Bütçe
16000 TL

lillyvuh

Uzman
Curved olmasını istemiyorum flat bakıyorum. Aklımda 3 model var.

Benim almayı düşündüğüm ASUS TUF ama sadece 144Hz'de 10bit veriyormuş. Yüksek hzlerde 10 bit veren bir monitor var mı, galiba Dell olan 240 da bile 10bit veriyormuş. 10 bit ve 8bit arası çok fark olur mu? Önerileriniz varsa paylaşaybilirsiniz IPS ve flat olması önemli en az 240Hz olsun.

10 BIT ile 1 milyar renk, 8 BIT ile 16 milyon renk gösteriliyor ortalama olarak. Ama oyunlar renk paletlerinde 1 milyar renk ile çizilse de monitöründe HDR 500 ve üzeri sertifika görmeyince 16 milyon renkle görüntü veriyor. O yüzden oyunlar için 10 BIT (yani 1 milyar renk) farkını görmek istiyorsan yukarıdaki seçeneklerden Dell'i tercih etmelisin. HDR 600 sertifikası ile aynı oyunda HDR açınca (oyunda HDR ayarı yani desteği varsa) renk farkını anlarsın. Ayrıca HDR 600'ün bir diğer getirisi bölgesel aydınlatma/karartma. Ekranın farklı bölgelerini farklı ledler aydınlattığından daha iyi bir deneyim sağlıyor. Battlefield 2042, Battlefield 1 ve Division 2'de bu farkları gözlemledim bendeki Dell Alienware 2K 180 HZ HDR 600 monitör ile.

Dell monitör aldığında USB kablosu ile bilgisayara bağlayıp Dell'in sitesinden indirdiğin firmware update değişikliğini yapmanı öneririm. Ardından monitör driverını tanıtmanı tavsiye ederim. Eğer biraz esneklik istersen Dell Display Manager 2 uygulamasını kurarak her ayarı yazılımıyla yönetebilirsin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Alienware iyi de F/P olarak ben de TUF alırdım.

Vallahi en son 8 yıl önce 75Hz bir monitor aldım hala kullanıyorum. Şimdi de almışken iyisini alayım diyorum kolay kolay değişmem zaten o yüzden fiyat performans olarak çok değil de aralarında en iyisi hangisiye onu düşünüyorum.

10 bıt ile 1 milyar renk, 8 bıt ile 16 milyon renk gösteriliyor ortalama olarak. Ama oyunlar renk paletlerinde 1 milyar renk ile çizilse de monitöründe HDR 500 ve üzeri sertifika görmeyince 16 milyon renkle görüntü veriyor. O yüzden oyunlar için 10 bıt (yani 1 milyar renk) farkını görmek istiyorsan yukarıdaki seçeneklerden Dell'i tercih etmelisin. HDR 600 sertifikası ile aynı oyunda HDR açınca (oyunda HDR ayarı yani desteği varsa) renk farkını anlarsın. Ayrıca HDR 600'ün bir diğer getirisi bölgesel aydınlatma/karartma. ekranın farklı bölgelerini farklı LED'ler aydınlattığından daha iyi bir deneyim sağlıyor. Battlefield 2042, Battlefield 1 ve division 2'de bu farkları gözlemledim bendeki Dell Alienware 2K 180 Hz HDR 600 monitör ile.

Dell monitör aldığında USB kablosu ile bilgisayara bağlayıp Dell'in sitesinden indirdiğin Firmware Update değişikliğini yapmanı öneririm. Ardından monitör driverını tanıtmanı tavsiye ederim. Eğer biraz esneklik istersen Dell display Manager 2 uygulamasını kurarak her ayarı yazılımıyla yönetebilirsin.

Yani aralarında en iyisi Dell model mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Ek olarak Nvidia ekran kartında HDR 500 ve üzeri sertifika sebebiyle oyun 1 milyar renk verirken Nvidia kaydı da HDR alıyor. Siz de bu videoyu Youtube'a yüklediğinizde video HDR oluyor.
Benim kaydımda böyle mesela:

Oled ekranlı cihazda bu kayıt oynadığınız ekranda da kaliteli görünüyor. Kuzenin Iphone 13'ünde bu tür HDR kayıtlarım oynadığımdan çok çok daha kaliteli görünüyordu.

Vallahi en son 8 yıl önce 75Hz bir monitor aldım hala kullanıyorum. Şimdi de almışken iyisini alayım diyorum kolay kolay değişmem zaten o yüzden fiyat performans olarak çok değil de aralarında en iyisi hangisiye onu düşünüyorum.

Yani aralarında en iyisi Dell model mi?
Görüntü kalitesi olarak evet. Başka açılardan diğerleri üstün olabilir.

Ek olarak NVIDIA ekran kartında HDR 500 ve üzeri sertifika sebebiyle oyun 1 milyar renk verirken NVIDIA kaydı da HDR alıyor. Siz de bu videoyu YouTube'a yüklediğinizde video HDR oluyor.
Benim kaydımda böyle mesela:

OLED ekranlı cihazda bu kayıt oynadığınız ekranda da kaliteli görünüyor. Kuzenin iPhone 13'ünde bu tür HDR kayıtlarım oynadığımdan çok çok daha kaliteli görünüyordu.

Görüntü kalitesi olarak evet. Başka açılardan diğerleri üstün olabilir.

Başka açılardan derken tepkime süresi falan mı? Çok büyük farklar mı normalde ASUS düşünüyordum ama kafam çok karıştı şimdi.

Başka açılardan derken tepkime süresi falan mı? Çok büyük farklar mı normalde ASUS düşünüyordum ama kafam çok karıştı şimdi.
Benim gibi HDR destekli oyun oynuyorsan görüntü kalitesi çok değişiyor. O zaman Dell derim. Bu ara Nvidia App'de Yüksek Dinamik Aralık'ı açınca Chrome'da vs. sayfalar ve video içerikleri HDR gibi kaliteli bir hal alıyor. Ama HDR ile işin yoksa motion blur gibi şeylerde hangisi iyiyse ona yönel. Tepki süreleri üçünün de benzerdir kanımca. Hepsiburada, Amazon.com ve amazon.com.tr sitelerinde bu monitörlerin bolca yorumu vardır. O yorumlar fikir verebilir.

G274QPX de 10-bit 180 Hz verebiliyor, 1-2 incelemede oyle gormustum. Kesin bir 10-bit icin 27GR83Q-B mantikli lakin 10-bit acilabiliyor diye o monitoru al bunu alma yapmak mantiksiz.

Konuya donersek AW2723DF diger ikisine gore daha kaliteli bir monitor olsa da goruntu kalitesi acisindan G274QPX ikisinden de daha iyi. 1500:1'e varan IPS standartlarinin zirvesinde bir kontrast orani sunuyorken AW2723DF'de bu deger 900:1 civari.

Not: AW2723DF'de HDR600 var fakat iyi calismiyor cunku arka aydinlatmasi Edge LED. Evet, o kadar para veriyorsun HDR600 sertifikasi var lakin arka aydinlatmada Direct LED bile yok.