Bunu nerden satın alıcam hocam? Ülkemizdeki satış yapan siteler çıkmadı hiç genel bir baktığımda.
Ülkemizde sağolsun işe yarar hiçbir şey yok ki önerelim, nerede işe yaramaz bizim burada. Techolay'da da problem var, atak altında server muhtemelen.
@Picky Şimdi Hynix'te 6000 CL30 hedeflememen gerekiyor, alacağın kit öyle olacak, mümkünse A-Die olacak. Sonra board 1 dimm per channel olacak ki rahat bir şekilde 6200-6400 ya da 8000 vesaire yapabilirsin, buna olanak sağlıyor Hynix. Yani 2 RAM slotu bulunan board almaya çalış, layer de önemli tabi, b850-force, b850m-k 1 dpc fakat 6 layer iken, x870 tachy ya da apex 1 dpc 10 layer, arada fark var.
Senin alacağın sıradan kartlar en iyi ihtimalle 2 dpc 8 layer olacak örneğin x870 Edge Ti MSI gibi, Gigabyte Aorus tercih edersen x870 o da 2 dpc 6 layer. Bunları göz önüne al board almadan önce, paranın karşılığını böyle alman lazım. RAM seçiminde zaten Hynix haricindekilerden bahsetmemek lazım, bu platforma da uyumsuz, Core Ultra'ya da uyumsuz, buradaki uyumsuzdan kasıt şu, sorun çıkarma potansiyeli çok yüksek, yüksek frekans desteklemiyor. Düz EXPO/XMP'de sorun çıkma olasılığı yüksek, en optimizesi Hynix şu anda.
Bunu nerden satın alıcam hocam? Ülkemizdeki satış yapan siteler çıkmadı hiç genel bir baktığımda.
@Picky Bu kartta Hepsiburada satılıcı indirim mevcut, M.2 slotlardan 1 tanesi kartın arkasında, tercih edebilirsin ilk seçenek:
Diğer opsiyonlar:
@Picky 1 DPC almazsan 2 DPC 8 Layer bu ikisinden birini tercih et, başka kart yok muhtemelen bu bütçede. Gigabyte kartlar Tachy ve Aorus Master haricinde 6 Layer, çok sorun olmasa da yine de bu ikisinden birini tercih ederdim, Gigabyte istersen opsiyon:
@Picky Son BIOS'lar ile mevcut sorunlar muhtemelen düzelmiştir, diğer opsiyon bu kart:
@Picky Bu kartlardan herhangi biri uygundur, dikkat etmen gereken ilk ve en önemli tek şey var, ne EXPO ne PBO, BIOS en son 1.2.0.3g AGESA sürümüne yüklemeden önce kesinlikle açma, bazılarında x3D çipler yandı bu kartların, eski BIOS'ta olduğundan dolayı, ona dikkat et. Dediğim son sürüme güncelledikten sonra EXPO+PBO açılacak, sonrasında Hynix için manuel ayarlayacaksın EXPO'nun üzerine, onun için ayrı konu açıp gerekli kişileri etiketlersin, yardımcı olunur.
Çok OC peşinde koşmayacaksan, 6000 CL30 bana yeter kafasındaysan bu kart da uygun, BIOS update alıyor güncel olarak:
@Picky Hatta ve hatta, madem 1 DPC beyaz kart alamayacaksın, direkt bunu al geç, üstüne vereceğin para israf olmasın derim, B650E çipset Gen5 desteği var:
@Picky 1 DPC beyaz kart tek alternatif ve Apex muadili 10 Layer:
Amazon'dan vade farksız 9 taksit alırım dersen bu opsiyon var, aklında olsun. Haricen beyaz kart ATX 1 DPC mevcut değil.
Senin alabileceğin bu kart haricinde 1 DPC beyaz 10 Layer kart yok şu anda TR'de, B850M AYW zaten mevcut değil burada:
@LH44 Elimden bu kadar geldi, daha fazla göndermeme izin vermiyor Techolay
@LH44 Sen bu rehber işini halledebilirsin gibi duruyor, bu foruma DDR5 rehberi + bu kartlar ile alakalı karma bir rehber hazırlayabilirsen iyi olur. Benim hiç anlamadığım işler,
@Eagles hocanın 10'da 1'i kadar anlasaydım forumu şenlendirirdim onun gibi, ama nerede.
@SunseTTime Sende şöyle genel bir stutter/drop önleyici rehber hazırlarsan iyi olur

RAM ayarlarını da paylaşırsın ekstra %1, %0.1, sendeki mevcut sorun zaten olmasa o ayarların etkisini ciddi hissedecektin.
@Picky ASUS kartlar sınırlı olduğundan aklıma gelen tüm kartları listeledim, hiçbirinde problem yaşamazsın merak etme, marka bazlı sorunlar geride kaldı, OC ile uğraşacaksan ASUS+1 DPC tavsiye ederim ya da Tachy kartını, haricinde 6000-6200 açıp geçeceksen bu attıklarımdan herhangi birini düşün, PBO+EXPO mevzusunu son AGESA sürümüne güncelledikten sonra halledersen sıkıntı yaşama ihtimalin yok, QVL List'in falan hiçbir önemi yok bu platformda, bazı ince ayarlar var Nitro vesaire,
@LH44 yardımcı olur o konuda kendisi ustadır.