Hocam cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Ben switchli klavyelere biraz zoğuk bakıyorum çünkü tuşları yüksek oluyor. NumPad tuşları şart onlarsız klavye kullanamam ben. Claws markası iyi bir marka mıdır? Razer kadar kişiselleştirilebilir özellikler sunuyor mu ve Razer kadar uzun ömürlü olur mu? Çok fazla ekipman değiştiren biri değilim, şuan kullandığım klavye 7,8 senelik.
A4 Tech klavye büyük ihtimalle ofis tipi(oyun diye renklendirdikleri de genelde ofis tipinden kırma ürünler oluyordu) bir şeyse ve çok yoğun kullanmadıysan iyi dayanmış. FPS oyunları oynadığından mekanik klavyenin gecikmesiz tuş basımı fayda sağlayacaktır.
Claws büyük ihtimalle Razer kadar kaliteli bir marka değil. Sadece bu fiyatlara membran almak yerine daha az fiyat verip almanı öneririm. Büyük ihtimalle artık alacağın klavyeler A4 Tech gibi 7-8 yıl dayanmacak. Mekanik ve custom klavyelere de alışınca bir yerden sonra istemsiz tüketime de dahil olabiliyorsun.
Razer veya benim önerdiklerim şu kadar dayanır diyemem. Tamamen senin kullanımına bağlı. Bir de kapitalizm kendi ürün döngüsünü sürdürebilmek için eskisi gibi kaliteli ürünler yapmıyor. Yapıyorsa da fiyatlarını çok yüksek tutuyor. Elbette bu fiyatlarda belki Razer klavye daha uzun ömürlü olabilir. Ama mekanik klavyelerin sağladığı avantajlar varken, membran klavye almak bence hatalı olur.
Aigo A100 kullandığımı belirttim. Numpad içeriyor, Türkçe tuş dizilimi yok, ışıklandırması yok ve bir tık genel klavyelere göre sıkışık. Ama bakmadan yazıyorsanız rahatsız etmez. Belki mekanik tarafta enter tuşunun küçük olması ve virgül tuşuna basarken yanlışlıkla entera basabilirsiniz. Mekanik olduğundan membran göre daha kolay basılınca algılıyor.
Yukarıdaki Lecoo, Lenovo'nun fason üretim markası. En azından marka basan Rampage, Gamepower vb. daha iyi olacaktır diye ekledim. İnceleme, videolar vb. bakabilirsiniz. Ama tekrar düşününce bu markayı da eleyin boş verin.
Bütçe artırırsanız da şu tarz bir ürün alınabilir. Hotswap bir klavye alabilirsiniz mesela. İleride switch bozulursa veya farklı tarzda bir switch isterseniz değiştirebilirsiniz. Sektör büyük oranda buraya kaydı. Bu tarz bir bütçe(5000 ₺ civarı) çıkabilirim diyorsanız da tekrar konu açın ve öneri isteyin.
Klavye ile birlikte gelen özel anahtarlar ile özelleştirme yapabilir ve klavyenize daha da renk katabilirsiniz
Ama ben yine batılı firmalara bağlı kalacağım diyorsanız Asus, Steelseries vb. klavyelerinden devam edebilirsiniz. Yine bütçem bu civarlara çıkar diyorsanız yeni konu açarak öneri isteyin.
Özel ROG RX Red Optik Mekanik Anahtarlara sahip ilk mekanik RGB oyuncu klavyesi ROG Strix Scope RX ile önünüze geleni devirin.
Kafanızı çok karıştırdım ama mekanik alırsanız daha hızlı şekilde tuşlara basarsınız. Bu FPS oyunları vb. size avantaj sağlar.
Ucuz membran(Claws) alırsanız 2-3 yıl sonra bozulunca çok üzülmezsiniz.
Razer daha kaliteli ve 1500 ₺ aldınız. Bu ürünü de 2-4 yıl kullanabilirsiniz. Kullanıma bağlı bu süre uzayabilir. Ama açıkcası mekanik klavyeler varken bana göre gereksiz para gibi geliyor bilemiyorum. Batılı markalara olan güveni de anlıyorum.
Bütçeyi çok artırıp Hotswap alırsanız hem switch, sunduğu özellikler ile oyunlar için iyi bir klavyeye sahip olursunuz. Hem de switch, tuş görünümü vb. istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.
Ben yerinizde olsam mekanik bir klavye alırdım. Hem deneyimlemiş olursunuz. Açıkcası bu fiyatlara alınacak ürünler muazzam kalitede olmayacak. Bence harcanan para da çok değil. Sonradan memnun olmazsanız satıp, farklı bir ürün de alabilirsiniz. Ama yok rekabetçi bir oyuncu değilim diyorsanız Razer sizin için daha mantıklı.