2. el araç alımında mutlaka ekspertize götürün

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 792
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 9
  • Görüntüleme Görüntüleme 219
  • Etiketler Etiketler
    2. el araç

792

Uzman
Merhabalar, bir otomobil alacaksınız. Parayı denkleştirdiniz, satıcı ile anlaştınız, arabanın yanına geldiniz. Araç hakkında konuşurken araç sahibi, “benden önceki sahibi ekspertize sokturtmadı, ben de sokturtmam.” gibi laflar söyledi. Araç sahibine ekspertize sokturtmayı kabul ettirmeye çalışın. Aracı ekspertize sokturmadan veya iyi bir ustaya göstermeden almayın.

Bu konuyu açmamadaki asıl sebep ise araç alırken dikkatli olun, her satıcıya veya her ekspertize tam güvenmeyin. Aracın kaydını üstünüze aldıktan sonra arıza çıkarsa adam sizi sorumlu tutar. Örneğin kendi kullanmış olduğum araç. Fiat Palio babama onlarca kez söylememe rağmen aracı asla ekspertize sokturtmadı araç 1 haftada aküyü bitirdi, beyindeki kablolar soruna sebep oldu, arka sol kapı ve bagaj kapısı kapanmaz hâle geldi. Aracı aldığımız hafta sadece masrafları için 10.000TL'ye yakın para ödedik. Hâl daha 10K'ya yakın para ödememiz gerekecek. Bunun içine koltuk kılıfı vesaire dahil değil sadece arızalar.

Okuduğunuz için teşekkür ederim, iyi günler dilerim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Araç alma arifesindeyim ben de, ilk defa bir araç alacağım, bütçeye göre ne alınacağına karar vermek bile çok zormuş, kaldı ki sizin bahsettiğiniz aşamaya bile gelmedim henüz. Satıcı ile anlaşırsam ne yapacağımı bilmiyorum açıkçası. Tabii ki expertiz yaptırmak gibi şeyleri biliyoruz araştırdığımız kadarıyla fakat satıcıya gittikten sonra süreç nasıl gelişir açıkçası tedirginliğim çok. Sıfır tecrübe.

İfadeler: 792
Ekspertize soktuğunuzda size kaporta hasarını boya durumunu söyleyecek tesisatın durumunu yine söylemeyecek ki. Alırken ekspertize sokturun tabi ama ekspertiz de çözüm değil unutmayın.

Aracın yaşı yüksekse, fiyatı uygunsa zaten ekspertize sokmaya gerek yok kendi fikrimce. 15-20 yaşındaki arabalarda nasıl boya değişen sormak mantıksız ise onun gibi bir durum.

Ekspertizin her şeyi söyleyebilecek kadar yetkin olacağını zannetmiyorum.
İki tıklatıp değişen ve boya takıntısı olanların havasını alırlar en fazla.

Elektrik tesisatı, kablolama, şaselerin durumu, motorun durumu, frenlerin durumunu, su, yağ ve benzin kaçağını vb çeşitli önemli bileşenler boya ve değişenden dâhâ önemli olmasına rağmen her ekspertiz bunları dillendirebilecek kadar yetkin değil sonuçta.

Öncelikle kesinlikle kurumsal bir ekspertize götürün. Aracı satın alacağınız adam "yakınlarda şu ekspertiz var, oraya götürelim" vb derse başka yere götürün. Aracın olduğu konum yakınındaki ekspertizleri aracı görmeye gitmeden önce siz belirleyin.

Ekspertiz yaptırırken her zaman en dolu ekspertizi yaptırın. Sadece kaporta baktırıp geçmeyin. Şu an bilinebilecek en kötü araba 500k civarı. 2-3 ay önce İstanbul Ümranlar'da ekspertiz yaptırdım 7.5k civarı. Kısacası, cebinizden 7.5-10k civarı ekspertiz için çıkacak, çıkmalıdırda. O kadar para bağlıyorsunuz, işinizi garantiye alın.

Ha ekspertize soktunuz, hiçbir şey çıkmadı ama 1 hafta sonra araba bozuldu, beyin değişecek. Olabilir, yapacak bir şey yok kader deyip geçiceksiniz. Siz elinizden geleni yaptınız.

Bu arada eğer sanayide ustanız varsa ekspertizden sonra ustanıza da gösterin aracı.

Ekspertizde adamın dediği harici herhangi bir "ağır kusur" çıkarsa, ekspertiz ücretini karşı taraf öder. Bu işin raconu budur. Boyasız göçük düzeltme vb ağır Kusur'a girmez. Normalde lokal boya da girmez ama lokalin lokali var.

Şimdi ekspere soktunuz, her şey güzel, fiyatta anlaştınız. Kusur varsa pazarlığınızı ettiniz. Notere gidiyorsunuz, araç satışı için işlemlere başlıyorsunuz. Noter huzurunda parayı araç sahibine yolluyorsunuz ve satış gerçekleşmiş oluyor.

Burada dikkat etmeniz gereken birkaç husus var.

1-Araç alırken / satarken nakit olayına bulaşmayın. Paranızı araç sahibinin bankasına yollayın.
2-Bu benim kızımın arabası, parayı benim üstüme atsanız da olur vb muhabbetlerine girmeyin, başınıza bela alırsınız. Sadece ama sadece ruhsatta araç kimin üzerineyse, o kişiye parayı atın.
3-Parayı atarken açıklamaya XXX plakalı aracın satın alımı için... Diye yazmayı unutmayın.
4-Parayı sadece noter size söylediğinde atın. Notere gitmeden parayı atmayın. Kişi ne kadar güvenilir olursa olsun, boş yere risk almayın. Noter size "alımda ya da satışda hiçbir engel yoktur" demeden, para alışverişi yapmayın.

Hatırladıklarım bu kadar. Dilerseniz bir roadmap yapalım, işi bilmeyenler daha iyi kavrar.

1-Almak istediğiniz aracı beğenin.
2-Aracın yanına gitmeden telefonla pazarlığınızı yapın. (ya da araç başında yapın, size kalmış)
3-Aracı kurumsal bir ekspertize götürüp Full paket baktırın.
4-Araçta kafaya takılacak ve adamın daha önceden söylemediği bir kusur çıkarsa tekrar pazarlık yapın ya da aracı bırakıp kaçın.
5-Aracı bırakıp kaçmadıysanız, her şey istediğiniz gibiyse notere doğru gidin.
6-Noterden sıranızı alın, sıranız geldiği zaman araç alım / satım'ı için geldiğinizi belirtin.
7-Noter gerekli incelemeri yaptıktan sonra "araç alım / satımına herhangi bir engel yoktur" diyecek. Bunu diyebilmesi için aracın borcu / haczi vb olmaması lazım. Bundan dolayı notere gitmeden ve bu cümleyi duymadan herhangi bir para alışverişi yapmıyorsunuz.
8-Noter araç satım alımına engel yoktur dedikten sonra para transferini sadece ama sadece ruhsatta araç sahibi kimse ona yapıyoruz. Açıklamaya XXX plakalı aracın satın alım bedeli diye not düşüyoruz.
9-Gerekli işlemler tamamlandıktan sonra nur topu gibi aracımız oluyor. Keyifle biniyoruz.

Yanlış bilgi (Noter huzurunda yapılması gereken alış/satış işlemleri haricinde herhangi bir sözleşme için noter onayına ihtiyaç duyulmaz.
Bunu karşı tarafın ödemesi için çok düzgün bir insana denk gelmeniz gerekiyor. Kaç kere bu sebepten insanlarla kavga ettik. Ekspertize girene kadar: ''Ayıpsın kardeşim, dediklerimizden başka bir şey çıkarsa külfeti bize kardeşim, aslansın kardeşim...'' Hatasız dediği araçta ön panel ve şasede işlem çıkınca: ''Yalancısınız, ekspertiz ile anlaşmışsınız, ben kabul etmiyorum, ekspertiz ücretini ödemem...'' akabinde tartışma, küfür, kıyamet... Ekspertize girmeden önce karşılıklı anlaşma yapıp imzalasanız bile noter onaylı olmayan hiçbir sözleşmenin yasal geçerliliği yok. Racon falan da kimsenin bir tarafında olmuyor açıkçası.

Son düzenleyen: Moderatör:
Her araca eksper yaptırmam, Tofaş'ın nesini ekspere sokacağım mesela motorda üfürme yağ yakma olmasın, triger kayışı yeni değişmiş olsun, çürüğü olmasın yeterli. Ama söz konusu BMW, Passat, Audi gibi 2010 model üstü arabalarda kesinlikle ekspere götürürüm.Eksper ortak bulunmalı benim dediğim yada onun dediği yere gidilmez.

Araç almadan önce satıcıya telefonda soruyorum. Götüreceksek geleyim. Yoksa boşuna yol gelmeyim diyorum. Ekspertiz olarak Sami Tarcan favorimdir. Parası ne olursa olsun oraya götürüyorum.

İfadeler: 792

Evet hocam böyle insan olmayan varlıklara çok denk gelindiği bir gerçek. O gibi durumda olay ekspertizin insafına kalıyor. Polis vb çağırsan da hiçbir fayda olmuyor. Zaten öyle bir davranış sergileyen kişiden araç falan alınmaz.

Belirtmeyi unuttum, aracın MTV borcu olsa bile, satış & alış işlemleri gerçekleşemez.
Bu gibi durumlarda eğer gün içerisinde çözülebilecek sıkıntılar varsa yine zaman harcamadan 15-30dk içerisinde halledip tekrardan işleme devam edebilirsiniz. Mesela bizim alacağımız araçta ikinci dönem MTV ödenmemişti, noter satışa onay vermiyordu. Araç sahibi MTV yi ödedi, sisteme yaklaşık 10dk içerisinde düştü ve satış işlemi gerçekleşti.
2 Temmuz günü aracı aldığımız için hakkaniyetli olması açısından anlaştığımız fiyatın üzerine MTV tutarı ekleyip öyle aldık aracı.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…