Abdullah Alvan
Başarılı
Merhaba,
Son 2 aydır herhangi bir oyunda bir anda monitör kapanıyor ama kasa çalışmaya devam ediyor. Birçok yöntem denedim ama hiçbiri olmadı. 1 gün sorunsuz oyunumu oynadıktan sonra ertesi gün yine aynı şey oluyor. Son 1 haftada da kendi kendine reset atmaya başladı. Dün ilk kez ekran kartı gücü kesti. Kartın güç kablolarının yerini değiştirip PC'yi tekrar çalıştırdığımda düzeldi.
Tek ihtimal PSU gibi duruyor ama bir de size sorayım dedim. Emin değilim PSU'dan çünkü değiştirdiğimde yine sorun devam ederse boşuna para vermiş olacağım, ayrıca bütçem de kısıtlı. Testlerde sorun olmazken oyunda olması delirtti beni. Hani ekran kartında TDP mi sapıtıyor desem o da yok. Sorun hangi parçada bilgili olanlar yardımcı olursa süper olur.
Çözüm için yaptıklarım şunlar:
Teyit için şunları yaptım:
HDMI kablom yok ama büyük ihtimal bir şey değişmeyecek.
Sistem:
Son 2 aydır herhangi bir oyunda bir anda monitör kapanıyor ama kasa çalışmaya devam ediyor. Birçok yöntem denedim ama hiçbiri olmadı. 1 gün sorunsuz oyunumu oynadıktan sonra ertesi gün yine aynı şey oluyor. Son 1 haftada da kendi kendine reset atmaya başladı. Dün ilk kez ekran kartı gücü kesti. Kartın güç kablolarının yerini değiştirip PC'yi tekrar çalıştırdığımda düzeldi.
Tek ihtimal PSU gibi duruyor ama bir de size sorayım dedim. Emin değilim PSU'dan çünkü değiştirdiğimde yine sorun devam ederse boşuna para vermiş olacağım, ayrıca bütçem de kısıtlı. Testlerde sorun olmazken oyunda olması delirtti beni. Hani ekran kartında TDP mi sapıtıyor desem o da yok. Sorun hangi parçada bilgili olanlar yardımcı olursa süper olur.
Çözüm için yaptıklarım şunlar:
- DDU kullanarak driver güncelledim.
- BIOS resetledim (BIOS pilini sök-tak yaptım)
- İşlemcinin ve ekran kartının termal macununu yeniledim.
- RAM'lerin yerlerini değiştirme (silgi yöntemini kullanarak slota taktım)
- Ekran kartı güç kablolarını ters şekilde taktım hem de birden fazla kez.
- DisplayPort kablosunu ters şekilde taktım
- Farklı DisplayPort kablosu denedim.
Teyit için şunları yaptım:
- Ekran kartını değiştirdim ama monitör kapanmaya devam etti. Hatta oyun daha açılırken kapandığı oldu nadir de olsa.
- OCCT Power testi yaptım ve sadece ilk testte 10 dk sonra monitör kapandı, sonuçlarda anormallik yok. Sonrasında yaptığım 2 testte monitör kapanmadı. Testlerde değerler normal. İlk testin sonucunu SS attım bakabilirsiniz.
- FurMark testinde de monitör kapanmadı. Değerlerin hepsi normal.
HDMI kablom yok ama büyük ihtimal bir şey değişmeyecek.
Sistem:
- İşlemci: Intel i5 12400F.
- Ekran kartı: ASUS TUF RTX 3070 OC.
- Anakart: ASUS Prime B660M-K D4.
- PSU: Cooler Master Elite Nex W700 80+
- RAM: G.Skill Ripjaws 32 GB 3600MHz DDR4
- Goodram 512 GB M.2 SSD
- Kioxia 512 GB M.2 SSD
- SanDisk 500GB SATA SSD.