1080p için VRAM kaç olmalı?

Günümüz için konuşursak çoğu kişinin aksini düşünüyorum. 8 GB VRAM'in şu an için 1080p çözünürlükte yetersiz olmadığını düşünüyorum. Kaldı ki bunu doğrudan deneyimliyorum RTX 4060 ile. Oynadığım bütün AAA oyunlarda hiçbir şekilde 8 GB VRAM'in üstüne çıkmadım. Evet, sınırda oldu ama üstüne çıkmadı.

İlerisi için konuşmak da şüpheli. Ne olacağını bilemiyorum. Firmalar DLSS/FSR vs. gibi teknolojilere odaklanıyor ve bu konudaki geliştirmeleri kendilerine amaç ediniyor. Bu teknolojiler de VRAM kullanımını azalttığı için, bu teknolojilerin kullanıldığı bir deneyim için konuşmak gerekirse ilerisi için bile 8 GB VRAM yeterli olmaya devam edebilir. Ancak yine de bu sonsuza kadar gitmez tabii ki.

4070 Super mi almalıyım 7800XT mi bunun kararsızlığındayım aslına bakarsanız birinin ismi daha kaliteli teknolojileri gelişmiş birisi daha yüksek VRAM ne yapsam bilemedim almışkende bir kere almak istiyorum zırt pırt bilgisayar bileşen değişen biri değilim.

1080p de 8GB çoğunlukla yetiyor optimizasyon sorunlu oyunlarda yetmiyor, 1440p da minimum 12GB gerekiyor.

Neye göre VRAM kime göre VRAM? Gören sanacak ki her kartın farklı VRAM'e sahip modelleri var da sadece VRAM seçiyoruz. Sallıyorum sırf gelecekte VRAM konusunda hiçbir sıkıntı yaşanmasın diye 1080P monitörlü sisteme 16 GB VRAM'ı var diye 4070Ti almak saçmalıktır. Aynı şekilde sırf VRAM'ı bol diye 4060ti 16 GB modeline ₺20.000 vermek aynı şekilde saçmalıktır.

Ayrıca VRAM muhabbeti yaparken alınan kartın zamanla eskiyeceği, oyun ayarlarının kısıldığı durumda ise VRAM tüketiminin gözle görülür derecede azalacağını düşünmek lazım.

4070 Super kartların modeli NVIDIA üretimi durdurduğundan beri artışta hatta minimum ₺25.000'e alınabiliyor. 7800XT ise 2 fanlı modeli ₺19.100, 3 fanlı modelleri ise ₺21.000 civarına alınabiliyor. Bu vaziyette üstelik asıl oynadığınız oyunun CS:GO olduğunu düşününce 7800XT'yi gözüm kapalı tavsiye ederim. Bundan 3-4 ay önce 7800XT 22-23 civarındayken 4070S'de o civara satılıyordu o zamanlar 4070S önerebilirdim ama mevcut durumda hiçbir alınabilirliği kalmadı.

5000 serisini bekleyip 5000 serisi almanı tavsiye ederim öncelikli olarak. Yok beklemem dersen 4070 Super al.

Fikir edinebilmek adına şu platformlara konu açınca insanın kafası daha çok karışıyor gerçekten 2 farklı düşünce alt alta

Fikir edinebilmek adına şu platformlara konu açınca insanın kafası daha çok karışıyor gerçekten 2 farklı düşünce alt alta

İkisi de şartlara göre mantıklı olacak bir şey. Ben sabırsızım hemen alacağım diyorsanız 7800XT alabilirsiniz yok ben biraz beklerim diyorsanız 5000 serisinin çıkmasını ve fiyatlarının uygun olup olmadığını görmeniz lazım. Sallıyorum 12 GB VRAM'li 5060ti modelini kapabilirseniz hem daha yeni olması açısından hem de NVIDIA'nın getirdiği yeni teknolojileri düşününce onu almak mantıklı olabilir. Tabi bunun yanında 7800XT alabileceğiniz fiyata RTX 5060 8 GB almak ise direkt saçmalık olur orası ayrı. Aciliyetiniz yoksa bekleyin.

Herkesin fikri ve tercihi farklı olabilir, doğal. Sırf ucuz diye bu bütçede AMD tercih etme taraftarı değilim. NVIDIA alıp keyfime bakardım. VRAM konusunda da yeterli açıkçası.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…