shipp

Çalışkan
Merhaba, ASUS PG27UCDM monitör aldım fakat HDR özelliğini nasıl kullanacağımı bilmiyorum. Elimde the Batman (2022) filminin 4K remux sürümü mevcut. Bu film dosyasını HDR olarak nasıl izleyebilirim? Filmi doğrudan açtığımda HDR görüntü verir mi?

Eğer HDR özelliğini açmam gerekiyorsa, Windows arayüzündeki HDR enable seçeneğini mi yoksa monitörün OSD bölümündeki HDR ayarını mı aktif etmem gerekiyor?Veya her ikisini mi aynı anda aktif etmeliyim? İlk OLED monitör deneyimim hiç bilgim yok desem yeridir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Microsoft mağazasındaki HDR kalibrasyonu uygulamasını indirip HDR için parlaklık kalibrasyonu yapabilirsiniz. Size gerekli yönergeler sağlanacak. Monitörün HDR standardı HDR10, sertifikası ise DisplayHDR TRUE BLACK 400. Monitörün maksimum parlaklığı ideal HDR için yetersiz. İyi bir media player HDR olmasa bile iyi bir tone mapping yaparak HDR etkisini verebilir.

Merhaba, ASUS PG27UCDM monitör aldım fakat HDR özelliğini nasıl kullanacağımı bilmiyorum. Elimde the Batman (2022) filminin 4K remux sürümü mevcut. Bu film dosyasını HDR olarak nasıl izleyebilirim? Filmi doğrudan açtığımda HDR görüntü verir mi?

Eğer HDR özelliğini açmam gerekiyorsa, Windows arayüzündeki HDR enable seçeneğini mi yoksa monitörün OSD bölümündeki HDR ayarını mı aktif etmem gerekiyor?Veya her ikisini mi aynı anda aktif etmeliyim? İlk OLED monitör deneyimim hiç bilgim yok desem yeridir.
İkisini de açmanız lazım. Oynatıcı olarak Energy Media Player ya da MPV en iyisi şu anda.

Sanırım doğru anladıysam adımlar şu şekilde:

1. Windows ayarlarından HDR'yi etkinleştir.

2. monitör OSD'sinden HDR modunu seç (birkaç tane var, hangisinin olduğu önemli mi?).

3. Windows HDR kalibrasyonunu yap (bu adımı yapmasam, monitörün kendi HDR ayarları kalsa olmaz mı?).

4. HDR destekli içeriği uygun bir Player da aç.

Sanırım sıralama bu şekilde.

Hangi modlar var? O'na göre söyleyelim.

Hocam merhaba, sahip olduğum HDR modları görseldeki gibi. Önce Windows'tan HDR'ı seçiyorum, monitör otomatik olarak geçiyor. Daha sonra monitörden Console HDR seçiyorum ve Potplayer'dan veya Netflix'ten HDR özellikli film seçiyorum ama farkı göremiyorum.

Monitör HDR kapalıyken user modda ve renk gamutu SRGB'de, parlaklık %60. filmi bu şekilde açıyorum gerçekten efsane parlaklık ve renk olarak.

Bu sefer HDR'ı seçiyorum ve Netflix'ten 4K HDR bir film seçiyorum; ancak renkler insanların dediği gibi HDR'da patlamıyor(sRGB ile aynı tonda) ve parlaklık daha da düşüyor. Anlamadım.

Potplayerdaki HDR ayarlarını kendi sitesinde belirttiği gibi eksiksiz yaptım. Filmi önce HDR kapalı olarak açsamda görselde ki gibi alt tarafda h/w ve HDR ibareleri aktif oluyor. Bu sefer Windows'tan HDR özelliğini açıp potplayer i tekrar açtığım zamanda da yine görseldeki gibi h/w ve HDR ibareleri aktif oluyor.

Film HDR açıkken veya kapalıyken Tab tuşuna bastığım zaman görsel de kutucuk içerisindeki alan da bende sürekli "HDR → display passthrough" yazıyor.

Yalnız bu OLED gerçekten manyak bir şeymiş. Şunu net anladım: Sistem toplarken herkes en büyük parayı ekran kartına harcıyor ama asıl yatırım monitöre yapılmalı. Ne kadar iyi kartın olursa olsun, o görüntüyü gösterecek potansiyel yoksa sonuç tırt kalıyor. Bu resmen Ferrari alıp LPG taktırmaya benziyor. 😅

Bu linki kullanarak potplayer medya oynatıcısını ayarladım.

İkisini de açmanız lazım. Oynatıcı olarak Energy Media Player'ya da MPV en iyisi şu anda.

MPV Player da Remux HDR filmi HDR kapalı iken açıyorum süper görünüyor, HDR açıkken açtığım zaman ise tam ekran da görüntü renkler cansız siyah beyaz gibi oldu.

Hangi modlar var? O'na göre söyleyelim.
Bu iki görseli de youtube da HDR özelliği olan bir video dan çektim. Soldaki 4011 ile biten görseli windowstan HDR açıp sayfayı yenileyip HDR seçip öyle çektim sağdakin de HDR kapalı olarak çektim.

Dosya Ekleri

• asus-pg27ucdm-pg32ucdm-turns-out-enabling-adjustable-hdr-v0-vj3qshwu4iuf1.webp
    asus-pg27ucdm-pg32ucdm-turns-out-enabling-adjustable-hdr-v0-vj3qshwu4iuf1.webp
    44,8 KB · Görüntüleme: 53
  • 20240827082043_66cd8c5b888b1.webp
    20240827082043_66cd8c5b888b1.webp
    244,4 KB · Görüntüleme: 42
  • 20240915134013_66e6e3bd5d5c6.webp
    20240915134013_66e6e3bd5d5c6.webp
    211,2 KB · Görüntüleme: 44
  • IMG20260122004011.webp
    IMG20260122004011.webp
    5,6 MB · Görüntüleme: 36
  • IMG20260122003849.webp
    IMG20260122003849.webp
    6 MB · Görüntüleme: 37
Son düzenleme:
Hocam merhaba, sahip olduğum HDR modları görseldeki gibi. Önce Windows'tan HDR'ı seçiyorum, monitör otomatik olarak geçiyor. Daha sonra monitörden Console HDR seçiyorum ve Potplayer'dan veya Netflix'ten HDR özellikli film seçiyorum ama farkı göremiyorum.

Monitör HDR kapalıyken user modda ve renk gamutu SRGB'de, parlaklık %60. filmi bu şekilde açıyorum gerçekten efsane parlaklık ve renk olarak.

Bu sefer HDR'ı seçiyorum ve Netflix'ten 4K HDR bir film seçiyorum; ancak renkler insanların dediği gibi HDR'da patlamıyor(sRGB ile aynı tonda) ve parlaklık daha da düşüyor. Anlamadım.

Potplayerdaki HDR ayarlarını kendi sitesinde belirttiği gibi eksiksiz yaptım. Filmi önce HDR kapalı olarak açsamda görselde ki gibi alt tarafda h/w ve HDR ibareleri aktif oluyor. Bu sefer Windows'tan HDR özelliğini açıp potplayer i tekrar açtığım zamanda da yine görseldeki gibi h/w ve HDR ibareleri aktif oluyor.

Film HDR açıkken veya kapalıyken Tab tuşuna bastığım zaman görsel de kutucuk içerisindeki alan da bende sürekli "HDR → display passthrough" yazıyor.

Yalnız bu OLED gerçekten manyak bir şeymiş. Şunu net anladım: Sistem toplarken herkes en büyük parayı ekran kartına harcıyor ama asıl yatırım monitöre yapılmalı. Ne kadar iyi kartın olursa olsun, o görüntüyü gösterecek potansiyel yoksa sonuç tırt kalıyor. Bu resmen Ferrari alıp LPG taktırmaya benziyor. 😅

Bu linki kullanarak potplayer medya oynatıcısını ayarladım.

MPV Player da Remux HDR filmi HDR kapalı iken açıyorum süper görünüyor, HDR açıkken açtığım zaman ise tam ekran da görüntü renkler cansız siyah beyaz gibi oldu.
MPV öyle normal bir oynatıcı değil. Menü seçeneğinden config'i düzenlemeniz lazım not defteri vs. ile. O sebeple uğraşmamak için Energy Media Player kullanın. Microsoft Store'da mevcut ücretsiz olarak (paralı versiyon gereksiz ve çoklu pencere açmak dışında farkı yok).