4 TB dediğimiz nedir ki? Yeni oyunlar 100-150 GB'den başlıyor, 20-30 tane oyunum olmasın mı 100 bin liralık bilgisayarda?

4TB'lik SSD ile 2 tane 2TB SSD'deki okuma/yazma oranlarına bakıp F/P odaklı alırsan daha iyi olur.

Neredeyse aynı okuma yazma oranlarına sahip en ucuz gen 4 M.2 SSD'leri karşılaştırdım.
Kioxia 2 TB 4387 TL. 2 adet alırsam 8774 TL yapıyor.
En ucuz 4 TB Crucial P3 9845 TL.
Fiyat açısından 2 adet 2 TB mantıklı ama herkes 1 adet 4 TB dedi.

1741139418555.webp

Son düzenleme:
Siteye, anlık indirime, ürünlerin kalite ve skalasına göre değişebilir bu durum. Alınacak sistem için bu modeller de aşağıda kalır pek tabii.

Biraz daha kaliteli ürünler söz konusu olunca fiyat farkı bu kadar olmuyor aslında, şu anlık da fiyat farkından ziyade tek slot kaplaması mantığı daha ağır basıyor piyasadan ötürü.

4 TB SSD, 2 + 2 şeklinde 7k fiyata ve altına da elde edilebilir lakin yazıldığı gibi kalite durumu önemlidir o zaman da.

1 tane 4 TB alıp 2'ye bölmek. Tabii ayrı ayrı olmasını istiyorsaniz. Yoksa manasız.

4 TB dediğimiz nedir ki? Yeni oyunlar 100-150 GB'den başlıyor, 20-30 tane oyunum olmasın mı 100 bin liralık bilgisayarda?

Neredeyse aynı okuma yazma oranlarına sahip en ucuz gen 4 M.2 SSD'leri karşılaştırdım.
Kioxia 2 TB 4387 TL. 2 adet alırsam 8774 TL yapıyor.
En ucuz 4 TB Crucial P3 9845 TL.
Fiyat açısından 2 adet 2 TB mantıklı ama herkes 1 adet 4 TB dedi.

Eki Görüntüle 130065
Kaliteye göre değişiyor daha çok.

Amaciniz sadece oyun kurmak ise G3'ten 2 adet alinabilir. Üzmez. İşletim sistemi de kurulacaksa bir tanesinin DRAM'li olmasında fayda var zira DRAM'li SSD'ler işletim sistemlerinde daha iyi performans gösterir ve daha uzun ömürlü olur. Hız düşüşleri minimum olur. O yüzden o sisteme sadece 2 adet NVMe takacaksaniz birinin DRAM'li olmasina dikkat etmenizi öneririm. İşletim sistemini de o DRAM'li diske kurmanizi öneririm. 2. yani oyun için alacağınız NVMe'in DRAM-less olması önemli değil. Oyun için DRAM'e gerek yok.

Son düzenleme:
Ben yerinizde olsam işletim sistemi için DRAM'lı 1 TB Renegade alırdım. Yanına da 2 TB oyun için alırdım. Aslında M2 bütçeyi zorluyorsa şimdilik hikayeli oyunlar için SATA SSD'de düşünebilir.

Veya acelesi yoksa Renegade 2 TB versiyonunu alır. İleri bir tarihte sonradan ekleme yapardım. Bence şimdilik 2 TB bir SSD yeterli olacaktır.

Ben yerinizde olsam işletim sistemi için DRAM'lı 1 TB Renegade alırdım. Yanına da 2 TB oyun için alırdım. Aslında M2 bütçeyi zorluyorsa şimdilik hikayeli oyunlar için SATA SSD'de düşünebilir.

Veya acelesi yoksa Renegade 2 TB versiyonunu alır. İleri bir tarihte sonradan ekleme yapardım. Bence şimdilik 2 TB bir SSD yeterli olacaktır.

Ben olsam bunu alip Windows'u buna kurarım.

Bunu da oyun için alırım.

Bu da oldukça mantıklı.

AM5 sistem toplamayı planlıyorum, SSD olarak 2 adet 2 terabayt almak ile 1 adet 4 terabayt almak arasında fark olur mu? Mantıklı bir yanı var mı? Hangisi daha mantıklı?

Eki Görüntüle 130009
2+2 bence, eger yedek amacli dusunuyorsaniz 2+HDD de olur ama disk boyutu arttıkça bazen QLC bile takabiliyorlar.
Bence 2+2

Ağzınıza sağlık 🙏

2x2 bence. Diğer konunuzu gördüm. İşlemci kontrolündeki M.2 slotunuz gen 5. Gen 5 SSD'nin 4 TB'ını edinmek ciddi masraf çıkartır. Daha performanslı olur tabii o ayrı.