14.000 TL'ye Ryzen 7 7800X3D & XPG Lancer White 6000MHz CL30 için anakart tavsiyesi

Bütçe
14.000 TL

Sevgili @Ayhan Dönmez hocam, öncelikle böylesine uzun ve detaylı bir cevap için size çok teşekkür ederim. Emeğinize sağlık.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki "dimm per channel" "layer" gibi terimlerin hiç birinin anlamı ve önemini bilmiyorum. Benimkisi ortalamanın üzerinde, iyi parçalar olsun, tak birkaç basit ayar yap de kullan şeklinde oldu hep bugüne kadar. Bazı şeyler söyleyip "bunlara dikkat et ki paranın karşılığını al" demişsiniz. İşte neye bakmam gerektiğimi bilmediğim için sizlerden destek istedim. "Kardeşim belirtilen bütçede en iyisi/optimumu bu, sen bunu al" dersen onu alırım. Aldıktan sonra tabi yönlendirmeleriniz ile ilgili ayarları yaparım.

Aldığım RAM'in kodunu arattığımda Hynix A olarak sonuç çıkıyor. Doğru şeyi aldığımı düşünüyorum.

Tavsiye ettiğiniz kartlar arasında yani açıkçası kararsız kaldım. Bu bahsettiğiniz terimlerin hangisinde daha iyi olduğunu bilmediğim için pek. En son ki Gigabyte kart fazla pahalı benim için. 2 RAM slotu almaya çalış demişsiniz ancak linktekiler sanırım hep 4 doğru mu? Öte yandan şunu da söylemek istiyorum. Belki kızacaksınız ama beni neden uğraştırıyorsun diye. ASUS'u deneyimlemek için aslında istiyorum ancak beyaz bir kart olması zaruri değil benim için. Olursa tabi güzel olur ama renkten dolayı seçeneklerimiz kısıtlanıyorsa vaz geçebilirim. Beyaz kasamın içinde şu an yine siyah DDR4 kart var mesela. Konuda beyaz olarak belirttim diye eldeki bütçe ile eğer çok güzel bir kartı elemiş oluyorsak onu da seçeneklere dahil etmek isterim.

Demem o ki 1 yada 2 DPC olması veya layer sayısının az/fazla olmasının önemi nedir bilmediğim için tavsiyeleriniz arasından bir seçim yapamadım. Colorful, ASRock gibi markalar pek almak istemiyorum. ASUS ya da MSI olabilir. Gigabyte hakkında pek fikrim yok. Ara yüzü biraz daha karışık diye duydum.

Biraz daha nokta atışı bir tavsiyeye ihtiyacım var aslında.

Edit: Bahsettiğiniz terimleri kısaca bir araştırdım hocam. Sizin de tabii ki vurguladığınız gibi 1 DPC olması RAM açısından en iyi olan seçenekmiş, boşta slot kalıp parazit yapmaması ve iki slotlu anakartlarda RAM slotlarının işlemciye daha yakın olmasından dolayı daha kısa sürede haberleşmesi açısından önemliymiş. Sizin önerdikleriniz "Daisy Chain" mi oluyor? Layer (katman) da ne kadar fazla olursa o kadar iyi sanırım ama sebebini anlayamadım tam. Biraz bilgi sahibi olmuş olduk

ROG B850-G düşünebilirsiniz.
ROG B850-A ile arasında mATX olması dışında ne fark var peki? A ile G den hangisini tercih etmek lazım acaba. Birinde bir faz fazla mesela. Bu bir tercih sebebi midir?

Son düzenleme:
ROG B850-A ile arasında mATX olması dışında ne fark var peki?

Tipi daha güzel diye önerdim ben doğrusu. G'de M.2 slotlarında veriyolu paylaşımı yok yanlış değilsem. Faz sayısına çok takılmayın. OC'li 9950X falan kullanmayacaksanız belli bir segmentten sonra bir önemi kalmıyor.

Teşekkür ederim hocam. Benim de G modeli biraz daha hoşuma gitti ama mATX olması bir değişik geldi ATX forma hep alışık olduğumdan.

@Ayhan Dönmez ve @LH44 hocalarım son bir tavsiye alsam sizden. Aşağıdakiler arasında kararsız kaldım.

İkisi arasından B850-G. A'ya kıyasla veriyolu paylaşımı avantajı var. Onun harici denk sayılırlar zaten.
Ha ekstradan B850-A'nın Wİ-Fİ çipi çöp.
mATX olmasının ATX'lere göre bir dezavantajı var mı? ATX kasanın içerisinde kötü mü durur?

mATX olmasının ATX'lere göre bir dezavantajı var mı? ATX kasanın içerisinde kötü mü durur?
Kötü duracağından değil, mATX'lerde büyük ekran kartı takınca kablolama sorun oluyor sadece.

Kendimde ATX anakarta sahibim.

Dediğim gibi ikisi arasından B850-G. Veriyolu paylaşımı ve Wİ-Fİ çipi direkt eliyor rakibini.

ATX için X870E Aorus Elite'e bakabilirsiniz. Siyah olan modeli 13.000TL'ye satıldı geçenlerde.

Pek bilgi sahibi olmayıp bu kadar kararsız kalınmaz ya bu kadar para da dökmesem mi diye de düşünüyorum anakart için. Buradan kısacağım parayla belki 5070 Ti'ı 5080'e yükselteceğim bilemiyorum. Anakart beni uğraştırdı. Gigabyte' da beni biraz korkutuyor MSI ve ASUS'a kıyasla.

Şahsen render vs. yapmayacak olsam B850M Force çekip geçerdim.
Aslında öyle bir planımda var.

Son düzenleme:
Şahsen rende vs. yapmayacak olsam B850M Force çekip geçerdim.
Aslında öyle bir planımda var.
ASUS ROG B850-G' yi aldım hocam az önce. Hayırlısı olsun artık başınızı çok ağrıttım, hakkınızı helal edin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…