Darkspyre

Uzman
Sistem Özellikleri:

• Anakart: MSI B450 Tomahawk Max (BIOS Güncel)
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 5700 (PBO Açık, 65W Stok Seviyesi)
  • Ekran Kartı: ASUS ROG STRIX RTX 3070 8 GB (Undervolt: 900mV @ 1800MHz Sabit)
  • RAM: 32 GB (4x8GB) Corsair Vengeance RGB Pro 3000MHz
  • Depolama: Samsung 970 EVO Plus 500GB NVMe (Boş Alan: 130GB / 500GB)
  • Ses Kartı: PreSonus AudioBox 24C (USB Type-C üzerinden bağlı)
  • PSU: Corsair CX750 750W 80+ Bronze
  • Soğutma: Corsair H100 RGB Sıvı Soğutma
Sorun Özeti: Yaklaşık bir aydır World of Warcraft oynarken özellikle yükleme ekranlarında (loading screen), teleport olurken veya uçuş yollarında şehirler arası geçiş yaparken ses kartından yoğun bir çatırtı/patlama (crackling/popping) sesi geliyor. Oyun içi performans akıcı olsa da ses o anlık takılıyor.

Windows sürümü: 23H2

Yapılan İşlemler ve Denemeler:

1. Sıcaklık ve Performans: Ekran kartı undervolt sonrası oyun içinde maksimum 35 derecede çalışıyor. İşlemci sıcaklığı ise 65 derece civarında sabit. Sistemde herhangi bir ısınma sorunu yok.
  2. Ses Kartı Ayarları: Universal Control üzerinden Block Size 256, 512, 1024 ve hatta 2048 denendi. 2048'de bile yükleme anındaki çatırtı tamamen kesilmiyor. Sample Rate 48KHz ve 44.1KHz olarak test edildi.
  3. Yazılımsal Müdahaleler: iCUE ve Razer servisleri başlangıçtan kaldırıldı. MSI Afterburner kapatılarak stok ayarlarda denendi. NVIDIA Denetim Masası'ndan "Maksimum Performans" modu seçildi.
  4. Sistem Optimizasyonu: MSI Utility Tool ile ekran kartı MSI moduna alınıp önceliklendirildi. Windows "Hızlı Başlatma" (Fast Startup) kapatıldı. Güç planı "Ryzen Balanced" seçilip işlemci durumu %100 yapıldı.
  5. Gözlemler (LatencyMon): Testlerde nvlddmkm.sys (NVIDIA) sürücüsünün DPC gecikmesi 1200-1500 µs seviyelerine çıkıyor. Yükleme anlarında "Hard Pagefault" sayısı 28.000 seviyelerine fırlıyor. SSD'de 130GB boş alan olmasına rağmen disk trafiği sırasında ses etkileniyor.
Ek Bilgi:Ses kartı Type-C portuna bağlı, yanındaki tek dolu port Ethernet. Windows "Donanım Hızlandırmalı GPU Zamanlaması" (HAGS) kapalı konumda. Anakartın USB veri yolu (bus) ve PCI-e hattı arasında bir çakışma olduğundan şüpheleniyorum.
Bu donanımlarla benzer sorun yaşayan veya çözüm önerisi olan var mıdır? Teşekkürler.
Not: İmla hataları için yapay zeka ile düzenlendi.

Ekran görüntüsü 2026-03-26 182633.webp

Ekran görüntüsü 2026-03-26 184726.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam öncelikle selamlar sorununuz için birkaç çözüm önerilerim var bunları sıra sıra yaparak test edin lütfen;
1- BIOS ayarlarına girip PC Link Speed ayarını "Auto" yerine manuel olarak Gen 3 olarak sabitleyin.
2- Ses kartını Type-C yerine anakartın arkasındaki mavi portlardan birine takın.
3- Aygıt Yöneticisi -> Evrensel Seri Yol Denetleyicileri -> USB Root Hub (tüm listeyi kontrol edin) -> Sağ Tık -> Özellikler -> Güç Yönetimi -> " Güç kazancı sağlamak için bilgisayar bu aygıtı kapatsın" seçeneğindeki tiki kaldırın.

Hocam öncelikle selamlar sorununuz için birkaç çözüm önerilerim var bunları sıra sıra yaparak test edin lütfen;
1- BIOS ayarlarına girip PC Link Speed ayarını "Auto" yerine manuel olarak Gen 3 olarak sabitleyin.
2- Ses kartını Type-C yerine anakartın arkasındaki mavi portlardan birine takın.
3- Aygıt Yöneticisi -> Evrensel Seri Yol Denetleyicileri -> USB Root Hub (tüm listeyi kontrol edin) -> Sağ Tık -> Özellikler -> Güç Yönetimi -> " Güç kazancı sağlamak için bilgisayar bu aygıtı kapatsın" seçeneğindeki tiki kaldırın.
Maalesef hiç biri işe yaramadı zaten usb aygıtı kapatılsın ayarını yapmıştım. Teşekkürler ilgin için dostum.

Yeni denenen ayarlar sonuç aynı.
  • BIOS: Global C-State: Disabled, Spread Spectrum: Enabled, PCIe: Gen3 Sabit.
  • Windows: Güç Planı %100, HAGS Kapalı, MSI Mode Utility ile GPU "High" öncelikte. Sanal Bellek (Pagefile) otomatiğe alındı.
  • Ses: Block Size 128'den 2048'e kadar denendi. WoW içinde Audio Cache Size "Medium" ve "Large" test edildi.
  • Temizlik: Tüm geçici dosyalar ve Windows update kalıntıları temizlendi, SSD %80 doluluğun altına çekildi.

Selamlar @Recep Baltaş seni rahatsız etmek istememiştim ama durumu çözemedim bir türlü sistem de önceden ryzen 3600 cpu ve asus strix rx580 varken böyle bir problem yoktu.
  • Edit: yukarıda ses kartı modelini yanlış yazmışım ses kartı modeli Presonus Studio 24c
Güncel LatencyMon verileri.

1774622642993.webp

Son düzenleme: