18 yaşındaki birisi ruhsatlı silah sahibi olabilir mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Ömer_Yeter
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 6
  • Görüntüleme Görüntüleme 635
Hayır, 21 yaşında olmanız gerekmekte;
Diğer maddelere de bakabilirsiniz.

Düzenleme:

Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmeliğin 16. maddesinin 1. fıkrasının "m" bendine göre 21 yaşından küçüklere silah taşıma ruhsatı verilmemekte.

Son düzenleyen: Moderatör:
21 yaşında olmanız gerekiyor. Bireysel silahlanmanın mantığını anlıyorum fakat silahınız olsa bile yanınızda taşıyamayacaksınız. Eskiden silah isterdim, heves ederdim belki bilmiyorum fakat şu an silah taşıma ruhsatım varken elimin tersiyle itiyorum. Silah çok büyük bir külfet. Biber gazı daha çok tercihim oluyor ama maalesef ki burası Türkiye. Yolda geçerken olayla alakanız olmasa bile kafanıza mermi düşebilir...

18 de verilmiyor, ve verilmemesi daha iyi, 18 yaşında birisi çocuk gibi duruyor bu çocukların silah taşımasını mantıklı bulmuyorum, ruhsat isteyen bir sürü genç gördüm iş yerinde ve görsen hak verirdin, umarım reşit yaşı da yükselir.

Tek sıkıntı benim nazarımda şu hocam, taşımak isteyen zaten taşıyor. Ruhsatlı veya ruhsatsız. O nedenle bence bireysel silahlanma konusunda insanlara farkındalık kazandırılmalı ve bir nebze önü açılmalı.

Yanlış bilgi vermeyin. Silahtan kastının ne olduğuna bağlı, arkadaşım 18 yaşını doldurduğu gibi gidip yivsiz tüfek ruhsatı ve yarı otomatik slug yivsiz tüfek aldı. Alabilirsiniz. Kurul sizi çok zorlar, psikolojik hiçbir sorunununuz ya da ilaç geçmişsiniz olmaması lazım. Belli kırsal alanlarda atışa, tüfek poligonlarında da atışa gidebilirsiniz. Özel kutusunda boş şekilde taşınabiliyor. Tabii birinizi evinize girip silahla canınıza kast etmeye çalışırsa nefsi müdafaada bulunabilirsiniz.

Ki ben 21'im fakat para bulursam atıcılık için ben de bir yarı otomatik slug, güzel bir makine alacağım.

2521 Sayılı Kanun ve mevzuatlara göre, yivsiz tüfek ruhsatı için genel yaş sınırı 18 yaşını doldurmuş olmak şeklindedir.

Tabanca taşıma konusunda haklı ama "silah" konusunda yanlış bir cevap, yani "genel" açıdan cevap vermiyor. Tabanca taşımak ve tüfek bulundurumak, almak, ruhsatını almak başka. Silahtan kastımız tabancaysa ayrı ama silah almak ve bulundurmak için 18 yaşını doldurmak yeterli. Tabancadan çok daha güçlü ve öldürücü yivsiz saçma atabilen ya da slug atabilen tüfekler, atış esnasında 2'li şarjör şeklinde taşınabilir. Yani 18 yaşını doldurduğun sürece alabilirsin, bir sorun yok.

Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi :

2521 Sayılı Kanunun Uygulamasına İlişkin Yönetmeliğin Avda ve Sporda kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasını engelleyen ve verilen izinlerin iptalini gerektiren hallerle ilgili 14 üncü maddesi kapsamına girmeyen ve 18 yaşını doldurmuş olan her Türk Vatandaşı Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi alabilir
.

Madde 14-Aşağıda belirtilen hallerden birine giren kimselere hiçbir şekilde avda ve sporda kullanılan tüfek, nişan tabancası ve av bıçağı yapımı alımı, satımı, taşınması ve bulundurulması izni ve belgesi verilmez.

a) Ateşli silahla işlenen cürümlerden hükümlü bulunanlar,

b) Ruhsatlı silahı ile suç işleyenler veya silahın muhafazasındaki ihmal ve/veya kusuru neticesi başkaları tarafından suç işlenmesine veya intihar yada intihara teşebbüs edilmesine neden olmaktan mahkum olanlar.

c) Haklarında kamu davası açılmamış olsa bile zorunlu olmadığı halde meskun mahalde veya civarında yada umuma mahsus yol üzerinde veya bu yola doğru silah atanlar ile bu suçların birinden mahkum olanlar,

d) Ateşli silahla işlenenler ile taksirli suçlar hariç değişik zamanlarda işlediği aynı veya farklı türden ikinden fazla suçtan dolayı hapis veya ağır hapis ve / veya ağır para cezasına mahkum olanlar,

e) Ateşli silahla işlenenler ile taksirli suçlar hariç iki yıldan fazla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum olanlar ile devlet sırlarını açığa vurma, ideolojik, anarşik, terör ve benzeri amaçlarla yaygın şiddet eylemlerine katılma ve bu gibi fiilleri tahrik ve teşvik etme suçlarından birinden hüküm giymiş olanlar,

f) 2521 Sayılı Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanun Hükümlerine aykırı fiillerden dolayı hapis veya ağır hapis ve/veya ağır para cezasına mahkum olanlar,

g) 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12,13,14 ve 15 inci maddelerinde belirtilen suçlardan dolayı 6 aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum olanlar ile aynı Kanunun 4 üncü maddesinde yazılı yasak aletlerden birini kullanmak suretiyle suç işleyen ve bu suçtan dolayı hapis ve/veya ağır para cezasına mahkum olanlar,

h) Uyuşturucu ve psikotrop maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç etme ya da bu fiillere teşebbüs etme, satma, satışa arz etme, satın alma, bulundurma, herhangi bir şekilde başkasına devretme veya devralma, sevk veya nakletme alınıp satılmasına veya devrine ya da her ne suretle olursa olsun tedarikine vasıta olma suçlarından biriyle mahkum olanlar,

ı) Kısıtlı olanlar ile Kamu hizmetinden yasaklılar,

i) Akıl hastası veya psikolojik ve nörolojik rahatsızlıkları olanlar,

j) 18 yaşını bitirmemiş olanlar,

Yukarıdaki fıkranın (a), (b), (c), (d), (e), (f), (g) ve (h) bentleri kapsamına girenler, affa uğramış olsalar veya mahkumiyetleri bütün neticeleriyle birlikte ortadan kalksa yada mahkemelerce verilen karar üzerine adli sicilden silinmiş olsa bile, kendilerine hiçbir suretle bu Yönetmelik kapsamına giren belge ve izinler verilmez. Bu fıkra hükmü Türk Ceza Kanunu’nun 7 inci maddesi hükümlerine göre suç olmaktan çıkan bir fiil nedeniyle hüküm giymiş olanlara uygulanmaz.

Bu madde de belirtilen mahkûmiyet, kesinleşmiş mahkumiyettir.

Bu madde hükümlerinin uygulanmasında, mahkemelerce verilen hürriyeti bağlayıcı cezalar, paraya çevrilmiş olsa dahi, hürriyeti bağlayıcı ceza esas alınır.

14’üncü Maddedeki Hallere Düşme Nedeniyle İptal:

Bu Yönetmelik hükümlerine göre mahalli mülki amirliklerce düzenlenen satıcılık belgesi ile yivsiz tüfek ruhsatnamesi sahibi kişilerin sonradan 14’üncü maddede yazılı durumlardan birine düşmeleri halinde, verilen izinler iptal edilir. Bunların sahip bulundukları silahların bu Yönetmeliğe göre izin verilebilecek kişi veya kuruluşlara devrine müsaade edilir.

Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi Uyarılar !!!

Yivsiz Tüfek Ruhsatnamesi ve Satın Alma Belgesi olarak iki çeşit izin belgesi düzenlenmektedir. Bu belgelerden almak isteyen kişilerin 18 yaşını doldurmuş olan T.C. vatandaşı ve yukarıda sıralanan izin belgesinin verilmesini engelleyen hallere girmemeleri gerekmektedir.

"Eğer bu şartları taşıyor iseniz talebiniz ile ilgili sayfanın devamında yer alan açıklamaları takip ederek ikamet etmekte olduğunuz yerin bağlı bulunduğu İlçe Emniyet Müdürlüğümüze gerekli müracaatı yapabilirsiniz."

Örneğin:

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…