hunseus

Çalışkan
Merhaba, LoL - WoW - CS2 - Valorant haric neredeyse her oyun yaklasik 5-10 dk oynadiktan sonra cokuyor. En son Marvel Rivals'tan aldigim hata gorselleri su sekilde.

Olay goruntuleyicisinde de su sekilde gozukuyor:
The description for Event ID 153 from Source nvlddmkm cannot be found.
\Device\000000ed
Error occurred on gpuıd: 800.

crashh.webp

crash2.webp

Su ana kadar yaptığım seyler:

BIOS Update, temiz Windows kurulumu, DDU ile driver silip hem en guncel hem de spesifik driver yukleme (566.36, 576.40)

1920x1080 60.000 ms FurMark testindeki skor 9179.

Sistemim su sekilde AMD Ryzen 5 5600X -- ASUS RTX 3070 TUF gaming OC Edition -- ASUS TUF gamıng B550-Plus (Wi-Fi) -- 2X Corsair-8 GB-Vengeance 3200MHz DDR4 RAM.

Yardimci olursaniz sevinirim.

Tum oyunlarda sadece oyun kapaniyor, reset durumu hiç olmadi.
Peki, yine ben sana bulduklarımı anlattıktan sonra bir iki soru daha soracağım ama yine de şu durumda birkaç tane, sorunun neyle alâkalı olduğuna dair fikrim var:

1. RTX 3070 fabrika OC kararsız (en olası sorun) ASUS TUF OC modellerinde bu çok yaygın diye duydum.

Bunun birebir belirtileri de var zaten: Hafif oyunlarda sorun yok, ama ağır DX12 / UE5 oyunlar 5–10 dk sonra kapanıyor, yine de sistem ayakta kalıyor.

Sağlam bir test yapman lazım MSI Afterburner ile. O da şöyle:
  • Core Clock: -100 MHz
  • Memory Clock: -200 MHz
  • Power Limit: Dokunma
  • Apply bas sonra oyuna gir
Bunları yaptıktan sonra eğer çökme kesilirse kartın fiziksel olarak sağlam ama stok ayarlar stabil değil. Garantin varsa eğer garantiye girebilir.

2. VRAM sınır / bellek stabilitesi. Yine 3070’lerde sık görülürmüş. Marvel Rivals, Cyberpunk gibi oyunlar shader compilation ve VRAM’i ani dolduruyor. Seni zaten 5-10 dakika sonra oyundan attığı için bunun hakkında da test yapabilirsin. Hani sıkıntı VRAM’de mi acaba diye. O da şöyle:

Oyun ayarlarına geliyorsun
Texture: Medium
Ray Tracing: Kapalı
DLSS: Kapalı

Bunlardan sonra oyunun stabil devam edebiliyorsa VRAM kaynaklı da olabilir.

3. Shader Cache bozulması da olabilir. Çok hafife alınırmış ama sık olur muş.

İlk önce tüm oyunları her şeyi kapat. NVIDIA ile ilgili programlar da kapalı olsun. NVIDIA Shader Cache’i aç. Oradan NVIDIA Denetim Masası → Shader Cache Size → Unlimited / sonra Driver restart
Ve şu klasörü sil: C:\Users\KullanıcıAdı\AppData\Local\NVIDIA\DXCache

Ardından bilgisayarını yeniden başlat.

Ben bugün bir bilgisayarcıya uğrayacağım zaten eğer sorun devam ediyor, bir ona da sor dersen sorarım. Şimdilik benim bulabildiklerim bu kadar maalesef.

Son düzenleme:
Peki, yine ben sana bulduklarımı anlattıktan sonra bir iki soru daha soracağım ama yine de şu durumda birkaç tane, sorunun neyle alâkalı olduğuna dair fikrim var:

1. RTX 3070 fabrika OC kararsız (en olası sorun) ASUS TUF OC modellerinde bu çok yaygın diye duydum.

Bunun birebir belirtileri de var zaten: Hafif oyunlarda sorun yok ama ağır DX12 / UE5 oyunlar 5–10 dk sonra kapanıyor, yine de sistem ayakta kalıyor.

Sağlam bir test yapman lazım MSI Afterburner ile. O da şöyle:
  • Core clock: -100 MHz.
  • Memory clock: -200 MHz.
  • Power limit: Dokunma.
  • Apply bas sonra oyuna gir.
Bunları yaptıktan sonra eğer çökme kesilirse kartın fiziksel olarak sağlam ama stok ayarlar stabil değil. Garantin varsa eğer garantiye girebilir.

2. VRAM sınır / bellek stabilitesi. Yine 3070'lerde sık görülürmüş. Marvel Rivals, Cyberpunk gibi oyunlar shader compilation ve VRAM'i ani dolduruyor. Seni zaten 5-10 dakika sonra oyundan attığı için bunun hakkında da test yapabilirsin. Hani sıkıntı VRAM'de mi acaba diye. O da şöyle:

Oyun ayarlarına geliyorsun.
Texture: Medium.
Ray Tracing: Kapalı.
DLSS: Kapalı.

Bunlardan sonra oyunun stabil devam edebiliyorsa VRAM kaynaklı da olabilir.

3. shader cache bozulması da olabilir. Çok hafife alınır mış ama sık olur muş.

İlk önce tüm oyunları her şeyi kapat. NVIDIA ile ilgili programlar da kapalı olsun. NVIDIA shader Cache'i aç. Oradan NVIDIA Denetim Masası → shader cache size → unlimited / sonra driver restart.
Ve şu klasörü sil: C:\Users\KullanıcıAdı\AppData\Local\NVIDIA\DXCache

Ardından bilgisayarını yeniden başlat.

Ben bugün bir bilgisayarcıya uğrayacağım zaten eğer sorun devam ediyor, bir ona da sor dersen sorarım. Şimdilik benim bulabildiklerim bu kadar maalesef.

Teşekkürler, maalesef hicbirisi ise yaramadi.

Teşekkürler, maalesef hicbirisi ise yaramadi.

Eyvah o zaman sen bunu en kötü bilgisayar tamircisine göster. Sana gel yapalım şimdi halledelim derse hemen atlama, birden çok kişiye göster hepsinden fiyat al. Bilgi birikimlerine deneyimlerine de bak onun ardından kararını verirsin. Ama sanırım kartını elden çıkarman gerekiyor. 🙁

Garanti kapsamına giriyorsa da gönder merkeze baksınlar.

Eyvah o zaman sen bunu en kötü bilgisayar tamircisine göster. Sana gel yapalım şimdi halledelim derse hemen atlama, birden çok kişiye göster hepsinden fiyat al. Bilgi birikimlerine deneyimlerine de bak onun ardından kararını verirsin. Ama sanırım kartını elden çıkarman gerekiyor. 🙁

Garanti kapsamına giriyorsa da gönder merkeze baksınlar.

Yardimci oldugunuz icin teşekkür ederim.