Bütçe
15.000 TL

ogzhnbngl

Başarılı
Mevcutta kullandığım anakartımı değiştirmek istiyorum(MSI Pro A620M-E). Bakıyorum ancak fiyatları birbirine çok yakın ve özellik farkları ne anlayamıyorum açıkçası. Bakarken bir kartta 2-3 ekran kartı girişi görüyorum, bunu istemiyorum ama en az 2-3 M.2 NVMe girişi olsa iyi olur. Neden bir kartta hala 2-3 M.2 SATA girişi var onu da anlayamıyorum.

Hem tavsiyelenizi hem de bu konu hakkında sorularıma cevaplarınızı merak ediyorum açıkçası. Cahilce bir konuysa affola. Bütçem maksimum 15.000.

Konuyu ben de çok bilmiyorum, ancak bildiğim kadarıyla anakartlarda A serisi, B serisi veya X serisi olmasına göre veri yolu sayıları değişiyordu. Yani segmentini belirleyen esas şey bu veri yollarıydı. Burada yarım yamalak bildiklerimi yazmıştım ama sildim şimdi. Nebi Akgün videosunda doğrusu var zaten.

Şurada Nebi Akgün anlatıyordu.

M2 sata destekli anakartlar hâlâ olduğuna şaşırdım. Düz sata 3 girişidir belki bu kastettikleriniz.

Ve bence çok fazla 40 gbps gibi hızlara ihtiyacınız yoksa alırsınız usb hub, type c kullanırsınız bol bol. Ben kasanın arkasına uzanıp usb'leri tak çıkar yapmaya üşendiğim için 7 portlu usb hub aldım. Hız önemli değil benim için, soketin hızı yetiyor bana.

40 gbps de sanırım sadece X 870 serisi anakartlarda oluyordu. Belki onların da hepsinde yoktur. Çünkü gerçekten çok ciddi veri yolu ayrılması gerekiyordu bu kadar hızlı soketler için. Benim kullanımımda bu soketlerin sadece birisinin hızı 5 gbps olsa yeter bana :D

Ekran kartin X16 hizinda calismasini istiyorsan en fazla 2 tane M.2 takilabiliyor. Biri CPU'ya biri chipsete. Diğer CPU M.2 slotuna taktigimda ekran kartin X8'e düşer.