Yer
İzmir
Cihaz
Honor 400
Merhaba,

35 gün oldu Honor 400 alalı ve memnunum ama kafamda şu soru var, %20-%80 kuralı bu cihazda da geçerli mi? Yani sonuçta bunda Silicon-Carbon batarya var ve artık bu batarya için öyle şeyler gereksiz yorumları gördüm ve merak ettim.

Doğrusu nedir?

Silikon karbon olmayan icin de gereksiz ki. Yuzde 20'lik kismi kullanmayip guya pil dongusunu artiracaksin da 3-4 yillik kullanimda pil omrune yuzde 3-5 etki ederse eder onun icin o kadar zahmete girmeye gerek yok. Surekli yuzde 20'nin altina dusurerek kullanma yeter.

Silikon-karbon dedigimiz aslinda hala lityum-iyon tabanli bir batarya. Yani genel kurallarin bazilari bunun icin de gecerli. Farki ise normalde anot malzemesi olarak grafit kullanilir ancak yeni teknolojiyle silikon-karbon kompoziti bir malzeme kullaniliyor. Silikonun enerji kapasitesi grafite gore cok daha fazla oldugu icin ayni kapasitede daha cok enerji tutabiliyor. Ama silikonun sistigini de biliyoruz, dort dortluk bir sistem degil henuz.

Soruya gelirsek %15-85 araliginda tutmak omru uzatiyor. Batarya belli bir sarj dongusu sonrasi olmeye baslar. Bu aralikta tutmak donguyu biraz yavaslatiyor. Buna hala dikkat etmek mantiklisi olur o yuzden.

Her yil telefon degistiriyorsaniz anlamsiz ama telefonu 3-4 yil kullaniyorsniz mutlaka yapmalisiniz.

Pil dongusu sayaci 0 - 100 için bir defa artar. Siz 0 -100 arasinda kullaniyorsaniz Lipo piller yaklasik 500 - 700 defa sarj edilebilir. 20 - 80 arasinda kulalnim içinse 2000 sarj dongusu kadar kullanilablir. Bu yüzden bataryasi buyuk olan modeli secip gun icinde fazladan bir defa sarj etmek batarya omrunu uc katina cikariyor. Telefonlar zaten %80'e kadar cok hizli sarj edebiliyorlar.

Her yil telefon degistiriyorsaniz anlamsiz ama telefonu 3-4 yil kullaniyorsniz mutlaka yapmalisiniz.

Pil dongusu sayaci 0 - 100 için bir defa artar. Siz 0 -100 arasinda kullaniyorsaniz Lipo piller yaklasik 500 - 700 defa sarj edilebilir. 20 - 80 arasinda kulalnim içinse 2000 sarj dongusu kadar kullanilablir. Bu yüzden bataryasi buyuk olan modeli secip gun icinde fazladan bir defa sarj etmek batarya omrunu uc katina cikariyor. Telefonlar zaten %80'e kadar cok hizli sarj edebiliyorlar.
Telefonu genelde ölene kadar kullanıyorum. 2025 Haziran'a kadar S9+ vardı mesela.

Telefonu genelde ölene kadar kullanıyorum. 2025 Haziran'a kadar S9+ vardı mesela.

Telefonlar ortalama 3-4 yila gelince pil degisimi istiyor zaten. Tam dolum yerine 80'de birakmak bunu maksimum 1 yil geciktirir. Eger 3-4 yila geldikten sonra telefonu birkac yil daha kullanmak istiyorsan o noktada batarya degisimi yapmak en sagliklisi 20-80 yapsan da yapmasan da. 20-80 kullanmak demek normalde 10 saat ekran suresi veren bir cihazin 6 saat ekran suresi vermek demek. Bir nevi elindeki cihazdan yuzde 40 oraninda yararlanamiyorsun. Yillarca bu sekilde kullanmak bana pek mantikli gelmiyor yani neticede o batarya her turlu oluyor. Laptop vs. olsa etkisi daha buyuk oluyor da telefonda pil degisimi de cok maliyetli degil. Zaten silikon karbon bataryalar gelmeden once pil sagliginin yuzde 80'e ulasmasi icin gereken donguyu 500'den 1000'e cikarmislardi bataryalarda. 20'nin altina dusurulmemesindeki neten donguden ziyade batarya kritik hasar alabiliyor. Surekli bataryanin dibini siyirarak kullanmak 1-2 yil gibi kisa surelerde kullanilamaz hale getirebiliyor.