whystreo

Uzman
Merhaba,

Yakın zamanda Sapphire Nitro+ 9070 XT ekran kartı satın aldım. Bu ürün, daha önce aynı modelde yaşadığım yoğun coil whine (bobin sesi) sorunu nedeniyle iade ettiğim kartın yerine tarafıma gönderilen ikinci üründür. Ancak ne yazık ki yeni gelen kartta da benzer düzeyde bobin sesi sorunu devam etmektedir.

Sistem özelliklerim:
  • İşlemci: AMD Ryzen 9 9800X3D
  • Anakart: MSI X870 Tomahawk
  • Güç Kaynağı: Corsair RM850x Gold
Ekran kartını, güç kaynağımın desteklediği 12V-2x6 bağlantı kablosu ile kullanmaktayım. Ancak coil whine sorununun bu bağlantı tipiyle ilişkili olabileceğini düşünüyorum. Bu nedenle, kartın kutusundan çıkan ve PSU tarafı eski tip 8-pin bağlantı olan kabloyu kullanmanın fark yaratıp yaratmayacağı konusunda bilgi almak istiyorum.
Kutudan çıkan kablo bu şekilde

Ekran kartına giriş 12v-2x6 psudan gelen girişler ise eski tip 8-pin

1762369222153.webp

Redditte araştırmalarım sonucu maalesef 9070XT'nin bir çok modelinde coilwhine sorunu mevcutmuş. Bazı kaynaklarda 10-15 saat kadar furmarkta çok yük altına almadan ısıtarak ekran kartını coil whine sorununun bir kısmının kalktığını yazmışlar. Sizce tekrar iade mi etsem yoksa coil whinelı bir şekilde kullansam mı? Bazı kullanıcılar ise PSU'nun da GPU'da olabilecek coil whine'ı arttırdığını söylüyor nedir bunun olma ihtimali? PSU değiştirsem ya da giriş kablosunu değiştirsem 12v yerine 8pinleri taksam fark eder mi?
Özellikle Delta Force'da çok fazla coil whine sorunu yapıyor. Furmark ya da diğer benchmark testlerde coil whine çok az var.

Bu doğrultuda sormak istediklerim şunlar aslında:
  1. Coil whine sorunu bu model için yaygın bir durum mudur?
  2. PSU bağlantı tipi (12V-2x6 yerine 8-pin kullanımı) bu sorunu etkileyebilir mi?
  3. PSU değişimi, coil whine seviyesinde fark yaratır mı?
  4. Bu durumda kartı tekrar iade etmem mi, yoksa belirli bir süre kullanım sonrası beklemem mi önerilir?

Bağlantı şekli Coil Whine'ı desteklemez, kart ne kadar güç çekerse o kadar Coil Whine olur.
Tam olarak güç miktarıyla orantılı değil; coil whine esasen frekans içeriği ve gücün zamana dağılımı ile ilgili.

Örneğin iki durum da ortalama 240 W çekiyorsa bile, birinde akım sabit ve düzgün akarken; diğerinde kısa, yüksek genlikli darbeler halinde geliyorsı bobinlerin maruz kaldığı manyetik kuvvetlerin zaman profili bambaşka oluyor ve bu yüzden birinde coil whine duyulmazken diğerinde duyulabiliyor.

Bu fark en çok sentetik testlerdeki coil whine ile oyunlarda ki coil whine'larda çıkıyor. Bende sentetik testlerde CW olmasada oyunlarda oluyor. Çünkü frekans ve pulse darbeleri değişebiliyor.

1762370673976.webp

1762370686216.webp

Yukarıdaki iki sinyal aynı ortalama gücü temsil etse bile dalga formları farklı.

Tam olarak güç miktarıyla orantılı değil; coil whine esasen frekans içeriği ve gücün zamana dağılımı ile ilgili.

Örneğin iki durum da ortalama 240 W çekiyorsa bile, birinde akım sabit ve düzgün akarken; diğerinde kısa, yüksek genlikli darbeler halinde geliyorsı bobinlerin maruz kaldığı manyetik kuvvetlerin zaman profili bambaşka oluyor ve bu yüzden birinde coil whine duyulmazken diğerinde duyulabiliyor.

Bu fark en çok sentetik testlerdeki coil whine ile oyunlarda ki coil whine'larda çıkıyor. Bende sentetik testlerde CW olmasada oyunlarda oluyor. Çünkü frekans ve pulse darbeleri değişebiliyor.

Eki Görüntüle 199209

Eki Görüntüle 199210

Yukarıdaki iki sinyal aynı ortalama gücü temsil etse bile dalga formları farklı.
Peki hocam bu durumda benim ne yapmam gerekir? Yapacağım ya da yapabileceğim bir şey kablo değişikliği vs coilwhine azaltır mı?

Peki hocam bu durumda benim ne yapmam gerekir? Yapacağım ya da yapabileceğim bir şey kablo değişikliği vs coilwhine azaltır mı?
UnderVolt yapmak dışında pek yapabileceğiniz bir şey yok kullanıcı olarak. Bir miktar azaltabilir UV.

Veyahut değişim istemek de bir seçenek.