10.000 mAh batarya mı, 4000-5000 mAh bandında cok daha yuksek şarj hızı destekli batarya mı?

• Oy verenlerin toplamı
    37

DarthGorsoy

Bilgin
Makaleler
48
Yer
TR
Bildiğiniz üzere, cok yuksek yuksek watt, şarj esnasında bataryayı cok ısıtıyor ve bu da hücrelerin üzerinde daha cok stres, ısı oluşturuyor. Hem daha karmaşık bir sistem gerekiyor hem de bunun standartlari daha farklı oluyor. Bu da, batarya disinda bir de guclu bir sarj sisteminin entegre olması durumunda maliyeti tepeye cekebiliyor. Daha kocaman adaptör ve kalınca kablolar da gerektiriyor.

Peki ya sizce hangisi? Daha dengeli bir şarj ve büyük kapasite mi, daha hızlı şarj ama daha az kapasite mi?

Bu hızlı şarj olayını ön plana çıkaran Çinliler ve ne hikmetse erkenden batarya değişim mecburiyeti çıkaran da Çinliler...

Bu Çinlilerde bi'de Li-Po batarya teknolojisi var ki her cihazda kullanılır ve dayanıklılığı da Li-İon'a göre daha azdır.

Yakında bu yeni moda Si/C bataryalarında ne olduğu ortaya çıkar.

Batarya sağlam ve hızlı şarjı bataryaya zarar vermemeli. Eğer çok kalın ve ağır olmazsa 10000 mAh seçerim. Zaten uzun süre dayanır geceden geceye takılır.
Bir de şarj hızı ne kadar artarsa adaptör maliyeti artıyor. Şu an Honor Xiaomi vs gibi markaların yedek orijinal adaptorlerini bulmak diğerlerine göre daha zor. Alternatifleride pahalı oluyor onu da ekleyelim.

Cok farkli sarj teknikleri var. Eger duzgun uygulanirsa hizli sarj pili bozmaz. Yeni nesil bataryalarda cok sayida paralel bagli hucre var ve bunlara yuksek akim darbeler halinde veriliyor. Duty cycle dusuk tutuluyor. Bu sayede pilin bozulmasi engelleniyor. Onemli olan sarjin hizli olmasindan ote pilin kaliteli olmasi ve sarjin %80 i gecmemesi. Bu yuzden kaliteli bir 5000 mA bataryayi %80 hizli sarj ile binlerce dongu sarj edip yillarca bozulmadan kullanabilirsiniz. Ben bunu tercih ederim. 10.000 mA bataryayi 5 saat sarjda tutmaktansa 5.000 mA bataryayi gunde 3 defa 30'ar dakika sarj etmek bana daha mantikli geliyor. GaN sarj aletleri zaten cok hafif, 5.000 mA batarya da hafif. Kredi karti kadar powerbank aldim en son araba takozu kadar olanlari alip alip yanimda tasimadigimi fark edince.