12. sınıfta okul değişikliği ve mezuna kalma seçenekleri

gobuslukedi

Üyecik
Merhabalar. Konya'nın bir ilçesinde başarılı sayılabilecek bir fen lisesinin başarılı sayılabilecek bir öğrencisiyim. 3 yıl o okulda okuduktan sonra bazı özel sebeplerle il dışına gitmem gerekti. LGS puanım buradaki fen liselerini ucu ucuna kaçırıyor; puan ile alan en iyi Anadolu da hem eğitimcisi hem de mezunları yönünden biraz içler acısı durumda diyebilirim. Böyle olunca açık liseye geçmeyi düşünüyordum.

Konya'da bulunduğum bölgenin halk eğitim müdür yardımcısı ile görüştüm; kendisi beni geçirebileceğini ancak kayıtların ağustos sonu, eylül başı açılacağını ve o zamanı beklememi söyledi. Ne yazık ki açık lise kayıtları okulların açıldığı hafta ancak başladı. Şu an hala eski okulumda kayıtlı görünüyorum ve okul idarem beni yok yazıyor. Anlık olarak ise il dışındayım; iki ay önce taşındım. Diyanet'in yatılı hafızlık kurslarına yazı gönderdiğini, 12. sınıfların kaydının yapılmayacağını söylediğini öğrendim. Yaklaşık 30 kurs ile iletişime geçtim ancak hepsinden ret geldi. Yani açığa geçişim pek mümkün görünmüyor.

Eğer gidebileceğim en iyi Anadolu'ya gidersem hem 1 yıl kötü şartlar altında geçecek hem de belki de eğitim kalitesinden dolayı mezuna kalmam gerekecek. Bu yıl hiç nakil almayıp sınıfta kalırsam seneye açıktan okuyup sanki mezuna kalmışım gibi devam edebilirim; hem de bu 1 yılı daha makul şartlarda geçiririm. Ancak iki yıl boşluk bulunca sınav motivasyonumu kaybetmekten korkuyorum.

Sınavsız alan Anadolu'ya gidersem herhangi bir katkısı olacağını yine sanmıyorum. Yurt dışına çıkışım teknik olarak mümkün mü, mümkünse nasıl yaparım hiç bilmiyorum. Maddi olarak ailem biraz karşılayabilir belki ama işte sistemi bilen kimseyi tanımıyoruz. Meslek lisesine geçersem 10. sınıfa düşürüleceğimi duydum ama henüz araştırmış değilim açıkçası. Özel okula gidersem hem maddi kaygım var hem de beni rahat bırakacak bir okul bulmak da mesele bu kısa zamanda. Eski okuluma dönmem mümkün değil; bilgisayar mühendisliği hedefliyorum ve YKS çalışmalarına çoktan başladım. Ekimde nakillerin aylık olacağı, yani kasıma kadar nakil alamayacağım söylendi okul müdürüm tarafından. Çözüm değilse bile en azından fikirlerinizi, önerilerinizi anlatırsanız memnun olurum.

Bahsettiğiniz Anadolu lisesine giderseniz belki bir yıl kaybedeceksiniz. Dediğiniz alternatifi uygularsanız ise kesinlikle bir yıl kaybedeceksiniz. Burada tercih basit.

Anladığım kadarıyla direkt geçiş yapamıyorsunuz tercih durumundan kaynaklı o zaman sınıfta kalmamak için eski yaşadığınız yerde bir tanıdığınızda geçici olarak misafir olup sonra geçiş yapıp ailenizin yanına dönmenizi öneririm.

Konya'daki fen liselerinde pansiyon var, pansiyonda kalabiliyorsanız kalın.

Ben lisede açıkçası bir şey öğrenmedim. Hatta hocaya soru sorduğumda siz kendiniz çalışacaksınız demişti; sanırım çoğu böyle.

Yani fazla bir şey beklememeni öneririm. Zamanını iyi değerlendir ve liseyi erkenden bitir, ayağına dolanmasın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…