Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Abdullah Alvan

Başarılı
Merhaba,

Son 2 aydır herhangi bir oyunda bir anda monitör kapanıyor ama kasa çalışmaya devam ediyor. Birçok yöntem denedim ama hiçbiri olmadı. 1 gün sorunsuz oyunumu oynadıktan sonra ertesi gün yine aynı şey oluyor. Son 1 haftada da kendi kendine reset atmaya başladı. Dün ilk kez ekran kartı gücü kesti. Kartın güç kablolarının yerini değiştirip PC'yi tekrar çalıştırdığımda düzeldi.

Tek ihtimal PSU gibi duruyor ama bir de size sorayım dedim. Emin değilim PSU'dan çünkü değiştirdiğimde yine sorun devam ederse boşuna para vermiş olacağım, ayrıca bütçem de kısıtlı. Testlerde sorun olmazken oyunda olması delirtti beni. Hani ekran kartında TDP mi sapıtıyor desem o da yok. Sorun hangi parçada bilgili olanlar yardımcı olursa süper olur.

Çözüm için yaptıklarım şunlar:

• DDU kullanarak driver güncelledim.
  • BIOS resetledim (BIOS pilini sök-tak yaptım)
  • İşlemcinin ve ekran kartının termal macununu yeniledim.
  • RAM'lerin yerlerini değiştirme (silgi yöntemini kullanarak slota taktım)
  • Ekran kartı güç kablolarını ters şekilde taktım hem de birden fazla kez.
  • DisplayPort kablosunu ters şekilde taktım
  • Farklı DisplayPort kablosu denedim.

Teyit için şunları yaptım:

• Ekran kartını değiştirdim ama monitör kapanmaya devam etti. Hatta oyun daha açılırken kapandığı oldu nadir de olsa.
  • OCCT Power testi yaptım ve sadece ilk testte 10 dk sonra monitör kapandı, sonuçlarda anormallik yok. Sonrasında yaptığım 2 testte monitör kapanmadı. Testlerde değerler normal. İlk testin sonucunu SS attım bakabilirsiniz.
  • FurMark testinde de monitör kapanmadı. Değerlerin hepsi normal.
-Afterburner ile oyun içi değerleri takip ettim ve değerlerde hiçbir anormallik yok.

HDMI kablom yok ama büyük ihtimal bir şey değişmeyecek.

Sistem:

• İşlemci: Intel i5 12400F.
  • Ekran kartı: ASUS TUF RTX 3070 OC.
  • Anakart: ASUS Prime B660M-K D4.
  • PSU: Cooler Master Elite Nex W700 80+
  • RAM: G.Skill Ripjaws 32 GB 3600MHz DDR4
  • Goodram 512 GB M.2 SSD
  • Kioxia 512 GB M.2 SSD
  • SanDisk 500GB SATA SSD.

Screenshot_1.webp

Çözüm
Maalesef öyle bir durum oluyor kalitesiz güç kaynaklarında, sonuçta elektrik verecek bir şey olmaz diye düşünüyoruz ama elektriği regüle eden her parçanın da bir ömrü var. Kimisi çabucak yıpranır kimisi uzun süre dayanır, kalitesizlerde piyango maalesef. Geçmiş olsun.

Sağ olasın. Kısa zamanda şu PSU'yu değiştireyim ben. Büyük ihtimalle PSU değiştiğinde çözülecek sorun. Haberdar ederim buradan.

Selam tekrar,

Sorun PSU'dan kaynaklıymış. PSU'yu değiştirdim ve sorun çözüldü.
Afterburner ile GPU güç limitini %70-80'lere düşür tekrar oyuna gir. Sorunun PSU gibi duruyor. Çevrende veya arkadaşlarında denemek için alacağın PSU yoksa bilgisayarcılara götürüp yanında test etmelerini isteyebilirsin.

Afterburner ile GPU güç limitini %70-80'lere düşür tekrar oyuna gir. Sorunun PSU gibi duruyor. Çevrende veya arkadaşlarında denemek için alacağın PSU yoksa bilgisayarcılara götürüp yanında test etmelerini isteyebilirsin.
Bahsettiğini yapmıştım yine de olmamıştı. Bunu eklemeyi unutmuşum, o kadar test yaptım ki sinirden çıkmış aklımdan :D. Kardeşimin bilgisayarındaki PSU'yu deneyebilirim ama kablolama olayı var o uğraştıracak biraz.

Bahsettiğini yapmıştım yine de olmamıştı. Bunu eklemeyi unutmuşum, o kadar test yaptım ki sinirden çıkmış aklımdan :D. Kardeşimin bilgisayarındaki PSU'yu deneyebilirim ama kablolama olayı var o uğraştıracak biraz.

Bence dene yarın hafta sonu zaten rahat rahat yaparsın sök tak işlerini. Kendi PSU'nu kardeşinin bilgisayarında da deneyebilirsin hatta kendi GPU ve PSU nuda ondaki sisteme takarak kesin sonuç alma ihtimalin daha yüksek.

Büyük ihtimalle sorun güç kaynağında, yeni güç kaynağı almadan önce eğer yapabiliyorsan kendin multimetre ile ölçüm yap, yapamıyorsan da yapabilen bir bilgisayarcıya yaptır, sorunun oradan olup olmadığını anlamış olursun.

Tekrar okuyunca fark ettim, testlerde kapanma olmamış. Testlerde zaten normalden daha fazla güç çeker sistem, bence güç kaynağı kaynaklı değil.
Eğer ekran kartını 2. el aldıysan mining gibi bir şey için Custom BIOS yüklemiş olabilirler.

Büyük ihtimalle sorun güç kaynağında, yeni güç kaynağı almadan önce eğer yapabiliyorsan kendin multimetre ile ölçüm yap, yapamıyorsan da yapabilen bir bilgisayarcıya yaptır, sorunun oradan olup olmadığını anlamış olursun.

Tekrar okuyunca fark ettim, testlerde kapanma olmamış. Testlerde zaten normalden daha fazla güç çeker sistem, bence güç kaynağı kaynaklı değil.
Eğer ekran kartını 2. el aldıysan mining gibi bir şey için Custom BIOS yüklemiş olabilirler.
Kardeşimde 4060 var, onun kartıyla test yapmıştım ve aynı sonucu vermişti. 2. el değil 4060. Sorun ekran kartından değil ondan eminim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kardeşimde 4060 var, onun kartıyla test yapmıştım ve aynı sonucu vermişti. 2. el değil 4060. sorun ekran kartından değil ondan eminim.

Başka bir monitör denedin mi? Belki düşük bir ihtimal ama sorun monitördedir.
Bir ihtimal de anakart besleme devresi sorunu olabilir. Kartı taktığın slotun kendisi ya da bağlantı yolları zarar görmüş olabilir.

Ama %90 ihtimalle PSU kaynaklı gibi.
Anakart besleme devresi de sağlamsa muhtemelen güç kaynağının kapasitörleri artık yıpranmış, bazen ihtiyaca cevap verebilirken bazen veremiyor olabilir.

PSU almadan önce mümkünse bir bilgisayarcıda anakart ve PSU'nu test ettir paran cebinde kalır, PSU da ucuz değil artık.

Son düzenleme:
Başka bir monitör denedin mi? Belki düşük bir ihtimal ama sorun monitördedir.
Bir ihtimal de anakart besleme devresi sorunu olabilir. Kartı taktığın slotun kendisi ya da bağlantı yolları zarar görmüş olabilir.

Ama %90 ihtimalle PSU kaynaklı gibi.
Anakart besleme devresi de sağlamsa muhtemelen güç kaynağının kapasitörleri artık yıpranmış, bazen ihtiyaca cevap verebilirken bazen veremiyor olabilir.

PSU almadan önce mümkünse bir bilgisayarcıda anakart ve PSU'nu test ettir paran cebinde kalır, PSU da ucuz değil artık.
"bazen ihtiyaca cevap verebilirken bazen veremiyor olabilir." Aynen bu durumu yaşıyorum 2 aydır. Güzel özetledin :) .

%90 bana da PSU'dan kaynaklı gibi geliyor. Kullandığım PSU'nun seviyesi çok düşük (e tier olması lazım), aldıktan sonra öğrendim. Zamanında aceleyle aldığım için detayına bakmamıştım. 2 sene olacak alalı.

"Bazen ihtiyaca cevap verebilirken bazen veremiyor olabilir." aynen bu durumu yaşıyorum 2 aydır. Güzel özetledin :).

%90 bana da PSU'dan kaynaklı gibi geliyor. Kullandığım PSU'nun seviyesi çok düşük (e tier olması lazım), aldıktan sonra öğrendim. Zamanında aceleyle aldığım için detayına bakmamıştım. 2 sene olacak alalı.

Maalesef öyle bir durum oluyor kalitesiz güç kaynaklarında, sonuçta elektrik verecek bir şey olmaz diye düşünüyoruz ama elektriği regüle eden her parçanın da bir ömrü var. Kimisi çabucak yıpranır kimisi uzun süre dayanır, kalitesizlerde piyango maalesef. Geçmiş olsun.

Sağ olasın. Kısa zamanda şu PSU'yu değiştireyim ben. Büyük ihtimalle PSU değiştiğinde çözülecek sorun. Haberdar ederim buradan.

Selam tekrar,

Sorun PSU'dan kaynaklıymış. PSU'yu değiştirdim ve sorun çözüldü.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm