Bütçe
18.000 TL
Makaleler
3
PS5 Pro ve PC'de kullanmak için dün aşağıdaki ASUS monitörü aldım. PC şu anlık 3070 laptop ancak Şubat-Mart gibi 5080'li sistem dizme planım var. O zamana kadar PS5 Pro keser zaten. Laptopu strateji oyunları, dizi, film vs. için açıyorum. Bütçe 18.000 TL civarında.

https://www.amazon.com.tr/dp/B0D22YHV2H?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title&th=1

Az önce internette gezerken Samsung'un alttaki monitörüne denk geldim. Bu da, yukarıdaki ASUS da kartıma peşin fiyatına 9 taksit yapıyorlar.

Sizce OLED, 4K'nın keskinliğinden daha etkili olur mu? ASUS'u iptal edip alttakini mi almalıyım?

Dediğim gibi, amaç AAA oyun, dizi, film, anime, vs. şeklinde. Hz ile çok işim yok, 160 yeter de artar bile. Laptop panelim 240 Hz, anlam ifade etmiyor benim için.

2K OLED çok daha iyi olur. Evde 4K IPS var, kontrast farkı yüzünden OLED’in yanında çok sırıtıyor. Netlik olarak 4K IPS bir tık daha iyi ama onun dışında görüntü kalitesi açısından geri kalan her konuda zayıf kalıyor. 2K OLED alıp NVIDIA ekran kartın varsa DLDSR açarak 4K çözünürlükte de oynayabilirsin, görüntü de hiç sırıtmıyor.

2K OLED çok daha iyi olur. Evde 4K IPS var, kontrast farkı yüzünden OLED’in yanında çok sırıtıyor. Netlik olarak 4K IPS bir tık daha iyi ama onun dışında görüntü kalitesi açısından geri kalan her konuda zayıf kalıyor. 2K OLED alıp NVIDIA ekran kartın varsa DLDSR açarak 4K çözünürlükte de oynayabilirsin, görüntü de hiç sırıtmıyor.
2K monitor de 4K monitor de kullanmadim hic. Pedere verdigim ASUS Zenbook laptopumda 1200p OLED ekran vardi ve muhtesemdi vallaha, film/dizi izlerken direkt laptopa geciyordum ama konsolu arkadastan dizladigim 1080p IPS LG monitore bagladigimda da cok rahatsiz etmiyordu acikcasi. Renklerdeki kalite dususunu fark ediyordum ama piksel piksel deneyim daha cok batiyordu. 1200p de cok iyi degil tabi ama 14" laptop ekrani olunca net gozukuyordu.

Kafama takilan nokta da burada. OLED'i 1200p bile olsa gordum, deneyimledim ancak 27" ekranda 4K gormedim hic. Bilmedigim bir seyle kiyaslamaya calisiyorum.

Ofiste arkadasim 1440p IPS 27" monitor kullaniyor, rica edip YouTube'dan video mideo acsam acaba fikir verebilir mi? "Bu bile bu kadar iyiyse 4K nasildir!" seklinde yorum yapilir mi acaba?

2K monitor de 4K monitor de kullanmadim hic. Pedere verdigim ASUS Zenbook laptopumda 1200p OLED ekran vardi ve muhtesemdi vallaha, film/dizi izlerken direkt laptopa geciyordum ama konsolu arkadastan dizladigim 1080p IPS LG monitore bagladigimda da cok rahatsiz etmiyordu acikcasi. Renklerdeki kalite dususunu fark ediyordum ama piksel piksel deneyim daha cok batiyordu.

Kafama takilan nokta da burada. OLED'i 1200p bile olsa gordum, deneyimledim ancak 27" ekranda 4K gormedim hic. Bilmedigim bir seyle kiyaslamaya calisiyorum.

Ofiste arkadasim 1440p IPS 27" monitor kullaniyor, rica edip YouTube'dan video mideo acsam acaba fikir verebilir mi? "Bu bile bu kadar iyiyse 4K nasildir!" seklinde yorum yapilir mi acaba?
Hem 2K OLED hem de 4K IPS deneyimlediğim için kesinlikle 2K OLED'i öneririm. Hatta 4K IPS'i doğru düzgün kullanmıyordum bile, CRT bana daha iyi geliyordu. Kontrastın düşük olması, ışık sızmaları derken görüntü sürekli göze batıyordu. Gece bir şey izlemenin keyfi bile olmuyordu.

32" model ofis işleri için keskinlik açısından daha iyi olabilir ama oyun, dizi ve film vs OLED çok daha avantajlı. Zaten yeni nesil Tandem OLED'ler netlik parlaklık farkını da iyice kapattı. Bunda sanırım 3. nesil QD-OLED panel var, bende de G61'in 240 Hz versiyonu var, bu model biraz daha kırpılmış bir versiyon.

Bir de 27" 2K'da Windows ölçeklendirmesi %100 kullanılabiliyor. 4K'da ise genelde %150 civarına çıkıyorsun ve bazı oyunlarda ölçeklendirme sorunları yaşanabiliyor. Zaten RTX 5080 alacaksan DLDSR kullanıp oyunlarda 4K keyfi de çıkarabilirsin.