 20 mg'dan sadece hapı alıyorum, o kadar.