Bütçe
20.000 TL

Bexerghe

Çalışkan
Merhaba herkese,

Ekran kartım RTX 5080 ve Ryzen 7 9800X3D işlemciye sahibim. 20.000 TL'den yukarı çıkmak istemiyorum pek. Bu sistem için en uygun monitör ne olur sizce? 2K mı almalıyım yoksa 4K mı?

Güzel, alabilirsin. Bütçeniz yüksek olduğu için mini LED veya 4K tercih edersiniz diye önermiştim. 5080 için 2K bir tık düsük kalıyor ama sorun olmaz.
Anladım siz o zaman 4k monitör tavsiye ediyorsunuz bu karta. Peki 16GB VRAM 4K için maksimum ayarlarda yeterli mi? En azından 2-3 yıl gider mi?

Anladım siz o zaman 4K monitör tavsiye ediyorsunuz bu karta. Peki 16 GB VRAM 4K için maksimum ayarlarda yeterli mi? En azından 2-3 yıl gider mi?

Şu an için 4K Max oynatır ama bu kartın kas gücü 3-4 sene sonra 4K Max oynatacak seviyede değil. Yani kas gücü yetmeyeceği için ayar kısmak zorunda kalacaksınız, 16 GB VRAM bu kart için yeterli ama 20GB olsaydı tabii daha iyi olurdu. 2K ile 4K arasında güzel bir fark olduğu için ve 5080'in 4K'nın altından kalkabilecek bir güçte bir kart olduğunu düşündüğüm için 4K veya 2K mini led/oled monitörlere yönelmenizi daha mantıklı buluyorum. 3080 bile hala 4K oyun (istisnalar kaideyi bozmaz) oynatabiliyor. Bunun üstüne frame generation, MFG vs eklendiği için 3080 ile arasında sadece kas gücü değil teknoloji farkı da koyuyor. 3080 zamanında DLSS 2 vardı ve DLSS kalite altı önerilmiyordu, şu an DLSS 4 sayesinde DLSS performans modu bile native 2K'den daha iyi gözüküyor. Yani uzun süre 4K oyun oynamak (Max ayarlar hariç) artık zor değil. Kas gücünün yetersiz geldiği yerde ayarları falan kısıp VRAM'i doldurmadan oynarsınız.

Bu tarz kanalları takip edin, 16 GB VRAM doldurmadan sağlam grafiklerle yıllarca oynarsınız.

Şu an için 4K Max oynatır ama bu kartın kas gücü 3-4 sene sonra 4K Max oynatacak seviyede değil. Yani kas gücü yetmeyeceği için ayar kısmak zorunda kalacaksınız, 16 GB VRAM bu kart için yeterli ama 20GB olsaydı tabii daha iyi olurdu. 2K ile 4K arasında güzel bir fark olduğu için ve 5080'in 4K'nın altından kalkabilecek bir güçte bir kart olduğunu düşündüğüm için 4K veya 2K mini led/oled monitörlere yönelmenizi daha mantıklı buluyorum. 3080 bile hala 4K oyun (istisnalar kaideyi bozmaz) oynatabiliyor. Bunun üstüne frame generation, MFG vs eklendiği için 3080 ile arasında sadece kas gücü değil teknoloji farkı da koyuyor. 3080 zamanında DLSS 2 vardı ve DLSS kalite altı önerilmiyordu, şu an DLSS 4 sayesinde DLSS performans modu bile native 2K'den daha iyi gözüküyor. Yani uzun süre 4K oyun oynamak (Max ayarlar hariç) artık zor değil. Kas gücünün yetersiz geldiği yerde ayarları falan kısıp VRAM'i doldurmadan oynarsınız.

Bu tarz kanalları takip edin, 16 GB VRAM doldurmadan sağlam grafiklerle yıllarca oynarsınız.

Çok teşekkür ederim ilginiz ve bilgilendirdiğiniz için.

@2254 Bu arada bir şey daha sormak istiyorum. 4K monitör alıp bazı oyunlarda çözünürlüğü 2K'ya aldığımda görüntü 2K Monitörler gibi aynı olur mu yoksa daha mı kötü olur?

Son düzenleme:
Çok teşekkür ederim ilginiz ve bilgilendirdiğiniz için.

@2254 bu arada bir şey daha sormak istiyorum. 4K monitör alıp bazı oyunlarda çözünürlüğü 2K'ya aldığımda görüntü 2K monitörler gibi aynı olur mu yoksa daha mı kötü olur?

Açıkçası bunun araştırmasını yapmadım ama muhtemelen native 2K monitör 2K'ya düsürülmüs 4K monitörden daha iyi gözükecektir. Ama DLSS varken çözünürlüğü 2K yapmanın bir manası yok, zaten yapay zeka çözünürlüğü düşürüyor. İhtiyacınızın olacağını düşünmüyorum. 1-2 sene sonra DLSS Ultra performans moduna da bir Update gelecektir. DLSS sürekli gelişiyor.

@2254 Hocam tekrardan rahatsız ediyorum kusura bakmayın:) 4K Monitör almaya karar kıldım. Lakin 32 inç ile 27 inç arasında kaldım. Genel kullanımda 4K için 27 inç monitör mü önerirsiniz yoksa 32 inç mi? Hangisi daha kaliteli görüntü verir? Bir de bu monitör nasıldır? Veya bu fiyata yakın daha iyi monitörler var mı?

@2254 Hocam tekrardan rahatsız ediyorum kusura bakmayın:) 4K Monitör almaya karar kıldım. Lakin 32 inç ile 27 inç arasında kaldım. Genel kullanımda 4K için 27 inç monitör mü önerirsiniz yoksa 32 inç mi? Hangisi daha kaliteli görüntü verir? Bir de bu monitör nasıldır? Veya bu fiyata yakın daha iyi monitörler var mı?
Hocam şu an müsait değilim de bi 20-30 dakikaya dönerim.

@Bexerghe

4K 27inç

Ekran basına düsen PPI daha fazla olduğu için dokular, gölgeler vs daha detaylı gözükecek.
Görüntü daha keskin olduğu için DLSS açtığınız da oluşan bulanıklık daha az belli olacak.

4K 32inç.

4K zaten yüksek bir keskinliğe sahip olduğu için 32inç sayesinde örneğin RDR2 gibi sinematik ağırlıklı oyunları oynarken ekran daha geniş olduğu için daha fazla alan görecek ve dolayısıyla daha fazla keyif alacaksınız. Buna dizi, film falan izlemekte dahil, daha fazla alan göreceğiniz için uzaktan izlemeyi de kolaylaştıracak. Yani bir nevi TV gibi de kullanabileceksiniz.

Yani daha iyi görüntü kalitesi için 27inç, daha fazla sinematik deneyim için 32inç tercih edilmesi lazım. Yani kişisel bir şey. Ama sizin sorduğunuz soru daha iyi görüntü kalitesi olduğu için bunun cevabı 27inç olacaktır.

4k 32inç

4k27inç

Son düzenleme: