Araç alma arifesindeyim ben de, ilk defa bir araç alacağım, bütçeye göre ne alınacağına karar vermek bile çok zormuş, kaldı ki sizin bahsettiğiniz aşamaya bile gelmedim henüz. Satıcı ile anlaşırsam ne yapacağımı bilmiyorum açıkçası. Tabii ki expertiz yaptırmak gibi şeyleri biliyoruz araştırdığımız kadarıyla fakat satıcıya gittikten sonra süreç nasıl gelişir açıkçası tedirginliğim çok. Sıfır tecrübe.
Öncelikle kesinlikle kurumsal bir ekspertize götürün. Aracı satın alacağınız adam "yakınlarda şu ekspertiz var, oraya götürelim" vb derse başka yere götürün. Aracın olduğu konum yakınındaki ekspertizleri aracı görmeye gitmeden önce siz belirleyin.
Ekspertiz yaptırırken her zaman en dolu ekspertizi yaptırın. Sadece kaporta baktırıp geçmeyin. Şu an bilinebilecek en kötü araba 500k civarı. 2-3 ay önce İstanbul Ümranlar'da ekspertiz yaptırdım 7.5k civarı. Kısacası, cebinizden 7.5-10k civarı ekspertiz için çıkacak, çıkmalıdırda. O kadar para bağlıyorsunuz, işinizi garantiye alın.
Ha ekspertize soktunuz, hiçbir şey çıkmadı ama 1 hafta sonra araba bozuldu, beyin değişecek. Olabilir, yapacak bir şey yok kader deyip geçiceksiniz. Siz elinizden geleni yaptınız.
Bu arada eğer sanayide ustanız varsa ekspertizden sonra ustanıza da gösterin aracı.
Ekspertizde adamın dediği harici herhangi bir "ağır kusur" çıkarsa, ekspertiz ücretini karşı taraf öder. Bu işin raconu budur. Boyasız göçük düzeltme vb ağır Kusur'a girmez. Normalde lokal boya da girmez ama lokalin lokali var.
Şimdi ekspere soktunuz, her şey güzel, fiyatta anlaştınız. Kusur varsa pazarlığınızı ettiniz. Notere gidiyorsunuz, araç satışı için işlemlere başlıyorsunuz. Noter huzurunda parayı araç sahibine yolluyorsunuz ve satış gerçekleşmiş oluyor.
Burada dikkat etmeniz gereken birkaç husus var.
1-Araç alırken / satarken nakit olayına bulaşmayın. Paranızı araç sahibinin bankasına yollayın.
2-Bu benim kızımın arabası, parayı benim üstüme atsanız da olur vb muhabbetlerine girmeyin, başınıza bela alırsınız. Sadece ama sadece ruhsatta araç kimin üzerineyse, o kişiye parayı atın.
3-Parayı atarken açıklamaya XXX plakalı aracın satın alımı için... Diye yazmayı unutmayın.
4-Parayı sadece noter size söylediğinde atın. Notere gitmeden parayı atmayın. Kişi ne kadar güvenilir olursa olsun, boş yere risk almayın. Noter size "alımda ya da satışda hiçbir engel yoktur" demeden, para alışverişi yapmayın.
Hatırladıklarım bu kadar. Dilerseniz bir roadmap yapalım, işi bilmeyenler daha iyi kavrar.
1-Almak istediğiniz aracı beğenin.
2-Aracın yanına gitmeden telefonla pazarlığınızı yapın. (ya da araç başında yapın, size kalmış)
3-Aracı kurumsal bir ekspertize götürüp Full paket baktırın.
4-Araçta kafaya takılacak ve adamın daha önceden söylemediği bir kusur çıkarsa tekrar pazarlık yapın ya da aracı bırakıp kaçın.
5-Aracı bırakıp kaçmadıysanız, her şey istediğiniz gibiyse notere doğru gidin.
6-Noterden sıranızı alın, sıranız geldiği zaman araç alım / satım'ı için geldiğinizi belirtin.
7-Noter gerekli incelemeri yaptıktan sonra "araç alım / satımına herhangi bir engel yoktur" diyecek. Bunu diyebilmesi için aracın borcu / haczi vb olmaması lazım. Bundan dolayı notere gitmeden ve bu cümleyi duymadan herhangi bir para alışverişi yapmıyorsunuz.
8-Noter araç satım alımına engel yoktur dedikten sonra para transferini sadece ama sadece ruhsatta araç sahibi kimse ona yapıyoruz. Açıklamaya XXX plakalı aracın satın alım bedeli diye not düşüyoruz.
9-Gerekli işlemler tamamlandıktan sonra nur topu gibi aracımız oluyor. Keyifle biniyoruz.