Dümdüz internet kullanımında bile çok kısıtlar. Günümüzün ihtiyaçları bence artık 2 TB ama her zaman olmuyor tabii ki.

Oyun oynuyosan yetmez, windows kendi başına 40-50 gb yer kaplıyor zaten. Bende 512 + 256 M2 SSD var ona rağmen yetmiyor.
Windows'un tek başına kapladığı alan sistem yapılandırmasına, sistemdeki RAM miktarına ve kurulan Windows 10/11 sürümüne (LTSC, Pro, Enterprise vs.) göre değişiyor. Mesela 4 GB RAM'li bir sanal makineye Windows 11 LTSC kurunca sadece 10-12 GB alan kaplıyor. Pro sürümü ise 20 GB'ı geçmiyor. Fakat kendi sistemimde Windows 11 Enterprise 24H2 sürümü 51.1 GB kaplıyormuş. Bu alanın sadece 12.7 GB'ı hazırda bekletme dosyasına ait, basitçe powercfg /h off komutu ile o alanı geri kazanabilirim. 4.47 GB sistem geri yüklemeye ait, 9.01 GB ise sanal belleğe ait. Sistem geri yükleme için maksimum 2 GB ayırıp sanal belleği 4 GB'a kısıtlayınca 30.92 GB alan kullanımı kalıyor :)

Sadece işletim sistemi ise 24.84 GB (18.3 GB + 6.54 GB) alan kaplıyor.

O yüzden, en az 2 TB SSD tercih etmek en doğrusu olacaktır.
Günlük rutin işlerden kastım, dizi-film izlemek, müzik dinlemek, araştırma yapmak gibi şeyler. Onun dışında, oyun oynayan birisi için 1 TB bile yetersiz gelebiliyor maalesef.
Kesinlikle, 1 oyun zaten 150 GB günümüzde.
Eğer oyun oynanmıyor, arşiv yapılmıyor veya render alınmıyorsa yüksek kalan bir depolama hacmi olur, standart kullanıcı için 512 GB gibi bir depolama alanı genel anlamda yeterli olacaktır.
Benim sistemimde 2 TB + 1 TB + 500 GB + 480 GB SSD var :) 2 TB SSD'm 1'er TB C ve D olarak ikiye bölünmüş durumda. C diskimde 800 GB, D diskimde 252 GB, 1 TB SSD'me ait E diskimde 544 GB ve 500 GB SSD'me ait I diskimde ise 182 GB boş alan mevcut.

480 GB SSD'de Arch Linux yüklü olduğu için sadece Linux'tan erişebiliyorum. Ancak onda da tahmini 150-200 GB boş alan vardır diye tahmin ediyorum.

Bir de üstüne harici disk kutumda kullanabildiğim bir tane 120 GB ve bir tane 240 GB SSD var :)

Günlük kullanım için anca yeterli olur.
1750270786463.webp

Windows'un tek başına kapladığı alan sistem yapılandırmasına, sistemdeki RAM miktarına ve kurulan Windows 10/11 sürümüne (LTSC, Pro, Enterprise vs.) göre değişiyor. Mesela 4 GB RAM'li bir sanal makineye Windows 11 LTSC kurunca sadece 10-12 GB alan kaplıyor. Pro sürümü ise 20 GB'ı geçmiyor. Fakat kendi sistemimde Windows 11 Enterprise 24H2 sürümü 51.1 GB kaplıyormuş. Bu alanın sadece 12.7 GB'ı hazırda bekletme dosyasına ait, basitçe powercfg /h off komutu ile o alanı geri kazanabilirim. 4.47 GB sistem geri yüklemeye ait, 9.01 GB ise sanal belleğe ait. Sistem geri yükleme için maksimum 2 GB ayırıp sanal belleği 4 GB'a kısıtlayınca 30.92 GB alan kullanımı kalıyor :)

Sadece işletim sistemi ise 24.84 GB (18.3 GB + 6.54 GB) alan kaplıyor.

Benim sistemimde 2 TB + 1 TB + 500 GB + 480 GB SSD var :) 2 TB SSD'm 1'er TB C ve D olarak ikiye bölünmüş durumda. C diskimde 800 GB, D diskimde 252 GB, 1 TB SSD'me ait E diskimde 544 GB ve 500 GB SSD'me ait I diskimde ise 182 GB boş alan mevcut.

480 GB SSD'de Arch Linux yüklü olduğu için sadece Linux'tan erişebiliyorum. Ancak onda da tahmini 150-200 GB boş alan vardır diye tahmin ediyorum.

Bir de üstüne harici disk kutumda kullanabildiğim bir tane 120 GB ve bir tane 240 GB SSD var :)
Bu kullanıcıya göre değişecektir, şahsen 4 tane 2 TB RAID 1'de çalışan (2 disk birbirini aynalıyor yani totalde 4 TB bir depolama alanı veriyor diyeyim kayıp oranlarını düşünmezsek) bir NAS'a sahibim (esasında 6. nesil Xeon işlemcili bir Dell sistem), üzerine 1 adet 1 TB harici SSD'yi ve 2 TB harici HDD'yi aktif olarak bilgisayarıma neredeyse 7/24 takılı şekilde kullanıyorum birde önemli verilerimi yedekte tuttuğum 320 GB harici bir diske daha sahibim (ama kullandığım ana bilgisayar 256 GB, evet tahmin doğru baz depolama MacBook yoksa harici diskler yerine dahili bir disk daha kafi). Kişisel olarak bu şekilde ihtiyaçlarımı görüyor hatta 1 TB SSD'yi daha yüksek kapasiteli bir tanesiyle değiştirsem mi diye düşünüyorda olsam genel kullanıcı için abartı bir şekil benimki keza sizinki de işin o tarafına kayıyor, doğru dürüst oyun oynamayan, tasarım yapmayan; bilgisayarını ofis ve internet işlerinde kullanan çoğu kişi için 512-1024 aralığı gayet yeterli kalıyor baktığımızda.