Bütçe
10.000 TL
Kendim risk alarak verdiğim bir karar. Ben MSI önerip de son kullanıcı bir sorun ile karşılaşırsa, onunla 50 sayfa uğraşmayı şimdiden göze aldım. Önerip geçilebilecek seviyede halen daha değil, o kadar gözleri henüz karartmadık. :)

Örneğin bu kartı ben ayarladım, diye hatırlıyorum. Beraber istişare nihayetinde 1:1 mod 6000 MT/s stabil bir şekilde ayarlandı. Bundan öncesinde sorun olmayabilir tabii. MSI her kartı sorunsal değil, bu gaming B850 modellerde çok sorun yaşayana denk gelmedim. Doğru modüller tercih edildiği sürece yani. Gidip de 5200 CL48 Micron takarsan her an her şey olabilir.

6000 MHz CL30 RAM'lerle çok uzamaz bence hocam, Gigabyte alırsa zaten kısa sürer.

Alabilirsiniz, sorun olmaz. Anakarttan ziyade, 6000 CL30 Patriot'ya da Goodram tarzında modüller tercihiniz olsun. Yoksa sıkıntı yaşarsınız, AMD Memory train algoritması değişti. Boot etmiyor. @Riaki Gigabyte X870 Aorus'ta Goodram boot etmiyordu, clear CMOS sonrası çözdü. Herhangi bir ayar yapılmadan dahi sistem ilk açılışta problem yaratabiliyor, AM5'te bu süre biraz uzayabilir. Yeteri kadar beklemeyi yine de ihmal etmeyin ilk açılışta. Sonrasında sarı-kırmızı yakma durumu olursa clear CMOS işlemi yapacaksınız CLR_CMOS pinlerden. Bu modelde tuş yok. Size öneri olarak CLR_CMOS pinlere buton niyetine bağlamak adına tuş önereceğim. Aynı mantıkta kasa reset SW de bağlarsın bu clear CMOS jumper pinlere.

@X99 ilgili aşamayı özet geçersen sevinirim. Bu konu hakkında insanları bilinçlendirmek gerekiyor artık. Tuşsuz kartlara aparat uygun olacaktır, herkes marangoz değil ki eline tornavida alıp anakartı delmeden CMOS sıfırlasın. Tornavida şartı da yok gerçi, herhangi bir metal obje.

Riaki bence, boot edemediği için RAM'leri yanlış yuvaya takmıştır, yanlış yuvaya takınca zaten anakart hataya düşüyor, sonra tekrar doğru yuvaya geçse bile hata LED'i sönmüyor devam ediyor durum ama tabii CMOS başarıya götürüyor haklısın hocam. O butonu ekledim ben PC de favorilere, hatta profilime de sabitlerim, sayende buton satarak bir cüro yapsın adamlar hehe. B850 eagleden devam edecek arkadaş. Hocam hatta bu CMOS için butonu, bir tık daha şekilli de tavsiye edebiliriz, klavye tuşu şeklinde PC açma kapama butonu var, CMOS pimi ile açma kapatma pimi aynı mı yoksa diğeri biraz daha iğneleri geniş mi ona bakacağım yarın.

X870 Gaming de olur bu da olur, eagle ice görseli daha iyi, ayhan hocamın bahsettiği butonu da alırsınız, BIOS sıfırlamak için lazım olacak, anakart üzerinde 2 pimli yeri var oraya takarsın, acil durumlarda hayat kurtarır @Medssinci

Son düzenleme:
Riaki bence, boot edemediği için RAM'leri yanlış yuvaya takmıştır, yanlış yuvaya takınca zaten anakart hataya düşüyor, sonra tekrar doğru yuvaya geçse bile hata LED'i sönmüyor devam ediyor durum ama tabii CMOS başarıya götürüyor haklısın hocam. O butonu ekledim ben PC de favorilere, hatta profilime de sabitlerim, sayende buton satarak bir cüro yapsın adamlar hehe. B850 eagleden devam edecek arkadaş. Hocam hatta bu CMOS için butonu, bir tık daha şekilli de tavsiye edebiliriz, klavye tuşu şeklinde PC açma kapama butonu var, CMOS pimi ile açma kapatma pimi aynı mı yoksa diğeri biraz daha iğneleri geniş mi ona bakacağım yarın.

X870 Gaming de olur bu da olur, eagle ice görseli daha iyi, ayhan hocamın bahsettiği butonu da alırsınız, BIOS sıfırlamak için lazım olacak, anakart üzerinde 2 pimli yeri var oraya takarsın, acil durumlarda hayat kurtarır @Medssinci
RAM'leri yanlış yuvaya takma olayını anlayamadım ama baştan beri A2-B2 + Sadece A2 şeklinde Boot denedim.
Q-FLASH da işi çözmedi, CLEAR CMOS şart yani. Her kartta veya RAM de aynı sonuçlanır mı bilmiyorum, GIGABYTE X870E A ELITE + GOODRAM CL30 6.000 MHz için geçerliydi bu durum.