tunasahinn

Çalışkan
Yer
Samsun
Selamlar arkadaşlar, bayağıdır forum işleriyle içli dışlı değilim ancak çok da yabancı değilim, yoğunluğumdan dolayı her ne kadar sıkı takip etsem de Techolay'da deneyim paylaşmak bir türlü kısmet olmamıştı. Paylaşabileceğim en mantıklı deneyim yazısı da sanırım HUAWEI WiFi BE3 olmalıydı, öyle de yapayım dedim. Yaklaşık 2 aylık süreçte BE3 modelini ana yönlendirici olarak kullanıyorum, her ne kadar ağ işlerinden derinlikli anlamasam da deneyimlerimi paylaşmak isterim, belki almak isteyen olur diye.

IMG_20241017_162202.webp

Ürünü anlatmaya başlamadan önce daha önceden de HUAWEI WiFi AX3 Dual-Core modelini Türk Telekom Fiber altyapısında kullandığımı belirteyim, yani yükseltme yaptım olarak varsayabiliriz.

HUAWEI WiFi BE3 Teknik Özellikleri

Boyutlar: 148,8 mm (Y) × 215 mm (G) × 71,5 mm (D) (katlanmış antenle) x 280 mm (Y) × 215 mm (G) × 61,5 mm (D) (katlanmamış antenle)
Cihaz Ağırlığı: Yaklaşık 436 g

Bağlantı: 2 × 2, MIMO
Wi-Fi 7 2 × 2 | 2,4 GHz: 688 Mbps (teorik), 5 GHz: 2882 Mbps (teorik)
Wi-Fi 6 2 × 2 | 2,4 GHz: 574 Mbps (teorik), 5 GHz: 2402 Mbps (teorik)

Bant birleştirme destekleniyor.

Hafıza: 256 MB RAM + 128 MB ROM

Ethernet: 10/100/1000M/2500M uyarlanabilir hız ile 1 Ethernet arayüzü ve 10/100/1000M uyarlanabilir hız ile 3 Ethernet arayüzü.

İşletim Sistemi: HarmonyOS 4.2 (güncel sürüm: 4.2.0.20-V5R3)

Uygulama Desteği: HUAWEI AI Life ile

Teknik özelliklerin daha detaylı halini Huawei resmi web sitesinden inceleyebilirsiniz, ilginizi çekebilecek özet kısımları yazmaya çalıştım. Geçelim kullanım deneyimime ve bu yönlendiriciyi hangi şartlarda kullandığıma.

Deneyimler

5 yıllık uğraşımın sonucunda 2023 yılında evime getirebildiğim Türk Telekom Fiber altyapısıyla giriştiğim fiber süreci ilk olarak yine HUAWEI WiFi AX3 Dual-Core ile başladı. Bu yönlendirici, bazı eksikleri olsa da işimi fazlasıyla görüyordu, evde zaten 100Mbit tarife olduğu için ONT'ye gelen hızı oldukça iyi bir şekilde iletiyordu. WiFi BE3'e geçiş sebebim ise WiFi 7 teknolojisini deneyebilmek ve ürünün fiyatının oldukça uygun olmasıydı. Bu arada yönlendiriciyi Türk Telekom'a uygun olarak hazırlamak Techolay rehberinden (Huawei Wi-Fi BE3 Router’ın Türk Telekom Fiber Altyapısında Kurulumu Nasıl Yapılır? - Techolay) faydalandım.

Şu anda WiFi BE3'ü 200Mbit tarife ile kullanıyorum ve genel olarak evdeki çok fazla elektronik aygıta rağmen oldukça iyi bir WiFi sunumu sağladığını söyleyebilirim, bu konuda oldukça memnunum. Aşağıya P40 Pro üzerinden gerçekleştirdiğim hız testini de ekliyorum:

1735734085200.webp

Bence bu yönlendiriciyi asıl öne çıkartan faktörler fiyatı ve uygulama desteğinin oldukça kaliteli olması. Şimdiye kadar bir sürü markanın ağ ürününü kullandım, bu işi bence Huawei ve Keenetic çok güzel yapıyor. Diğerlerinin halen kat edeceği yolu var diye düşünüyorum.

Uygulamadan kapı açmışken uygulamadan devam edeyim, AX3 için belirttiğim eksiklerden biri de uzaktan yönetim desteğinin olmamasıydı. Bunu BE3 ile sonunda çözmüşler, şu anda yurttayım ve cihazı uzaktan uygulama ile kontrol edebiliyorum, en çok istediğim özelliklerden biriydi. Kimse bu özellikten bahsetmemiş, bu yüzden bahsetmem güzel olacak diye düşünüyorum. Uygulamada BE3'ü eklemek ise çok kolay, AI Life uygulaması otomatik olarak görüyor ve ekliyor zaten. Uygulamada cihazı ekledikten sonra yapmanız gereken tek şey evinizin krokisine uygun olacak şekilde ayarlamak ve uygulamanın sinyali optimize etmesini beklemek.

Screenshot_20250101_151216_com.huawei.smarthome.webp

Uygulamanın oldukça sade ve yeterli özellikler sunduğunu düşünüyorum, özellikle çocuklu aileler için ebeveyn kontrolleri harika bir özellik. Bu özellik sayesinde istediğiniz siteyi cihaza özgü olarak kısıtlayabilmeniz mümkün oluyor. Cihazlar kısmından bağlanan cihazları ve yönlendiricinin detaylı ayarlarını değiştirebiliyorsunuz.

Screenshot_20250101_152914_com.huawei.smarthome.webp

Uygulama konusunda detaya girebileceğim çok bir durum yok, daha fazla özellik mutlaka güncellemelerle eklenir fakat gösterebileceklerim bu kadar.

Evde cihaz yoğunluğunun olduğu zaman (yaklaşık 30 cihazdan fazla) cihazın bu yoğunluğunu oldukça iyi yönettiğini fark ettim. Yani cihaz yoğun yükte de oldukça iyi bir başarım gösterebiliyor, bu konuda şüpheniz olmasın. Aynı zamanda sinyali düşük cihazları da analiz edip tespit edebiliyor, ancak bu çok nadir yaşanıyor çünkü kapsama alanı konusunda da beni oldukça üzmeyen bir cihazla karşı karşıyayız. Tabii ki ekstrem koşullar için ikinci bir WiFi BE3 veya farklı bir Huawei ürünüyle Mesh yapabilmeniz mümkün, benim ihtiyacım olmadı. Bu ürünü kullananlar veya alacak olan arkadaşlara naçizane bir önerim olacak, garip bir şekilde cihazda 160Mhz bandı otomatik olarak açılmıyor, bunu sizin arayüzden elle yapmanız gerekiyor, bunu mutlaka yapın, hız ve kapsama alanı tarafında oldukça faydalı oluyor. Ben bu tarafta deneyimlerimi oldukça anlaşılır bir şekilde paylaştığımı düşünüyorum, şimdi özete geçeyim, kimler alsın kimler almasın şeklinde.

Kimler Alsın?

Cihazı bir defa kurup ufak durumlar harici çok karıştırmak istemeyenler (tabiri caizse end-userlar)
Fiber altyapısı olup uygun fiyata iyi bir cihaz alıp operatör cihazından kurtulmak isteyenler
Kaliteli bir markadan cihaz edinmek isteyenler (Huawei'nin ağ sektöründeki şanını belirtmeme gerek yok sanırım)
Yakın zamanda fiber altyapıya geçecek olup kenarda dursun, lazım olur diyenler

Bu cihaz tam sizlik, peki kimler almasın?

Kimler Almasın?

Ben cihazla sürekli oynarım, OpenWRT odur budur denerim, deney yapmayı seviyorum diyenler almasın, Huawei bu işlere uygun cihazlar üretmiyor. Keenetic daha mantıklı olur.
Bakır altyapı kullanıp mevcut modemin yanına genişletip kullanırım diyenler (bence mantıklı değil, bu yüzden söylüyorum)
Bakır altyapıda mevcut modemi iptal edip bunu kullanma niyeti olanlar (bu cihaz xDSL destekli bir modem vs. değil arkadaşlar, sakın alıp üzülmeyin)
100Mbit ve aşağısında internet tarifesi kullanıp yakın zamanda da değiştirme niyeti olmayanlar

Umarım faydalı olmuştur arkadaşlar, deneyim yazımdan bağımsız sorusu olanları mutlaka yorum kısmına bekliyorum. Konuşup tartışalım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba bende bu cihazı gözüme kestirdim birkaç gündür. Şu an ISS'nin verdiği Huawei modemi kullanıyorum FTTH fiber altyapıda. ISS'nin verdiği cihazın performansından hiç memnun değilim onu ONT modem olarak saklayıp Wi-Fi olarak tek Huawei BE3 kullanmak istiyorum. Ev pek büyük değil internet hızımızda 100 mbqs altında fakat cihazda 2K TL çok pahalı değil. Onun dışında QoS desteği yok fakat pek gerek de değil sanırım çünkü bilgisyarı Ethernet ile kullanıyorum zaten. Onun dışında pek sorun teşkil etmiyor sanırım rahatlıkla alabilirim sanırım.

Merhaba bende bu cihazı gözüme kestirdim birkaç gündür. Şu an ISS'nin verdiği Huawei modemi kullanıyorum FTTH fiber altyapıda. ISS'nin verdiği cihazın performansından hiç memnun değilim onu ONT modem olarak saklayıp Wi-Fi olarak tek Huawei BE3 kullanmak istiyorum. Ev pek büyük değil internet hızımızda 100 mbqs altında fakat cihazda 2K TL çok pahalı değil. Onun dışında QoS desteği yok fakat pek gerek de değil sanırım çünkü bilgisyarı Ethernet ile kullanıyorum zaten. Onun dışında pek sorun teşkil etmiyor sanırım rahatlıkla alabilirim sanırım.
İyi çalışır sıkıntı olmaz.

İyi çalışır sıkıntı olmaz.
Hocam bu 160mhz 5ghz deki bu ayarı mı diyorsunuz? Ben böyle bir hata alıyorum da

Hocam bu 160MHz 5GHz'deki bu ayarı mı diyorsunuz? Ben böyle bir hata alıyorum da.

Network analysis uygulmasındsn baktım 36 cı kanal uygunmuş benim için 36 yaptım channel i o zaman oldu 160MHz. Başka ne önerirsiniz hocam ayar olarak?

Dosya Ekleri

• Screenshot_2025-02-28-15-51-19-784_com.android.chrome.webp
    Screenshot_2025-02-28-15-51-19-784_com.android.chrome.webp
    319,2 KB · Görüntüleme: 174