Daffy Duck

Üstün
Yer
İstanbul
12 Haziran’daki Air India kazasında en çok dikkat çeken şeylerden biri, fuel switchlerinin cutoff’ta kalmış olması. Yani motorlara yakıt gitmiyor, dolayısıyla motorlar duruyor. Bu da doğal olarak uçağın düşmesine sebep oluyor. Bilmeyenler için fuel control switchler normalde "run" pozisyonunda olur. Ama burada ikisi de kapalıymış ve fark edilmemiş. Nasıl oldu, niye oldu tam belli değil ama prosedür hatası ya da kokpitte karışıklık olma ihtimali yüksek.

Bu olay baya düşündürücü çünkü çok basit görünen bir şey sadece bir switch koca uçağın sonunu getirmiş. Detaylı rapor çıkınca daha net anlayacağız ama şu an için durum bu.

Bu da kazanın ön raporu:

Kaza ile ilgili görüntüler (Uçak modeli: Boeing 787 Dreamliner):
1752532530106.webp

1752532540162.webp

1752532573092.webp

Artık uçağa bile binmek istemiyorum. Neden hep kazalarda Boeing var? Türkiye’de 2019 yılında iki Boeing uçağı da kaza yapmıştı.
Hocam mesela Boeing 738'den örnek vermek gerekirse 28 senelik bir ihtiyar bu. Belki duymuşsunuzdur "Eski uçak yoktur, bakımsız uçak vardır." lafını. Gerçekten de öyle. Bugüne kadar bu uçak toplamda 103 kazaya karışmış ve bu kazaların 11 tanesi ölümcül kazalar. Yani geri kalan kazalar örneğin; pistten çıkma, kuyruk çarpışması, tek motor veya çift motor kaybı sonrası acil inişlerden vs. oluşuyor. Yani korkulacak bir durum yok aslında en güvenli ulaşım aracı bana göre hala uçaklardır. Zaten kazaların çoğu yetersiz bakım, teknik arızalardan kaynaklanıyor. Pilotaj hatası da var elbette ama pilotlar zaten bu tür Emergency durumlarını simülatörde binlerce kez deneyip pilot oluyorlar bir pilot olmakta öyle kolay değil elbette.

Kayıtlarda 2019'da Türkiye'de Boeing ile yaşanan sadece 1 kaza bulunuyor o da Ukrayna'ya iniş sırasında burun iniş takımı arızası sonucunda burnu sürterek iniş yapmış uçak.

Ayrıca şöyle bir algı da oluşmasın: "Boeing tipi uçaklar çok eski uçaklardır, Airbus daha yeni, daha modern ve daha güvenli." evet bir çok konuda Airbus Boeing'i solluyor ama bunun kazalarla ilgili alakası yok.

Artık uçağa bile binmek istemiyorum. Neden hep kazalarda Boeing var? Türkiye'de 2019 yılında iki Boeing uçağı da kaza yapmıştı.

Boeing gayet güvenli bir uçak markasıdır eski modelleri hariç ki yaşanan kazaların çoğu Boeing'in hatası değil pilot hatası.

Boeing gayet güvenli bir uçak markasıdır eski modelleri hariç ki yaşanan kazaların çoğu Boeing'in hatası değil pilot hatası.

Otomasyonu Airbus'a göre daha az olduğundan dolayı pilotaj hatalarını Airbus kadar fazla düzeltmiyor. Bu yüzden millet Boeing'ten korkuyor ancak haklısınız hocam.

Boeing'in tek eksik (daha doğrusu kötü) kısmı Airbus ile pazarda tekelleşme yarışında olduğu için ne zaman Airbus bir yenilikle gelse daha iyisini getirmeye çalışırken yüzlerine patlamaları. Mesela 737 Max'lerdeki MCAS sistemi içinde önemli insanların da bulunduğu bir uçağı denize çakmıştı. O kazadan sonra hatırladığım kadarıyla Dünya genelinde tüm 737 Max'ler ground edildi.

Dreamliner serisi yeni çıktığında bataryalarda sorun vardı, uçaklar birden bire alev alıyordu. Milletin Boeing'ten korkmasının sebebi o. Yoksa ben side stick yerine lövye kullanılmasını daha çok seviyorum. Boeing'lerin daha "radikal" görünümü bana çok güzel geliyor mesela. Teknik ve otomasyon açısından Airbus daha iyi.

Düzenleme: Bu kaza çok ardı ardına soru getiren bir kaza. Motorlara giden yakıt neden ve nasıl kesildi? Kazadan kurtulan 1 kişi o kazadan sonra hemen nasıl ayağa kalktı? Adam resmen çakıldıktan sonra kalkıp yürümüş, böyle bir kazada böyle yaşanması inanılmaz güç ve mucizevi. Kara kutu kayıtları ortaya çıktı mı bilmiyorum ancak kara kutu illaki ki birkaç soruyu cevaplandıracaktır.

Ayrıca şirketin 2020'deki kazasından beri yaşadığı ilk hull Loss'lu (gövde kaybı) kaza bu. Boeing 787'lerdeki ilk fatal kaza ve hull Loss'lu kaza da bu sayılabilir. Çok gizemli bir kaza. Hangi sebepten hangi tarafı tutarsan tut, elinde kalıyor. Kazada ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Umarım huzur içinde uyurlar.

Son düzenleme:
2019 yılında yaşanan uçak kazaları pilot hatasından değildi ki?
İlk kazada kanatlarla ilgili bir sistem vardı, normalde devre dışı olması gerekirken sürekli aktifti. Ayrıca pilotlar bu sistemden haberdar bile değildi. Sistemin hep aktif kalmasından dolayı düştü hatırladığım kadarıyla uçağı aşağıya doğru çekiyordu bu sistem.
İlk kazanın ardına bütün pilotlar bu sistemle alakalı bilgilendirilmişti fakat ikinci kazada pilotlar sistemden haberdar olmasına rağmen yine bahsettiğim sistemin hatalı çalışması yüzünden kaza kaçınılmaz oldu.

2019 yılında yaşanan uçak kazaları pilot hatasından değildi ki?
İlk kazada kanatlarla ilgili bir sistem vardı, normalde devre dışı olması gerekirken sürekli aktifti. Ayrıca pilotlar bu sistemden haberdar bile değildi. Sistemin hep aktif kalmasından dolayı düştü hatırladığım kadarıyla uçağı aşağıya doğru çekiyordu bu sistem.
İlk kazanın ardına bütün pilotlar bu sistemle alakalı bilgilendirilmişti fakat ikinci kazada pilotlar sistemden haberdar olmasına rağmen yine bahsettiğim sistemin hatalı çalışması yüzünden kaza kaçınılmaz oldu.

Hocam, bahsettiğiniz kazayı ben de anlattım. Mcas sisteminin hatalı çalışmasından dolayı uçak aşağı TRIM sarıyor. TRIM, uçağın burnunu yukarı ya da aşağı çekerek pilotların iş yükünü azaltır. Hücüm açısı sensörünün de yanlış çalışmasından dolayı uçak sürekli aşağı TRIM sarıyor, bunun sonucunda da uçak yunuslama hareketi yaparak en son denize çakılıyor.

Mcas sisteminin eğitimini almayan pilotlar, ne yapacaklarını bilmeyerek hareket ediyorlar. Bu kazada Boeing'i pek de suçlayamayız. Kazanın 2 ana sebebi var. Birinci sebebi pilotların mcas sistemini bilmemesi ve eğitimini almaması, ikinci sebebi önceki uçuş ekibinin mcas sisteminin ve hücum açısı sensörlerinin hatalı olduğunu belirtmemesi. Yan faktör olarak ise eğitimlerin verilmemesi ve Boeing'in sırf Airbus'la tekelleşme yarışında mücadele edebilmesi için Max serisinde motorları kanadın önüne, güç verildiğinde itkiyle birlikte burnun kalkma eğiliminde olmasına rağmen oraya koyması sayılabilir.

Bahsettiğiniz iki kazanın da temel sebebi eğitim yetersizliği ve hatalı mcas sistemi. İki kaza da neredeyse aynı sebeplerden yaşandı ve farklı firmalarda yaşandı. Birisi lion Air, diğeri ise ethiopian airlines. İsterseniz YouTube'da bu kazalarla ilgili detaylı videolar ve raporlar bulabilirsiniz.

Not: 737 Max'lerin hepsi ground edildikten bir süre sonra hatalı mcas sistemi düzeltilerek tekrardan uçuş yapabilmesi için izin alındı. Bu sayede şu an 737 Max'lerin hepsi güvenilir oldu.