Makaleler
13
Yer
Bolu Dağı Tüneli
Ülkemizde son zamanlarda araç kullanıcılarından oldukça şaşırtıcı cümleler duymaya başladım.

Çoğu kullanıcının, aracının şehir içi ve ekonomik sürüş adına üretildiğini bildiği halde, 130-140 beygir araçlarına yer uçağı muamelesi yaptığını görüyorum. Bunların en başında da 1.3 TCe ve 1.6 Multijet motoru geliyor.

Yahu arkadaşlar, ben mi yanlış biliyorum yoksa bu araçlar şehir içinde 100 kilometrede 5-6 litre yaksın diye üretilen araçlar değil mi?

Herkes birbirine kilitleniyor, yok ben öyle uçarım, yok ben böyle kaçarım. Yahu altındaki makineyi bil, ne için üretildiğini bil. Kalkıp da 130 beygir aracınla herkesi darlama, değil mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Aslında bir tarafta onlarda haklı. Vergilerden dolayı her taraf 1.0, 1.4, 1.6 arabalarla dolu. Ülkemiz insanı binemiyor ki V6 bir arabaya, binse bile vergisini mi ödesin, yoksa litresi 60 lira olan mazot/benzini mi? Kendilerince V6 veya yüksek beygirli bir arabanın tadını almaya çalışıyorlar.

Ama yine de 130 beygir bir araçla herkesi darlamak, veya onu aşırı güçlü bir araba sanmak mantıklı değil tabii ki de.

@michaelscofield, ben de standart hacimli bir araç kullanıyorum, kullandığım aracın ne şartlarda ne tepki vereceğini biliyorum, fazla sıkıştırmıyorum. Bunlar ekonomik sürüş için üretilmiş araçlar. Ha, hiç gazlamıyor musun diyebilirsin. Gazlıyorum, lakin adabıyla.

1999cc ve üstü araçların tutulduğu vergi dilimi de haliyle fazla olunca, yakıtın da ucuz olmadığı ülkemizde yüksek hacimli araç kullanmak mantıklı olmuyor haliyle.

Bence sorun tamamen ülkede güçsüz araçların çoğunlukta olmasından kaynaklanıyor. Piyasadaki arabaların büyük kısmı 100 beygirin altında. Bu araçları kullanan sürücüler, hız yapılabilecek yerlerde hızlanmayıp, yapılmayacak yerlerde sol şeridi kapatıyor. Hal böyle olunca, biraz daha güçlü aracı olan biri, geçebilmek için sıkıştırmak zorunda kalıyor. Mantıken altındaki araba 130 150 beygir civarı ise çoğu kişiden hızlı oluyorsun.

Keşke 1999cc üstü vergi dilimi farklı bir durumda olsa da bu durumlarda olmasak.

Türkiye'de aracınının beygir miktarının %90+ kadarını 1 dakikadan fazla kullanmış insan sayısı %1 bile değil. 75 beygirlik araçtan 35 beygir bile almıyorum günlük kullanımda.

Traktör motorlarıyla 2000 beygiri otoban dışında geçmeyen adamların kültürü. Sorun ekonomi de değil. Adama tonla araç olan oyunda sınırsız para veriyorsun, yine gidip BMW seçiyor, keşke bunun dizeli olsa diyor.

Beygir gücü önemsiz. Yapılacak hız 140. Fazlasının hiçbir şekilde mantığı yok. Özellikle de halkın zeka seviyesi düşünüldüğünde. Güncel araçlar regülasyonlar yüzünden kısıtlansalar da yakıt tüketimleri ve tork eğrileri gayet güzel.

@Vavien., çok haklısınız. İstanbul gibi trafiği bol bir şehirde, anlık yakıt tüketimine göre ve devire göre aracın ürettiği beygiri ölçen, OBD2 arayüzüyle çalışan uygulamalar var Car Scanner gibi. Takip ettiğimde sadece rampalarda 80-90 HP kadar kullanıyorum. Ancak uzun yolda, tapagaz basarsam %100 motoru kullanıyorum.

Traktör motorlarıyla 2000 beygiri otoban dışında geçmeyen adamların kültürü. Sorun ekonomi de değil. Adama tonla araç olan oyunda sınırsız para veriyorsun, yine gidip BMW seçiyor, keşke bunun dizeli olsa diyor.

Bu da aslında araç kültürümüzün ne kadar yoz olduğunu öne seriyor.

Beygir gücü önemsiz. Yapılacak hız 140. Fazlasının hiçbir şekilde mantığı yok. Özellikle de halkın zeka seviyesi düşünüldüğünde. Güncel araçlar regülasyonlar yüzünden kısıtlansalar da yakıt tüketimleri ve tork eğrileri gayet güzel.
Evet, özellikle de Toyota ve Hyundai grubu, hybrid araçlarında düşük devirlerde çok güzel tork bandı sunuyor. Yapılacak maksimum, en fazla hız benim için de, yasaların vermiş olduğu yetkiyle 154. Çok bile.