Nocturnal

Çalışkan
9850X3D ile birlikte sistemi AM5 platformuna geçirmeye karar verdim. İşlemciye PBO tuning, RAM'e ise overclock yapmayı planlıyorum. Beni yarı yolda bırakmayacak, VRM'leri ve soğutması güçlü bir anakart önerebilir misiniz?

Bütçe maksimum 15.000 TL.

Güncelliğe ve stabiliteye yatırım yapmak için en doğru fiyat/performans tercihidir.

Asus, BIOS konusunda her ne kadar üstün olsa bile ROG harici serilerinde cimri davranıyor. Yakın fiyatta ROG (M) ve Aorus Elite (M) seçenekleri varken pek albenisi yok.

@LH44 B850M Force artık tedavülden kalktı mı? :D

Tabii ki kalkmadı hocam.

9850X3D ile birlikte sistemi AM5 platformuna geçirmeye karar verdim. İşlemciye PBO tuning, RAM'e ise overclock yapmayı planlıyorum. Beni yarı yolda bırakmayacak, VRM'leri ve soğutması güçlü bir anakart önerebilir misiniz?

Bütçe maksimum 15.000 TL.

AM5'te VRM'leri ve soğutması güçlü olmasına gerek yok. Pasif soğutucu ve 8 faz olsun yeterli. 9850X3D zaten tek CCD. 9800X3D'den tek bir farkı bile yok, +400 MHz daha iyi çekirdekler sadece. 9700X3D gibi bir şey olmuş. IMC, FCLK tarafında da değişiklik yok. B850 Force alabilirsin, sorun çıkartmaz. Bu işlemcilerde render alamazsın adamakıllı zaten. 9950X3D bakman lazım onun için. Bu tek CCD olanlar gaming için. 9700X, 9800X3D gibi.

Asus, BIOS konusunda her ne kadar üstün olsa bile ROG harici serilerinde cimri davranıyor. Yakın fiyatta ROG (M) ve Aorus Elite (M) seçenekleri varken pek albenisi yok.

Tabii ki kalkmadı hocam.

ROG harici Clear CMOS tuşu koymuyor ASUS. Prime serilerinde Debug bile yok, o derecede cimri bir firma.

AM5'te VRM'leri ve soğutması güçlü olmasına gerek yok. Pasif soğutucu ve 8 faz olsun yeterli. 9850X3D zaten tek ccd. 9800X3D'den tek bir farkı bile yok, +400 MHz daha iyi çekirdekler sadece. 9700X3D gibi bir şey olmuş. Imc, FCLK tarafında da değişiklik yok. B850 Force alabilirsin, sorun çıkartmaz. Bu işlemcilerde render alamazsın adamakıllı zaten. 9950X3D bakman lazım onun için. Bu tek ccd olanlar gaming için. 9700X, 9800X3D gibi.

ROG harici clear CMOS tuşu koymuyor ASUS. Prime serilerinde Debug bile yok, o derecede cimri bir firma.

ProArt X870'de var bir de. Sadece tam top seviye serilere koyuyolar anladığım.

ASUS orta segmente bile özenmiyor. ROG etiketi olsun yeterli onlar için. TUF-Prime anakart tarafında eğer ki tak çalıştır kullanmayacaksan tercih etmemek lazım. Gigabyte tarafında da tercih etseydim tepe modellere yönelirdim ama Force zaten OC kartı, ona mecburen özenmek zorundalar. Budget tarafında ASUS'ta nasıl ki B850M-AYW Wi-Fi 7 kartı mevcutsa Gigabyte'deki karşılığı şu anda Force.

MSI tarafında zaten MPG-MEG serisi haricinde önermiyoruz. ASUS'ta da aynı mantık birebir ROG tarafında var. Ama tak çalıştır kullanacak ve herhangi bir ayar yapmayacak adama çok da önemli şeyler değil açıkçası. Yine de Debug LED ve Clear CMOS butonu olan modellere yönelmekte fayda var. İşleri fazlasıyla kolaylaştırıyor çünkü. Öteki türlü cebinde tornavidayla gezmen lazım @ggbye gibi. Kendisi TUF X870E PLUS tercih etti. 20K'lık kart ama gel gör ki sırf etiketinde TUF yazıyor diye tuş koymamışlar karta.

Karta Q-LED bile ekleyebiliyorsun baktığında. Sadece ciddi derece kırpılmış bir kart, hem Rear I/O olarak hem de port anlamında.