lecr

Gelişen
Merhaba arkadaşlar,

Aslında 16+16 yapacaktım ama bilgisayarcımda 8 GB DDR5 RAM vardı. Uyumlu çalışacağını söyledi. Ben pek anlamıyorum, acaba benim RAM'le aynı CL değerine mi sahip? Sorunsuz çalışır mı? Görselleri böyle.

Ekran görüntüsü 2025-11-21 182400.webp

Ekran görüntüsü 2025-11-21 182325.webp

Merhaba arkadaşlar,

Aslında 16+16 yapacaktım ama bilgisayarcımda 8 GB DDR5 RAM vardı. Uyumlu çalışacağını söyledi. Ben pek anlamıyorum, acaba benim RAM'le aynı CL değerine mi sahip? Sorunsuz çalışır mı? Görselleri böyle.

Eki Görüntüle 203824

Eki Görüntüle 203825
RAM'lerin uyumlu çalışması için birkaç temel noktaya dikkat etmeniz gerekiyor:

1. Frekans Değeri:
- Her iki RAM de 2400 MHz frekansında çalışıyor, bu yüzden bu konuda bir problem yok.

2. CAS Latency (CL) Değeri:
- 8 GB RAM'in CL değeri 32.0 iken, 16 GB RAM'in CL değeri 39.0.
- Uyumlu çalışabilmeleri için en yüksek CL değeri ile çalışacaklardır. Bu durumda sistem, daha yüksek CL değerine (39.0) sahip RAM ile çalışacaktır.

3. Marka ve Model:
- İki RAM'in farklı markaları var (Samsung ve SK Hynix). Genellikle farklı markalar bir arada çalışabilir; ancak, aynı marka ve model daha iyi uyum sağlar.

4. Test Etme:
- RAM'leri kurduktan sonra, sisteminizde herhangi bir hata veya çökme olup olmadığını kontrol edin.
- RAM testi yaparak (örneğin, MemTest86) stabiliteyi kontrol edin.

5. BIOS Ayarları:
- Gerekirse BIOS'tan RAM ayarlarını kontrol edin ve otomatik ayarların doğru olduğundan emin olun.

Öneri:​

Her iki RAM'i birleştirip kurduktan sonra, sistemde herhangi bir problem yaşanmadığı sürece kullanabilirsiniz. Ancak, performansın optimal olmayabileceğini unutmamalısınız.