CyHaN_Atalay

Uzman
İyi sosyaller. Bazen kitap değil de yazar üzerinden de gitmek lazım. Size sorum şu, 1000 kitapta bir öğretmenimin hesabında bu yazarlar var, yani dijital ortamda okuduğu yazarların kitaplarını kaydetmiş. Böylelikle aşağıdaki görselde atmış olduğum liste oluşmuş.

Screenshot_50.webp

Normalde bu listeyi aynı sebepten ChatGPT'ye attım ve ortaya da böyle bir tablo çıkardı:

YazarDilSana Uygunluk
Sebastian FitzekÇok akıcı⭐⭐⭐⭐⭐
Dan BrownÇok akıcı⭐⭐⭐⭐⭐
Jack LondonSade ve anlaşılır⭐⭐⭐⭐⭐
Wulf DornAkıcı⭐⭐⭐⭐
Agatha ChristieBasit ve rahat okunur⭐⭐⭐⭐
Matt HaigOldukça sade⭐⭐⭐⭐
Stefan ZweigOrta, yer yer edebi⭐⭐⭐
John SteinbeckOrta⭐⭐⭐
William GoldingYer yer ağır ve sembolik⭐⭐
Franz KafkaAğır değil ama karmaşık ve soyut⭐⭐

Bu bana göre hazırlanmış yapay zekâ tablosu. Ben normalde çok kitap okuyan birisi değilim lakin çok kitap okumak isteyip sürekli erteleyen birisiyim. Şu an yine kitap okumaya başladım, 3'üncüsü bitecek hatta. Bu nedenle dili ağır olmayan veya çok az ağır olan bu listedeki veya bu listedeki gibi realist eserler yazan yazar lazım. Yaşım 18 ve bu zamana kadar çocuk veya böyle illa fantastik değil de artık direkt realist yazarları okumak istiyorum. Bunların arasında bildiğim ve çok daha küçük yaşlarda kısaltılmış kitaplarını okduğum Jack London var o kadar. Sizlerin önerisini almak isterim. Hem bu ChatGPT'nin oluşturduğu liste doğru mu diye hem başka yazarlarda varsa aklınızda onları da duymak isterim.

Zülfü Livaneli - Serenad ile başlayabilirsin.
Zülfü Livaneli'nin Son Adadaki Çocuklar ve Atatürk'e Veda adlı 2 kitabını okumuştum zamanında. Aklıma iyi getirdin. Ama birde acaba attığım listedeki yazarlar arasından önerebileceğin var mı? Yoksa onlara hiç bulaşmayayım mı? Birde teşekkür ederim.

Çoğumuzun klasiği oldu hocam bu kitap zira ben bile okudum. Acaba direkt bu yazarın diğer kitaplarını da önerir misin? Veya başka yazar önerebilir misin?

1984'e bakabilirsiniz yine klasikleşmiş kült bir eser. Dili hayvan çiftliğine göre biraz daha ağırdır fakat güzel bir kitap. Ayrıca franz kafka metamorfozda okuyabilirsin dili o kadar ağır değil bence.

Çoğumuzun klasiği oldu hocam bu kitap zira ben bile okudum. Acaba direkt bu yazarın diğer kitaplarını da önerir misin? Veya başka yazar önerebilir misin?

Genel olarak Jack London, okuduğum her eserini sevdim; beyaz diş, vahşetin çağrısı, kızıl veba, ateş yakmak bunlar aklıma ilk gelenler. İlk ikisi bir yere bağlanıyor diyebileceğimiz tarzda ve bence ilk bakmanız gerekenler.

1984'e bakabilirsiniz yine klasikleşmiş kült bir eser. Dili hayvan çiftliğine göre biraz daha ağırdır fakat güzel bir kitap. Ayrıca franz kafka metamorfozda okuyabilirsin dili o kadar ağır değil bence.
Teşekkür ederim hocam. 1984'ü de çok görmüştüm dediğiniz gibi lakin hiç okumamıştım nedense. Birde Franz Kafka da okumak isterdim cidden, sırf o isim popülerliği sayesinde.

Genel olarak Jack London okuduğum her eserini sevdim; beyaz diş, vahşetin çağrısı, kızıl veba, ateş yakmak bunlar aklıma ilk gelenler. İlk ikisi bir yere bağlanıyor diyebileceğimiz tarzda ve bence ilk bakmanız gerekenler.
Teşekkür ederim hocam size de. Zamanında beyaz diş ve vahşetin çağırısı okumuştum ama baya baya kısaltılmış metin halinde. Yani tekrar okumam lazım içerik direkt kökten değişecektir diye düşünüyorum. Lakin benim anlamadığım bu 2 ayrı gibi gözüken eserler birbiri ile en azından göndermeler mi bulunduruyor? Eğer öyleyse birisini okuduktan sonra hemen diğerine geçeyim.

Teşekkür ederim hocam. 1984'ü de çok görmüştüm dediğiniz gibi lakin hiç okumamıştım nedense. Bir de franz kafka da okumak isterdim cidden, sırf o isim popülerliği sayesinde.

Teşekkür ederim hocam size de. Zamanında beyaz diş ve vahşetin çağırısı okumuştum ama bayağı bayağı kısaltılmış metin halinde. Yani tekrar okumam lazım içerik direkt kökten değişecektir diye düşünüyorum. Lakin benim anlamadığım bu 2 ayrı gibi gözüken eserler birbiri ile en azından göndermeler mi bulunduruyor? Eğer öyleyse birisini okuduktan sonra hemen diğerine geçeyim.

Dümdüz okudum ben ama diğer kitapları da göz önüne alarak bence Jack Londan'ın tarzı böyle, benzerlikler bu yüzden.