• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

1080p ile 2K arasında film izlerken farklar oluyor mu?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Algos
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 20
  • Görüntüleme Görüntüleme 3B
  • Etiketler Etiketler
    film
Açıkçası pek fark yok gibi en azından videolar için konuşuyorum. Eski monitörde nasılsa bunda da öyle gibi 2K içerikler.

Hmm anladım. Oyunlarda zaten istemesen bile fark olmuştur. 1080p monitörde bile oyunlar şahane gözüküyor ama film/dizi veya videolar farklı oyuna nazaran hali ile.

Hmm anladım. Oyunlarda zaten istemesen bile fark olmuştur. 1080p monitörde bile oyunlar şahane gözüküyor ama film/dizi veya videolar farklı oyuna nazaran hali ile.
Renklerde bayağı iyileşme var en çok o gözüme battı ama bunun çözünürlükle bir alakası yok elbette. Dizi filmde ekrandan biraz uzaklaşmak lazım, Youtube'da bile adam akıllı 4K video zor buluyorum çoğunun bitrate düşürülmüş pikselleşmeler var.

Ben de almayı düşünüyorum 2K monitör ama şu film/dizi muhabbetine bir açıklık getireyim diye açayım dedim konu. Olmadı tablet alırız artık.

@Algos Merhaba hocam.

Eğer Amazon Prime Video kullandıysanız, dizi ya da filmlerin 1080p çözünürlükte olmalarına rağmen yüksek bit değerine sahip oldukları için pikselleşmeye sebep vermediklerini fark edersiniz.

4K ekranda 1080p Prime Video izlerken (tam ekran) böyle bir durum ile karşılaşmadım. Ama YouTube üzerinde normal 1080p çözünürlükte bir videoyu tam ekran izlersem pikselleşmeyi fark ediyor gözüm.

1080p olmasına rağmen bit değeri yüksek bir video izlerseniz fazla göze batmıyor.

Aynen hocam, buna benzer bir şey yazacaktım. Güzel oldu örnek vermeniz. Hatta yanılmıyorsam Apple film veya dizilerinde de aynı şey oluyor. İşte o tarz film veya dizileri izlerken zevk alıyorum ve kaliteli oluyor. Diğer türlü piksel piksel oluyor görüntü. Hemen telefona geçiyorum.

4K ekranda 1080p Prime Video izlerken (tam ekran) böyle bir durum ile karşılaşmadım. Ama YouTube üzerinde normal 1080p çözünürlükte bir videoyu tam ekran izlersem pikselleşmeyi fark ediyor gözüm.

YouTube'da bariz belli oluyor zaten. YouTube kendi kalitesini ayarladığı için, 1080p bir videoyu yüksek bir bitrate koysan bile, kendi belirlediği değerlere göre downgrade ediyor diye biliyorum. Filmler veya diziler bu anlamda bazı yerlerde yüksek bitrate sahip oluyorlar tabii ki.

1080p olmasına rağmen bit değeri yüksek bir video izlerseniz fazla göze batmıyor.

Bir önceki sayfada da buna benzer bir şey demiştim ama hep yüksek bitrate sahip dizi filmleri bulmak zor oluyor. Şöyle bir şeyle de karşılaşıyorum: Bazen film veya dizileri indirerek izliyorum, haliyle boyutları ve bitrate değerleri yüksek oluyor. 2 GB olan bir film 50 GB olan bir filmden çok daha iyi gözüküyor. Yani bildiğin öyle, 2 GB olan daha net ve tam istediğim gibi gözüküyor.

Artık kameradan mı nedense... Vallahi şu monitörde film veya dizi ilerlerken bir zevk alamadım. Televizyon ile sürekli izlenmiyor, bir de takıntılı olduğum için (Net gözükmesi yani) geçiyorum telefona, orada iyi gözüktüğü için onda izliyorum. Ya tablet ya da 4K bir monitör şart o zaman beni tatmin etmesi için. Kusura bakma biraz uzun oldu ama güzel güzel anlatayım diye uzattım biraz.

Youtube'da 8K 15123421123 FPS diye video koyuyorlar açıyorum 4K'da 720p gibi yemin ederim.

YouTube'da 8K 15123421123 FPS diye video koyuyorlar açıyorum 4K'da 720p gibi yemin ederim.

He vallahi. 12K 120FPS koyan bile var. Nedense 4K gözüküyor maksimum. 8K 60 FPS olanlarda 60 FPS gibi değil. Bazı videolar var 60FPS'yi hissediyorsun.

Ama yine de monitörde bitiyor iş. 4K bir monitör ileride standart hale gelirse, anca o zaman bunun nimetlerinden yararlanacağız gibi.

Hocam şunu söyleyeyim 2K monitörüm olmadan önce 1080 çok ideal geliyordu. Şu an 2K'dan 1080'e çektiğimde görüntünün çok fark ettiğini gördüm. Fırsatınız varsa 2K değerlendirin bence.

Hocam şunu söyleyeyim 2K monitörüm olmadan önce 1080 çok ideal geliyordu. Şu an 2K'den 1080'e çektiğimde görüntünün çok fark ettiğini gördüm. Fırsatınız varsa 2K değerlendirin bence.

Değerlendireceğim hocam bir. Oyunlarda kesin fark oluyordur ama fim/dizi gibi şeyler için mağazaya gidip bakmak lazım. Şimdi herkesin göz zevki farklı. Kimisi az fark oluyor diyor kimisi çok. Garanti olması için gidip yerinde bakmak en iyisi. Sadece oyun için alsam durmadan alırım zaten.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…