Bütçe
20.000 TL
AMD Ryzen 5 7500F 3.7 GHz 32MB önbellek 6 çekirdek AM5 5nm MPK işlemci.

Gigabyte A620M-H 6400MHz(OC) DDR5 soket AM5 M.2 HDMI DP mATX anakart.

G.Skill 16 GB Ripjaws S5 5600MHz CL46 DDR5 XMP siyah Single kit RAM.

Vento VG20al tempered glass USB 3.0 mesh RGB ATX mid Tower kasa + FSP 750W 80Plus PSU.

Sttuter, Micro stutter sorunları yaşıyorum. Her çözümü denedim çare bulamadım. Servise gitti onlar da sorun yok diyor. Fakat sorun ekran kartından belli. Nasıl mi? Mesela bir driver Update yapiyorum, calisan oyun bozuluyor veya düzeliyor. En son bir Update yaptim ekranda glitchler oldu gitmiyor da.

AMD yüksek CL'i sevmez zaten. Çiplet kalıp da iç die gecikmesi yüksek, RAM'lerinizin gecikmesi çok yüksek, microstutter sorunlarının nedeni bu. Arkadaşımdaki RAM'lar 6000 C30 ve 7700 XT ile 7500F var aynısı (sadece onda TUF B650 var) hiçbir sorun yaşamadı.

Driver sorunlarının nedeni ise muhtemelen beta sürücü yüklediniz. AMD'nin beta sürücüleri iyi değildir zaten, tam sürücüleri kullanmaya devam etmeniz gerek.

Son düzenleyen: Moderatör:
AMD yüksek CL'i sevmez zaten. Çiplet kalıp da iç die gecikmesi yüksek, RAM'lerinizin gecikmesi çok yüksek, microstutter sorunlarının nedeni bu. Arkadaşımdaki RAM'lar 6000 C30 ve 7700 XT ile 7500F var aynısı (sadece onda TUF B650 var) hiçbir sorun yaşamadı.

Driver sorunlarının nedeni ise muhtemelen beta sürücü yüklediniz. AMD'nin beta sürücüleri iyi değildir zaten, tam sürücüleri kullanmaya devam etmeniz gerek.

Hocam yüksek CL derken? Mesela bugün Valorant girdim Valorant'ta oyun sorunsuz dropsuz oynadim ama GTA 5, FiveM'de hala aynı.

Bugün arkadaşın evine götüreceğim. Eğer onda da GTA da vs. Sorun çıkarırsa NVIDIA alacağım.

Hocam yüksek CL derken? Mesela bugün Valorant girdim Valorant'ta oyun sorunsuz dropsuz oynadim ama GTA 5, FiveM de hala aynı.

Bugün arkadaşın evine götüreceğim. Eğer onda da GTA da vs. sorun çıkarırsa NVIDIA alacağım.

5600'lerde biz Max 32 istiyoruz. AMD için genelde CL46 çok yüksek. Sadece RAM içi gecikme 16 ns, 10-12ns üstü fazla kalıyor. AMD çiplet kalıp kullanıyor, die içi haberleşmede zaten gecikme yüksek infinitt fabric yüzünden. AMD'de yüksek MHz'lerde fark az ama yüksek CL'lerde fark çok, gecikmenin yüksek olması sebebiyle microstutter olması gerek kanımca.
CL farkı Örnek=

MHz farkı Örnek=

5600'lerde biz Max 32 istiyoruz. AMD için genelde CL46 çok yüksek. Sadece RAM içi gecikme 16 ns, 10-12ns üstü fazla kalıyor. AMD çiplet kalıp kullanıyor, die içi haberleşmede zaten gecikme yüksek infinitt fabric yüzünden. AMD'de yüksek MHz'lerde fark az ama yüksek CL'lerde fark çok, gecikmenin yüksek olması sebebiyle microstutter olması gerek kanımca.
CL farkı Örnek=

MHz farkı Örnek=

NVIDIA alsam düzelecek yani. Ben hazir sistem almistim. Eger boyle bir şey varsa neden satabiliyorlar?

@Ayhan Dönmez benim bu durumda NVIDIA alsam duzeltebilir miyim?

O sorunun cevabı @SunseTTime ve @Ateş Hekimoğlu 'nda. Ben gaming bıraktım yaşadığım sorunlardan dolayı. XOC ve Test Bench kurdum @Bandırmalı1965 hoca gibi :D
Elimden iki tane 7800X3D + 5070 Ti sistem geçti. İkisinde de optimizasyonu kötü oyunlarda stutter var ama iade olan sistemde mesela PUBG oynanmıyordu; bunda daha düzgün. Arkadaşımda R5 7600 + 4080 var ve aynı oyunlarda benden daha az olsa o da drop yiyor. Ben şu an sistem toplayacak olsam şahsen Intel + ikinci el 4080 falan alırdım. Bir diğer konu da AMD kartlarda optisi iyi oyunlarda bile stutter haltı olabiliyor. 9070 XT tarafı oyunlarda stabil gibi ama bu sefer de başka sorunlar patlak verebilir. Ben konu sahibine Intel + 4070 önerebilirim. NVIDIA 50 serisi de pek masum değil; her yeni sürücü çıkınca notlarda 50 serisiyle ilgili çözülen performans sorunları oluyor.

Elimden iki tane 7800X3D + 5070 Ti sistem geçti. İkisinde de optimizasyonu kötü oyunlarda stutter var ama iade olan sistemde mesela PUBG oynanmıyordu; bunda daha düzgün. Arkadaşımda R5 7600 + 4080 var ve aynı oyunlarda benden daha az olsa o da drop yiyor. Ben şu an sistem toplayacak olsam şahsen Intel + ikinci el 4080 falan alırdım. Bir diğer konu da AMD kartlarda optisi iyi oyunlarda bile stutter haltı olabiliyor. 9070 XT tarafı oyunlarda stabil gibi ama bu sefer de başka sorunlar patlak verebilir. Ben konu sahibine Intel + 4070 önerebilirim. NVIDIA 50 serisi de pek masum değil; her yeni sürücü çıkınca notlarda 50 serisiyle ilgili çözülen performans sorunları oluyor.

AMD islemcim var. 5060 Ti dusunuyorum ama. Palit iyi degil mi? Butceme gore en iyisi.

AMD islemcim var. 5060 Ti dusunuyorum ama. Palit iyi degil mi? Butceme gore en iyisi.
Ben ekran kartlarında marka farkına pek takılan bir insan değilim. Alacaksan Amazon satıcılı/göndericili veya Hepsiburada satıcı al. Beğenmezsen yollarsın. Ben mesela yeni sistemi o sitelerden topladım. İçime sinmezse parça değişimi konusunda başım hiç ağrımayacak.

Marka iyi mi diye kafaya takmanıza gerek yok, RTX 5060 Ti alıyorsanız ister 10.000 TL'ye satılsın ister 100.000 TL'ye içindeki çipin yapabilecekleri belli; aradaki fiyat farkını soğutucuya, markaya, görsele ve çok etki etmese de malzeme kalitesine veriyorsunuz.