Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Darth AMD

Başarılı
Makaleler
2
Yer
Burdur
Bundan 4 sene önce sistemi hızlandırması vaadiyle Discord üzerinden tanıştığım bir abinin tavsiyesi olarak ilk SSDmi almıştım. Ama onun söylediği vaatlerden biri de daha az enerji tüketiyor diyeydi. Bunu kendi bilgisayarcı akrabamdan da işitmiştim. Ancak ne hikmetse kullandığım laptop harddiskleri en fazla 5V 1A (0.55A veya 0.7A olanları da kullandım). Şu ana kadar Colorful , Instenso , WD , Kioxia ve Crucial SATA SSD kullandım ancak hepside en az 5V 1.5A'di. Devran falan mı dönmeye başladı neden çekilen güç fazla?

(Az çok neden olduğunu tahmin edebiliyorum ancak fikir alayım ve muhabbet olsun diye konuyu açtım. Yoksa kıyaslamanın 3.5 inch harddiskler için olduğu bariz 😅😃)

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Bundan 4 sene önce sistemi hızlandırması vaadiyle Discord üzerinden tanıştığım bir abinin tavsiyesi olarak ilk ssdmi almıştım. Ama onun söylediği vaatlerden biri de daha az enerji tüketiyor diyeydi. Bunu kendi bilgisayarcı akrabamdan da işitmiştim. Ancak ne hikmetse kullandığım laptop harddiskleri en fazla 5V 1a (0.55a veya 0.7a olanları da kullandım). Şu ana kadar Colorful, ınstenso, WD, Kioxia ve Crucial SATA SSD kullandım ancak hepside en az 5V 1.5A'di. Devran falan mı dönmeye başladı neden çekilen güç fazla?

(Az çok neden olduğunu tahmin edebiliyorum ancak fikir alayım ve muhabbet olsun diye konuyu açtım. Yoksa kıyaslamanın 3.5 inch hard diskler için olduğu bariz 😅😃)

Laptop sınıfı 2.5 HDD çoğu durumda SSD'den az güç çeker özellikle okuma yazma sırasında.
SSD ise boştayken çok daha tasarruflu.
SSD daha az enerji tüketiyor” sözü aslında masaüstü 3.5 HDD ile kıyaslandığında doğrudur.
Etikette yazan 1.5'a seni yanıltmasın o sadece en kötü senaryodaki üst sınır, sürekli o kadar çekmez.
Yani ortalama tüketim hesabı şöyle.
2.5" HDD: ~2W
SATA SSD: ~3W
İşte bu yüzden senin gözlemin doğru bazı 2.5" HDD'ler gerçekten SSD'den daha az tüketebiliyor.
Yapay zeka ile oluşturulan içerik paylaşımı
Bundan 4 sene önce sistemi hızlandırması vaadiyle Discord üzerinden tanıştığım bir abinin tavsiyesi olarak ilk ssdmi almıştım. Ama onun söylediği vaatlerden biri de daha az enerji tüketiyor diyeydi. Bunu kendi bilgisayarcı akrabamdan da işitmiştim. Ancak ne hikmetse kullandığım laptop harddiskleri en fazla 5V 1a (0.55a veya 0.7a olanları da kullandım). Şu ana kadar Colorful, ınstenso, WD, Kioxia ve Crucial SATA SSD kullandım ancak hepside en az 5V 1.5A'di. Devran falan mı dönmeye başladı neden çekilen güç fazla?

(Az çok neden olduğunu tahmin edebiliyorum ancak fikir alayım ve muhabbet olsun diye konuyu açtım. Yoksa kıyaslamanın 3.5 inch hard diskler için olduğu bariz 😅😃)

Laptop sınıfı 2.5 HDD çoğu durumda SSD'den az güç çeker özellikle okuma yazma sırasında.
SSD daha az enerji tüketiyor” sözü aslında masaüstü 3.5 HDD ile kıyaslandığında doğrudur.
Etikette yazan 1.5'a seni yanıltmasın o sadece en kötü senaryodaki üst sınır, sürekli o kadar çekmez.
İşte bu yüzden senin gözlemin doğru bazı 2.5" HDD'ler gerçekten SSD'den daha az tüketebiliyor.

Çözüm
Bende böyle tahmin ediyordum hocam. Tepe değer diğer bileşenler için de böyle oluyor zaten. Cevabınız için teşekkür ederim.

Ana disk 250 GB Samsung 970 EVO iken ~2019 yılında 1 TB WD 2,5" HDD'den 120 GB dandik Kingston SSD'ye geçmiştim. Bana pili daha uzun gidiyor gibi gelmişti.

WD10SPZX 5V 0,55A.
Kingston olanın 120 yok diye gösterse de bu olduğunu varsayalım.
0,195W Boşta / 0,279W ort. / 0,642W (MAKS.) okuma / 1,535W (MAKS.) yazma.

SSD daha az tüketiyor (!) diyorum inanmıyorsunuz. Benim kullanımında dikkat etmeden fark ettirecek kadar ömrünü uzatmıştı. Atiyorum 2,5 saat yerine 3 saat olmuştu.
Bataryanın ~40 Wh olduğunu düşünürsek 3 saatte HDD, SSD'ye kıyasla ~4,1 Wh fazla enerji harcıyor. Hata yapmiyorsam gozlemlenebilir bir fark.
Burada HDD'nin sürekli okuma yazma yapmadığını varsayıp belirtilen gücün %60'ını saydım. Herhalde kafanın sürekli dönmesi %60 yiyordur.

Tabii bu istisnai bir durum gibi duruyor. Samsung 870 EVO için ortalama 2,5 W demişler mesela.