Bütçe
2.500.000 TL

Ywgizefe

Becerikli
Arkadaşlar merhaba,

Babam veteriner hekim. Ankara'dan köydeki dükkâna gidip geliyor ve aynı zamanda çevre köylere de hizmet veriyor. Ev ile dükkân arası gidiş-dönüş yaklaşık 120 km. İş durumuna göre farklı köylere de gittiği için günlük ortalama 150-200 km yol yapılıyor.
Şu anda 2018 model Dacia Duster kullanıyoruz. Ortalama yakıt tüketimi yaklaşık 6 litre civarında. Yakıt masrafını azaltmak amacıyla araç değiştirmeyi düşünüyoruz ve iki farklı seçenek arasında kararsız kaldık.

1. Tek araç almak (bütçe: 2,5 milyon TL'ye kadar)
Alacağımız aracın;
  • Yerden yüksek olması,
  • Bagaj hacminin geniş olması,
  • Uzun yolda konforlu olması gerekiyor.
Şu an değerlendirdiğimiz modeller:
  • 2023 Tesla Model Y Long Range veya Performance (2,3 milyon TL civarında, güzel özelliklere sahip ilanlar buldum.)
  • Peugeot E-5008 GT.
  • BYD Sealion 7 (bütçeyi biraz aşıyor.)
  • BYD Seal U EV.
Bu seçenekler arasında bana en mantıklısı Tesla Model Y gibi geliyor. Günlük kullanım için menzili fazlasıyla yeterli, bagajı geniş, yazılımı başarılı ve genel olarak da oldukça beğenilen bir araç.

2. Duster'ı koruyup ikinci bir elektrikli araç almak (bütçe: yaklaşık 1,5 milyon TL)
Bu senaryoda Duster, babamın köy ve arazi ağırlıklı işleri için kullanılacak. Elektrikli araç ise daha çok ev-iş arası ve şehir içi kullanımda tercih edilecek. Bu bütçede aklımdaki model Peugeot E-308 GT.
Siz olsanız hangi yolu tercih ederdiniz?
  • Tek araç alıp her ihtiyacı karşılayacak kaliteli bir elektrikli SUV almak mı?
  • Yoksa Duster'ı köy işleri için kullanmaya devam edip yanına şehir içi için bir elektrikli araç eklemek mi?
Bu araçları kullanan veya benzer kullanım senaryosuna sahip olan arkadaşların yorumlarını ve tavsiyelerini merak ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Ben Peugeot tercih etmezdim. Özellikle elektrikli olanını. Bence elektrikli araç sadece şehir içi olacaksa daha minimal bir model bakılabilir. Ama tek araç olsun isterseniz bence kesinlikle Tesla.

Babanız aracı kullanırken ekstra evde araba ihtiyacı oluyor mu? Yoksa sadece kendisi mi kullanacak iki aracı da ihtiyaç halinde? Eğer aynı anda iki araç olacaksa kasko, sigorta, yürütme maliyetleri derken 2X olacak çünkü her şey.

Saydığınız modellerden sadece Tesla alınır. BYD ve PSA modellerine bulaşmayın.

120 km gibi uzun bir yol yapılacaksa dizel avantajlı hala. Duster'ın 1.3 TCe değil de 1.5 dCi olduğunu varsayıyorum. Şehir içi için ikinci el Corolla hibrit alınabilir 1.5 M bütçede. Özellikle 140 HP olanlara bakın.

Son düzenleyen: Moderatör:
BYD'nin de malı kaliteli de ben Tesla Model Y derim. Güvenilir ve Çin'de üretilmiyor. (Konu dışı: Ha, Çin'de üretilenler bize gelmiyor da yarın bir gün TR'ye girse Tesla olduğu için alınır yine.)

Yani 2. sorun için diyelim Duster durdu. Yanına ne geliyor güncel kurda? Yine Tesla alabiliyor musunuz?

Eğer aynı anda iki araç olacaksa kasko, sigorta, yürütme maliyetleri derken 2X olacak çünkü her şey.
Perf ve Long'un motoru zaten ortada. 2x MTV, kasko zaten hali hazırda var. Bir de elektrikliye yürütme maliyeti yazmaya gerek de yok ki. Bedava gibi bir şey.

Ben Peugeot tercih etmezdim. Özellikle elektrikli olanını. Bence elektrikli araç sadece şehir içi olacaksa daha minimal bir model bakılabilir. Ama tek araç olsun isterseniz bence kesinlikle Tesla.

Neden Peugeot tercih etmezsiniz hocam, sıkıntılı mı? E-208 de var.

Babanız aracı kullanırken ekstra evde araba ihtiyacı oluyor mu? Yoksa sadece kendisi mi kullanacak iki aracı da ihtiyaç halinde? Eğer aynı anda iki araç olacaksa kasko, sigorta, yürütme maliyetleri derken 2X olacak çünkü her şey.

Saydığınız modellerden sadece Tesla alınır. Byd ve psa modellerine bulaşmayın.

Hocam, bir tane araba köyde dursun. Babam köy yollarına gidiyor, Duster dayanıyor. Eve git gel içinde elektrikli küçük bir araba düşünüyorduk.

Yani 2.sorun için diyrlim duster durdu. Yanına ne geliyor güncel kurda? Yine Tesla alabiliyor musunuz?

Hocam, Duster durursa en fazla 1.5 milyon TL bütçemiz var. Elektrikli olarak Peugeot E-308 veya E-208 olabilir. Başka mantıklı model varsa onlara da bakabiliriz.

120 km gibi uzun bir yol yapılacaksa dizel avantajlı hala. Duster'ın 1.3 TCe değil de 1.5 dCi olduğunu varsayıyorum. Şehir içi için ikinci el Corolla hibrit alınabilir 1.5 M bütçede. Özellikle 140 HP olanlara bakın.

Evet hocam, 1.5 bizim araba hibrit. Korallanın elektrikli mesafesi nedir?

Hocam duster durursa en fazla 1.5 milyon TL bütçemiz var elektrikli olarak Peugeot E-308 veya E-208 olabilir başka mantıklı mode varsa onlara da bakabiliriz.
PSA grubunun tek mantıklı aracı dizeller. Geri kalanıyla artık motor sorunlarıyla, elektronik sorunlarıyla boğuşuyor insan.

1.5'a 1.8 Hibrit Corolla varsa anca o mantıklı. Ama işte şimdi düşünüyorum, 1.8 Corolla vergi dilimi yüksek. Altı üstü benzin düşürmek için bunu aşmak saçma oluyor.

Yani 2. senaryoda daha iyi, güzel bir araç olsa 2. senaryoyu seçerdim, senin için seçerdim. Ehliyetin varsa veya olacaksa her an arabayı alıp sürme imkanın olacaktı çünkü.

Velhasıl kelam, ben Model Y Long veya Perf almanızdan yanayım.

Neden Peugeot tercih etmezsiniz hocam, sıkıntılı mı? E-208 de var.

Hocam, bir tane araba köyde dursun. Babam köy yollarına gidiyor, Duster dayanıyor. Eve git gel içinde elektrikli küçük bir araba düşünüyorduk.

Hocam, Duster durursa en fazla 1.5 milyon TL bütçemiz var. Elektrikli olarak Peugeot E-308 veya E-208 olabilir. Başka mantıklı model varsa onlara da bakabiliriz.

Evet hocam, 1.5 bizim araba hibrit. Korallanın elektrikli mesafesi nedir?

Neden tavsiye etmiyorum? 22 sene civarındaki araba tecrübeme dayanarak, yaklaşık 14-15 senedir PSA kullanıcısı olarak net şekilde tavsiye etmiyorum. Aktif PSA kullanıyorum hâlâ bu arada.

Elektronik problemleri, yazılım sorunları, işçilik problemleri, verimsiz ısı pompası derken PSA grubundaki güncel elektrikli sorunları say say bitmez. En alınmayacak elektrikli gruplardan bir tanesi net olarak.

Fazla vergiden Yaris Cross alarak kaçınabilirsiniz. 1.5 Hybrid motor var onlarda ama bütçenizi biraz aşar. Yakıt tüketimi düşük, araba sağlam, şanzıman sorunsuz.

BYD'nin de malı kaliteli de ben Tesla Model Y derim. Güvenilir ve Çin'de üretilmiyor. (Konu dışı: Ha, Çin'de üretilenler bize gelmiyor da yarın bir gün TR'ye girse Tesla olduğu için alınır yine.)

Yani 2. sorun için diyelim Duster durdu. Yanına ne geliyor güncel kurda? Yine Tesla alabiliyor musunuz?

Perf ve Long'un motoru zaten ortada. 2x MTV, kasko zaten hali hazırda var. Bir de elektrikliye yürütme maliyeti yazmaya gerek de yok ki. Bedava gibi bir şey.

Yakında motor hacminden bağımsız beygir gücü ve çekiş türüne göre vergi sistemi gelirse işte o zaman curcuna başlayacak. Kaldı ki bununla ilgili ufak ufak başladılar.

Arkadaşlar merhaba,

Babam veteriner hekim. Ankara'dan köydeki dükkâna gidip geliyor ve aynı zamanda çevre köylere de hizmet veriyor. Ev ile dükkân arası gidiş-dönüş yaklaşık 120 km. İş durumuna göre farklı köylere de gittiği için günlük ortalama 150-200 km yol yapılıyor.
Şu anda 2018 model Dacia Duster kullanıyoruz. Ortalama yakıt tüketimi yaklaşık 6 litre civarında. Yakıt masrafını azaltmak amacıyla araç değiştirmeyi düşünüyoruz ve iki farklı seçenek arasında kararsız kaldık.

1. Tek araç almak (bütçe: 2,5 milyon TL'ye kadar)
Alacağımız aracın;
  • Yerden yüksek olması,
  • Bagaj hacminin geniş olması,
  • Uzun yolda konforlu olması gerekiyor.
Şu an değerlendirdiğimiz modeller:
  • 2023 Tesla Model Y Long Range veya Performance (2, 3 milyon TL civarında, güzel özelliklere sahip ilanlar buldum.)
  • Peugeot E-5008 GT.
  • BYD Sealion 7 (bütçeyi biraz aşıyor.)
  • BYD Seal U EV.
Bu seçenekler arasında bana en mantıklısı Tesla Model Y gibi geliyor. Günlük kullanım için menzili fazlasıyla yeterli, bagajı geniş, yazılımı başarılı ve genel olarak da oldukça beğenilen bir araç.

2. Duster'ı koruyup ikinci bir elektrikli araç almak (bütçe: Yaklaşık 1,5 milyon TL)
Bu senaryoda Duster, babamın köy ve arazi ağırlıklı işleri için kullanılacak. Elektrikli araç ise daha çok ev-iş arası ve şehir içi kullanımda tercih edilecek. Bu bütçede aklımdaki model Peugeot E-308 GT.
Siz olsanız hangi yolu tercih ederdiniz?
  • Tek araç alıp her ihtiyacı karşılayacak kaliteli bir elektrikli SUV almak mı?
  • Yoksa Duster'ı köy işleri için kullanmaya devam edip yanına şehir içi için bir elektrikli araç eklemek mi?
Bu araçları kullanan veya benzer kullanım senaryosuna sahip olan arkadaşların yorumlarını ve tavsiyelerini merak ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

İlk senaryoda Tesla daha mantıklı bana kalırsa. Ben golf alırdım muhtemelen ama tamamen kişisel, illa o fiyata daha iyileri vardır.