setucedark

Çalışkan
Merhaba "PG32UCDMR" ürünü satın aldım, "HDR" özelliğini açınca görüntü daha iyi olacağını öğrendim fakat görüntüyü pek beğenmiyorum soluk oluyor, kalibrasyon ayarı da yaptım hala aynı.

HDR kullanmayınca görüntü harika oluyor manzara moduna alıyorum grafik şöleni oluyor ama yapay zeka HDR alırsam çok daha iyi olacağını söyleyince kafam karışıyor, bu sorunla karşılaşan var mı?

3 fotoğraftan 1 tanesi HDR açık görüntü soluk, yardımlarınızı bekliyorum 2 gündür bununla uğraşıyorum.

WhatsApp Image 2026-01-14 at 15.45.09.webp

X1.webp

WhatsApp Image 2026-01-14 at 15.46.06.webp

Windows'ta HDR'ı masaüstünde açınca, aslında HDR olmayan görüntüyü zorla HDR gibi göstermeye çalışıyor. Bu sırada renkler sapıtıyor, siyahlar griye dönüyor ve görüntü soluklaşıyor. Manzara gibi modlar da işi iyice abartıp renkleri yapay şekilde patlatıyor gözün buna alışınca gerçek HDR sana sönük geliyor. Monitörde ya da kalibrasyonda sorun yok. HDR'ı masaüstünde, internette gezerken kapalı tut. Sadece HDR destekli oyunlarda ve filmlerde aç, asıl olayı orada görürsün.

Windows'ta HDR'ı masaüstünde açınca, aslında HDR olmayan görüntüyü zorla HDR gibi göstermeye çalışıyor. Bu sırada renkler sapıtıyor, siyahlar griye dönüyor ve görüntü soluklaşıyor. Manzara gibi modlar da işi iyice abartıp renkleri yapay şekilde patlatıyor gözün buna alışınca gerçek HDR sana sönük geliyor. Monitörde ya da kalibrasyonda sorun yok. HDR'ı masaüstünde, internette gezerken kapalı tut. Sadece HDR destekli oyunlarda ve filmlerde aç, asıl olayı orada görürsün.
Denedim uğraştım yok olmuyor hdr sevemedim ben kullananların övgüleri yüzünden 2 gün uğraştım. Manzara modundan aldığım o görsel şölen hiç birinde alamıyorum. Zevk meselesi sanırım çünkü o soluk renk bana hiç güzel gelmiyor.

Denedim uğraştım yok olmuyor HDR sevemedim ben kullananların övgüleri yüzünden 2 gün uğraştım. Manzara modundan aldığım o görsel şölen hiçbirinde alamıyorum. Zevk meselesi sanırım çünkü o soluk renk bana hiç güzel gelmiyor.

Rehberdeki adımları uyguladınız mı?

Windows yüzünden HDR sorunlu çalışıyor.

Rehberdeki adımları uyguladınız mı?

Windows yüzünden HDR sorunlu çalışıyor.

monitör ayarlarım
Gaming -> HDR Setting: Console HDR
Image -> Brightness: 100
Image -> Uniform Brightness: OFF (KAPALI)
Color -> Display Color Space: DCI-P3
Color -> Color Temp: 6500K

nvidia
Masaüstü Renk Derinliği: 32-bit
Çıkış Renk Derinliği: 10 bpc
Çıkış Renk Formatı: RGB
Çıkış Dinamik Aralığı: Tam (Full)

HDR calibration indirdim oradan da ayar yaptım.

acaba format atsam daha mı iyi olur yoksa hala eksik bir şey mi yapıyorum.

monitör ayarlarım

nvidia

monitör ayarlarım

nvidia

Rehberi okuyacak 5 dakika vaktin yok mu? Belli yani okumamışsın yazdıklarından anlaşılıyor.

Rehberi okuyacak 5 dakika vaktin yok mu? Belli yani okumamışsın yazdıklarından anlaşılıyor.

Hayır okudum RTX HDR olayınıda biliyorum denedim pek beğenmedim geri kalan seçenekler de bu kadar uğraşmaya değmez ki? Bu lanet HDR ile herkesin bu şekilde uğraştığınıda sanmıyorum benim anlatmak istediğim şu ods ayarı NVIDIA ve kalibrasyon 3 seçenek ile halleden kişiler ben neden diğer alternatiflere bakmam gerekiyor. Z

Sizce hangi görüntü daha iyi birinde HDR kapalı bir de denediğim genellikle hogwars oyunu oldu o oyunu şu an aktif olarak oynuyorum GTA 5 denedim şu anda.

Dosya Ekleri

• 1.webp
    1.webp
    1,2 MB · Görüntüleme: 42
  • WhatsApp Image 2026-01-15 at 13.16.40.webp
    WhatsApp Image 2026-01-15 at 13.16.40.webp
    1,3 MB · Görüntüleme: 39
Monitör ayarlarım.
Gaming -> HDR setting: Console HDR.
Image -> brightness: 100.
Image -> uniform brightness: Off (kapalı)
Color -> display color space: DCI-P3
Color -> color temp: 6500k.

NVIDIA.
Masaüstü renk derinliği: 32 Bit.
Çıkış renk derinliği: 10 bpc.
Çıkış renk formatı: RGB.
Çıkış dinamik aralığı: Tam (Full)

Acaba format atsam daha mı iyi olur yoksa hala eksik bir şey mi yapıyorum.

Sorun sizin ayarlarınızda değil, HDR'ın masaüstü kullanımındaki doğasında. Şu an seçtiğiniz DCI-P3 renk uzayı ve 6500k renk sıcaklığı, sinema standartlarında en doğru ve en doğal beyaz dengesini sunar. Ama siz sdr modunda manzara modunu kullandığınızda, monitör beyazları daha maviye renkleri ise çok daha yüksek doygunluğa çeker. HDR'ı açtığınızda monitör bu yapaylığı kapatıp doğal olana döner bu yüzden gözünüzdeki o canlılık hissi kaybolur.

Windows ayarları > sistem > ekran > HDR menüsüne girin. En altta sdr içerik parlaklığı adında bir kaydırıcı var. HDR açıkken genellikle %60-%80 arasına çekin. Bu ayar, HDR modundayken HDR olmayan pencerelerin internet tarayıcısı, klasörler vb. parlaklığını artırarak yıkanmış/soluk görüntüyü azaltır. Bir de Windows ayarlarında otomatik HDR Auto HDR seçeneğinin açık olup olmadığını kontrol et HDR desteği olmayan eski oyunları bile canlı renklere yaklaştırabilir.

Hayır okudum RTX HDR olayınıda biliyorum denedim pek beğenmedim geri kalan seçenekler de bu kadar uğraşmaya değmez ki? Bu lanet HDR ile herkesin bu şekilde uğraştığınıda sanmıyorum benim anlatmak istediğim şu ods ayarı NVIDIA ve kalibrasyon 3 seçenek ile halleden kişiler ben neden diğer alternatiflere bakmam gerekiyor. Z

Sizce hangi görüntü daha iyi birinde HDR kapalı bir de denediğim genellikle hogwars oyunu oldu o oyunu şu an aktif olarak oynuyorum GTA 5 denedim şu anda.

Değmese rehber yapmazdım, ya soluk kullanacaksın ya da benim gösterdiğim çözümleri kullanacaksın. RTX HDR o kadar iyi bir çözüm değil, asıl gösterdiğim yöntemler en iyisi. RTX HDR uğraşmak istemiyorum diyenler için sadece.