O liseler Manisa merkezden uzak gitmek yorar beni. Manisa'da iseniz cumhuriyet Anadolu mantıklı mıdır? OBP 93-94 arası olsa gerek. Gelir mi?
Fena bir lise değil ama ders çalışmazsan çok da iyi de değil. Cumhuriyet Anadolu lisesi mezunu biri ile tanışmıştım, korona denk gelmiş vs. pek de başarılı olamadı mezun olunca. Sana kalmış bir durum, Anadolu liseleri genelde dil veya sözel tarafında başarılı hocalara sahip oluyorlar, sayısalda çok iyi hocalar kadrolarında bulundurmuyorlar ona dikkat et alan seçerken. Zaten o okullarda en büyük problem alan seçmek. Okulda sınav puanından ziyade kadro kalitesine göre alan seç. Fen lisesi olsa sayısal harici seçeneğin yok, sosyal bilimler lisesinde ise eşit ağırlıktı sanırım, Anadolu lisesinde ise en başarılı öğrenci hangi bölümdeyse onu tercih et derim mezun olarak.
Hedefin üniversite değilse zaten Anadolu lisesi gereksiz. Anadolu liselerinin başarı oranı bence düşük oluyor Manisa özelinde. Fen veya sosyal bilimler iyi başarı oranına sahipken Anadolu liseleri fos olabiliyor. Çok çalışan tıp vs. getiriyor ama kalan sürünüyor misali, lise var 2 3 düzgün mezun verir lise var 30 40 iyi öğrenci mezunu verir. Buna dikkat etmelisiniz ve Anadolu liseleri çalışmayan öğrenciyi başarılı yapacak okullar değil hele de OBP ile öğrenci alanlar. Fen ve sosyal bilimler lisesi çalışanları çalışmayanları kaynaştırıp sindirip bir ortalamayı tutturuyor ama Anadolu liseleri riskli. Ben sizin yüzdelik diliminiz ile zor olur ama ilçelerde de olsa sosyal bilimler yazardım herhalde.
Cumhuriyet Anadolu lisesinin zaten mezun listesi de yok, böyle okullardan iyice korkarım ben. Bende pek iyi bir Anadolu lisesi okumadım ama en azından bir yerlerde mezunların nereye yerleştiğini gösteren liste falan paylaşılıyordu Instagram'da falan. Okulun en başarılı öğrencisi nereyi yerleşmiş vs. bunlar önemli.
OBP çok kolay şişirilebilen bir puan. Ortaokulda daha temeli olmayanlar ile aynı sınıfta bulunabilirsiniz.
Yüzdelik dilimin kesinlikle kötü değil, benim yüzdelik dilim 30 40 gibiydi. O yüzden ben çok karışmak istemem istersen cumhuriyet Anadolu yaz sonra Fatih Anadolu'ya falan nakil dene sana kalmış. Yüzdelik dilimi 6 7 ile öğrenci alıyor ama denemekten zarar gelmez. Lise tercihi zor bir işlem, keşke ülkemizde öyle bir eğitim sistemi olsaydı da çocuklar endişelenip soluğu forumlarda almasa. Tercih çok zor bir şey. Eskiden de zordu ama teknoloji bu kadar gelişmişken Türkiye'de hala karışık bir işlem olması üzücü. Tek bir sınav ile değil 3 4 sınav veyahut OBP mekanizmasını daha objektif kullanacak sistemler ile sistem otomatik yerleştirme vs. yapsa. Böyle deyince kızan olacak ama zaten belli puanları vs. yapamazsanız pek tercih seçeneği kalmıyor.
Böyle bir sistem yapılıyorsa da 1 kere giriş hakkı olmamalı YKS gibi 2 3 kez denenebilmelidir. Lise tercihinin en güzel tarafı eskiden açık öğretime nakil yapılabilmesi ve nakil sisteminin kolaylığıydı. Şimdi açık öğretim tercihi yapılamıyor e o zaman bunun neresi tercih derler adama. Nakil ama iyi bir şey. Evine yakın okulu seçme babında çok yardımcı oluyor, eskiden devamsızlıktan yazılamazdı obp ile alan okullar onu da düzeltiyordu çok iyi bir şey nakil. Nakil denemekten korkmayın.