Bütçe
15.000-20.000

Reangron

Çalışkan
Yer
Beylikdüzü/İstanbul
Arkadaşlar selam. Yakın zamanda ekran kartımı değiştirmeyi planlıyorum. Genel sistem performansımdan memnunum, ancak mevcut ekran kartım artık 1080p çözünürlükte bile tatmin etmiyor. Özellikle yüksek sıcaklık değerlerinden uzak, güçlü bir soğutma bloğuna sahip, sessiz ve serin çalışan bir model arıyorum. Oyunları 1080p çözünürlükte oynuyorum ve genellikle performansa öncelik veriyorum.

GPU: Gigabyte 3060 Ti
CPU: Intel i5 12400F
Anakart: Gigabyte B660M
RAM: 2x16 GB 3200 MHz DDR4
Depolama: 2 TB NVMe M.2 + 2 TB SSD

17-18'e ikinci el 7800XT bile gelir.

6800XT ya da 3080 güzel kombo olur 1080p için.

Dürüst olmak gerekirse sıfır bir ürün almak istiyorum internette biraz baktım, ortalama 14-18k arasında RTX 5060 veya RTX 4060 bulabiliyorum.
AMD tarafını açıkçası hiç kullanmadım ve çok da hakim değilim. Sadece eski dönemden kalan driver sorunlarını bildiğimden hep mesafeli durdum ama baktığım kadarıyla o fiyatlara RX 7600 XT de alınabiliyor sanırım.

Dürüst olmak gerekirse sıfır bir ürün almak istiyorum internette biraz baktım, ortalama 14-18k arasında RTX 5060 veya RTX 4060 bulabiliyorum.
AMD tarafını açıkçası hiç kullanmadım ve çok da hakim değilim. Sadece eski dönemden kalan driver sorunlarını bildiğimden hep mesafeli durdum ama baktığım kadarıyla o fiyatlara RX 7600 XT de alınabiliyor sanırım.

Birkaç test videosuna baktım, RX 9060 XT bana mantıklı geldi.
İtopya bana yakın olduğu için kartı oradan almayı düşünüyorum.
Ancak aklımda hâlâ bazı soru işaretleri var mesela. AMD, sıcaklık ve driver tarafında eski sorunlarını gerçekten çözdü mü?
Eskiden hatırladığım kadarıyla driver çakışmaları, oyun içi sorunlar falan oluyordu uzun ömürlü bir kart mı?
Mesela ben RTX 3060 Ti'ı yaklaşık 5 sene sorunsuz kullandım. RX 9060 XT aynı şekilde uzun vadede kulanılabilir mi?

Bir de alırsam bu iki modelden birini alırım düşünüyorum hem bildiğim markalar hem de 3 fanlı olduğu için daha serin çalışır diye düşünüyorum.

8GB 9060 XT'yi kesinlikle almamalisiniz. Ozellikle sizinki gibi DDR4 ve PCI-E 4.0 sistemlerde sistem bellegine sizma oldugunda performansiniz azimsanmayacak kadar dusuyor. Ham FPS olarak 16GB modele kiyasla geride olmasi disinda belli oyunlarda VRAM dolup, sistem bellegine sizma oldugunda (8GB 9060 XT ile gunumuz oyunlarinda kacinilmaz bir durum gibi bir sey) ciddi stuttering sorunlariyla da karsilasabiliyorsunuz.

(Zaman ayarli)

Gunu kurtarsaniz bile, 1-2 seneye bile 8GB modeli AAA oyunlar icin gunu kurtaramaz hale gelebilir. 9060 XT rahatlikla oyunlarda Ultra dokulari isleyebilecek bir GPU'ya sahipken, 8GB VRAM modelinde VRAM boyutundan dolayi geride kaliyorsunuz.

Bunun disinda 9060 XT, spike olarak 230W civari, oyunlarda da 180W civari degerlere ulasan bir kart. 3 fanli bir model almak sart degil, konuda atilan PowerColor Reaper modeli de guzel ve is gorur. Hotspot derecelerinden dolayi cekiniyorsaniz 3 fanli model tercih edilebilir tabii. 7600XT vs 9060 XT 16GB kiyasinda ise kesinlikle 9060 XT 16GB tercih edilmeli zaten.

8 GB 9060 XT'yi kesinlikle almamalisiniz. Ozellikle sizinki gibi DDR4 ve PCI-e 4.0 sistemlerde sistem bellegine sizma oldugunda performansiniz azimsanmayacak kadar dusuyor. Ham FPS olarak daha dusuk olmasi disinda belli oyunlarda VRAM dolup, sistem bellegine sizma oldugunda (8 GB 9060 XT ile kacinilmaz bir durum gibi bir şey) ciddi stuttering sorunlariyla da karsilasabiliyorsunuz.

(Zaman ayarli)

Gunu kurtarsaniz bile, 1-2 seneye bile 8 GB modeli AAA oyunlar icin gunu kurtaramaz hale gelebilir. 9060 XT rahatlikla oyunlarda Ultra dokulari isleyebilecek bir GPU'ya sahipken, 8 GB VRAM modelinde VRAM boyutundan dolayi geride kalıyorsunuz.

Bunun disinda 9060 XT, spike olarak 230W civari, oyunlarda da 180W civari degerlere ulasan bir kart. 3 fanli bir model almak sart degil, konuda atilan PowerColor reaper modeli de guzel ve is gorur. Hotspot derecelerinden dolayi cekiniyorsaniz 3 fanli model tercih edilebilir tabii.

Aslında asıl takıldığım nokta hotspot konusuydı. Videoyu inceledim ve gerçekten aradaki farkı gördüm hem anlatımınız hem de kaynak için çok teşekkür ederim. Sayenizde kafamdaki çoğu soru netleşmiş oldu.
Yukarıda paylaştığım ASUS TUF model ekran kartının 16 GB olduğunu fark ettim, büyük ihtimalle onu tercih edeceğim.
Şu an tek takıldığım şey, 850W güç kaynağım yeterli olur mu? Onu da netleştirirsem kafamda hiçbir soru işareti kalmayacak.

Aslında asıl takıldığım nokta hotspot konusuydu.
9060 XT gibi nispeten dusuk guc tuketimli GPU'larda hotspot konusunda endise yapmaniza gerek yok. Genelde yogun ve cok guc ceken silikonlarda (Navi 10 vs.) hotspot dereceleri onem arz ediyor.
Şu an tek takıldığım şey, 850W güç kaynağım yeterli olur mu? Onu da netleştirirsem kafamda hiçbir soru işareti kalmayacak.
Her zaman da dendigi uzere modeli daha onemli ancak 9060 XT gibi bir GPU icin en olu 850W PSU'nun bile rahat is gormesi gerek. Cogu 9060 XT modeli tek 8 pin guc girisi istiyor. 850W diye lanse edilen PSU'dan 1 tane 8 pin guc girisi bile cikmiyorsa cope atilmali zaten.