14900k sistem oyuna girince kapanıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Destek Ekibi
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 12
  • Görüntüleme Görüntüleme 687
  • Etiketler Etiketler
    sistem

Destek Ekibi

Resmî Hesap
Makaleler
1
Merhaba iyi günler. Ben bir i9 14900K sistem topladım. Boştayken minimum 40 derece ama daha oyunu aça basarken soğutucum uyarı veriyor bir süre sonra sistem kapanıyor. 14900K'da normal sıcaklıklar nelerdir? Ne yapmam gerek bir türlü çözemedim. Macunu tekrar yeniledim tekrar tekrar söktüm taktım ama faydası olmadı. 2 defa format attım. Ne yapmam gerek yardımcı olur musunuz?
  • Macun: Cooler Master MasterGel Maker New Edition
  • CPU: Intel Core i9 14900K
  • GPU: ASUS ROG STRIX RTX 4070 Ti
  • Anakart: ASUS ROG STRIX Z790-F Gaming Wi-Fi II
  • Power Supply: ASUS ROG Aura Edition 1200W
  • RAM: G.Skill Trident Z5 DDR5 6800MHz ama 5600MHz'de kullanıyorum
  • Soğutucu: ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB

Son düzenleyen: Moderatör:

Sogutucuyu ters takmis olabilir misiniz?

İfadeler: 683
  • Öncelikle o soğutucunun içinden yanlışım yoksa birden çok yüskeltme vidası çıkıyor. Bunlar içinden LGA1700 ile uyumlu olanı takman lazım. Aksi takdirde CPU'ya tam baskı olmayabilir ki bu da aşırı ısınmaya sebep olur.
  • İkincisi, pompanın çalıştığından emin ol. Kulağını pompaya daya ve dinle bakalım. Ayrıca elinle boruları tut. Borular sıcak olmamalı. Borular sıcaksa da pompa çalışmıyor olabilir.
Her halükarda oyunu açar açmaz sistemin kapanmaması gerekiyor. Burada ters giden bir şeyler var ve 360mm soğutucuda bunun işlemci kaynaklı olmadığına eminim. Ya soğutucun çalışmıyor ya da yeterince sıkılmamış gibi bir sorun var.

Yine de anakart üreticileri yeni BIOS'lar yayınladılar. BIOS'unu en son sürüme güncelle ve Intel Fail Safe ile kullanmayı dene sistemi.

Sogutucuyu ters takmis olabilir misiniz?
Ters derken? Havayı kasa içine çekecek şekilde diyorsan bu en fazla 5~10 derece fark ettirir, böyle bir sorun olmaz.

Intel’in muhteşem binninginden kaynaklanan problem. 14700K’ları 14900K diye sattıkları için

Recep’in dediği gibi Intel’in failsafe/baseline profilini açman lazım. Hem güç limitiini düşürücek hem de gereksiz fazla voltaj verecek çekirdeklerin stabil olması için.

Dogru diyorsunuz hocam. O an kafa basmadi.

Undervolt yaparak ısınmayı halletim ama undervolt yapmadan çözülemez mi? Soğutucu tam temas ediyor. Vidaları çok kuvvet uygulamadan elimle boşluğunu alıp biraz daha sıktım. The Last of Us'a girdiğim gibi soğutucu uyarı verip bir süre sonra ya sistem kapanıyor ya da oyun kapanıyordu.

Son düzenleme:
Gerçekçi olmak lazım, 14900K çok güçlü bir işlemci ama sorunlu bir seri olduğuda ortada. Durum böyleyken neden hala Intel tercih ediliyor anlamış değilim. 14900K'yı geçtim, 14700K gibi kral dururken bir de. AMD'yi saymıyorum bile.

Son düzenleyen: Moderatör:
The Last of Us'a girdiğim gibi soğutucu uyarı verip bir süre sonra ya sistem kapanıyor ya da oyun kapanıyordu.

Eki Görüntüle 48327

Aynı sorunu geçen sene yaşadım. Last of Us'ta shader compilation yaptınız mı? Yapmadıysanız eğer yüksek ihtimalle oyuna her girdiğinizde bunu yapmaya çalışırken sistem/oyun kapanıyor. Shader compilation işlemi sırasında da bütün çekirdekler tam yük altında çalışmakta. Bu sebeple de yüksek enerji tüketiminden dolayı Kernel Power 41 görmeniz bile olası. Shader compilation işlemi bitene kadar maximum processor state'i %99'a çekmeyi deneyin diyebilirim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…