16 GB RAM'li sistemde 4 GB ZRAM kullanılır mı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Hu tao
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 4
  • Görüntüleme Görüntüleme 127
  • Etiketler Etiketler
    ram zram

Hu tao

Yetkin
Makaleler
1
Yer
Teyvat
Herkese selam dostlar. 16 GB RAM kullanıyorum ama sürekli dolduğu için PC'de takılmalar yaşıyorum. Gemini'nin önerisi ile  ZRAM yaptım. Bana 8 GB yapmamı önerdi ama ben 4 GB yaptım. ZRAM, RAM'i sıkıştırarak daha fazla veri saklayabiliyormuş; mesela 16 GB'lık bellekte sıkıştırma ile toplamda 20-24 GB civarı veri depolayabiliyormuş. Ben de 4 GB yaptım ama ZRAM'de 3.7 GB doluluk görüyorum. Sizce 8 GB yapmalı mıyım? 4 GB'da kalması daha mı doğru? Bir de şunu merak ettim; zram sıkıştırıyor ise CPU yükü daha fazla olmaz mı? İşlemcim ekran kartıma göre biraz güçsüz, FPS düşüşü veya takılma olur mu?

Sistemim

• CPU: Ryzen 5 5600
  • GPU: RX 9060 XT 16 GB
  • RAM: 1x16 GB G.Skill Ripjaws 3600 MHz CL18

Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemcin yeterince güçlü. 8 GB yapabilirsin. Performans farkı minimal olur.
Bu durumda 8 GB gerçek RAM, sıkıştırılınca 2 GB'a düşüyorsa: 6 GB kazancın oluyor. %30-50 ideal bence.
Ayrıca disk SWAP'i de ayarla ama önceliğinin ZRAM'den daha düşük olmasına dikkat et.

İşlemcin yeterince güçlü. 8 GB yapabilirsin. Performans farkı minimal olur.
Bu durumda 8 GB gerçek RAM, sıkıştırılınca 2 GB'a düşüyorsa: 6 GB kazancın oluyor. %30-50 ideal bence.

Tamam hocam, 8 GB yaparım o zaman. RAM tüketen oyunlar ve arkada işler vb. yaptığım için RAM yetmiyor. Hatta bugün 2-3 kere sistem dondu, kernel panic yedim bile.

Son düzenleyen: Moderatör:
ZRAM'ı RAM'ınızın 3 katına kadar büyütebilirsiniz. 16 GB RAM'da 48 GB ZRAM belirleyebilirsiniz. zstd ile sıkıştırma oranı 3'ün üzerinde oluyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…