Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Wardom

Başarılı
Yer
İstanbul
APU işlemcili bir sistemim var. Bu yüzden kasada ekran kartı yok, monitörün DisplayPort'unu oraya takamıyorum.

Claws markasının HDMI kablosu var fakat onu taktığımda maksimum 144 Hz alabiliyorum.

HDMI ucu DisplayPort'a dönüştüren bir dönüştürücü takıp DisplayPort'la bağlasam 165 Hz alabilir miyim?

https://www.hepsiburada.com/claw-s-...i-premium-hdmi-kablo-c-hp-b1-pm-HBC00005Q2SDM kullandığım kablo bu.

Açıklamada böyle yazıyor fakat 144 alıyorum Max. Monitör 2K.
1440p(2K) 240Hz, 1440p(2K) 144Hz, 1440p(2K) 120Hz, 1440p(2K) 75Hz, 1440p(2K) 60Hz,

Çözüm
Sizin sorununuz dönüştürücüyle değil, donanım değişikliğiyle çözülür. 144 alıyorsunuz çünkü APU'nun HDMI çıkış standardı o kadar veriyor. 165'i DisplayPort veriyor evet ama onu da dönüştürücüyle almaya çalışırsanız HDMI'dan gelen kaynağı alacaksınız, yine işe yaramaz. Ya DisplayPort çıkışı olan bir ekran kartı alacaksınız ya da yeni nesil bir APU ve HDMI 2.1 destekli monitör alacaksınız.
HDMI 2.0 bir kablo ile 240 Hz'e kadar alabiliyor olmanız lazım. Ben kendi monitörümde maksimum Hz değerini alabiliyorum (200Hz).

Anakart veya APU işlemci olması bir nedeni olabilir mi peki vermemesi için?
Kabloyu konuya ekledim.

1767871456986.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Yanlış bilgi: HDMI sürümüne bağlı olarak 144 Hz'den fazlasını alabilirsiniz.
Artı -3 Eksi
Sizin sorununuz dönüştürücüyle değil, donanım değişikliğiyle çözülür. 144 alıyorsunuz çünkü APU'nun HDMI çıkış standardı o kadar veriyor. 165'i DisplayPort veriyor evet ama onu da dönüştürücüyle almaya çalışırsanız HDMI'dan gelen kaynağı alacaksınız, yine işe yaramaz. Ya DisplayPort çıkışı olan bir ekran kartı alacaksınız ya da yeni nesil bir APU ve HDMI 2.1 destekli monitör alacaksınız.

Çözüm
MSI'in belirttigine gore, o monitorde 165Hz alabilmeniz icin DP 1.2 portu uzerinden monitoru baglamaniz gerek.

1767872029626.webp

Anakartinizi belirtmemissiniz, bu yuzden Vega 11 iGPU'nun cikislari hakkinda kesin bir sey soyleyemeyiz ancak diger harici Vega GPU'larda genelde HDMI 2.0b ve DP 1.4a portu oluyor, bu yuzden onu da eleyebiliriz gibi.

''165Hz goruntu alabilmeniz icin DP kullanmaniz sart'' gibi bir sey yok. DP ve HDMI surumunden, monitorun portlarinin DP ve HDMI surumune, GPU'nuzun cikislarindan, hatta hangi porttan ne kadar verebildigine kadar bircok faktor var.

Anakartınızın desteği ve işlemcinizin desteğine bağlı. HDMI ile 240 alıyorum. Sadece G-Sync kullanmak için DP gerekli diye biliyorum kendi kullandığım montör üzerinden örenk verirsem.

Teşekkürler bilgi için.
Peki ekran kartını alıp taktığımda yeni ekran kartının sürücüsünü kursam APU otomatik devre dışı mı kalıyor yoksa temiz kurulum mu yapmam lazım?

MSI'in belirttigine gore, o monitorde 165Hz alabilmeniz icin DP 1.2 portu uzerinden monitoru baglamaniz gerek.

Eki Görüntüle 216763

Anakartinizi belirtmemissiniz, bu yuzden Vega 11 IGPU'nun cikislari hakkinda kesin bir şey soyleyemeyiz ancak diger harici Vega GPU'larda genelde HDMI 2.0b ve DP 1.4a portu oluyor, bu yuzden onu da eleyebiliriz gibi.

"165Hz goruntu alabilmeniz icin DP kullanmaniz sart" gibi bir şey yok. DP ve HDMI surumunden, monitorun portlarinin DP ve HDMI surumune, GPU'nuzun cikislarindan, hatta hangi porttan ne kadar verebildigine kadar bircok faktor var.

ASUS A320M-K anakart.
Ofis bilgisayarı olduğu için APU işlemci tercih edilmiş zamanında.

Teşekkürler bilgi için.
Peki ekran kartını alıp taktığımda yeni ekran kartının sürücüsünü kursam APU otomatik devre dışı mı kalıyor yoksa temiz kurulum mu yapmam lazım?
Otomatik devre dışı kalmasa bile temiz kurulum şart değil. Ekran kartı sürücüsünü kurarsanız zaten Windows Primary olarak onu işleme alacaktır.