2024 yılı ekonomik anlamda hem zorluklar hem de fırsatlar barındıran bir yıl oldu. Özellikle Türkiye’nin içinde bulunduğu enflasyonist ortam, döviz kuru dalgalanmaları ve küresel krizlerin etkisiyle bizlere önemli dersler verdi. Bu yılın sonunda, ekonominin ve finansal piyasalarda yaşananların detaylarına dair değerlendirmelerimi paylaşmak, gelecek için bir öngörüde bulunmak istiyorum.
2024 yılı, ekonomik açıdan hem fırsatların hem de zorlukların yaşandığı bir yıl oldu.Yıl boyunca yaşanan ekonomik dalgalanmalara rağmen büyüme oranı beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Türkiye’nin enflasyonla mücadelede attığı adımlar, döviz piyasasındaki belirsizliklere karşı alınan önlemler, ihracat odaklı büyüme modelinin gücünü artırmaya devam etti.
2024 yılının son günü, geriye bakarken birçoğumuz için önemli dersler çıkarmak için bir fırsat. Yanında 2025’e dair tahminlerimi ve ekonominin geleceğine dair öngörüleri, bu yazımda sizlerle paylaşıyorum.
2024 Yılında Öne Çıkan Gelişmeler:
Ocak:
Döviz Kurları:
2024 yılı, ekonomide ciddi değişimlerin yaşandığı bir yıl oldu. Şimdi 2025 yılına dair tahminler ve öngörülerimi paylaşırken, enflasyon, faiz oranları ve döviz kurları gibi temel ekonomik göstergelerin şekillendireceği bir yılın bizi beklediğini görüyoruz. 2024’ün son gününde, gelecek yıl için daha umutlu bir bakış açısı oluşturmak önemli olacak. Yeni yıl, belki de daha istikrarlı bir ekonomi, daha dengeli döviz kurları ve sürdürülebilir büyüme için fırsatlar sunabilir.
Hepimize 2025’te başarılar dilerim.
2024 yılı, ekonomik açıdan hem fırsatların hem de zorlukların yaşandığı bir yıl oldu.Yıl boyunca yaşanan ekonomik dalgalanmalara rağmen büyüme oranı beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Türkiye’nin enflasyonla mücadelede attığı adımlar, döviz piyasasındaki belirsizliklere karşı alınan önlemler, ihracat odaklı büyüme modelinin gücünü artırmaya devam etti.
2024 yılının son günü, geriye bakarken birçoğumuz için önemli dersler çıkarmak için bir fırsat. Yanında 2025’e dair tahminlerimi ve ekonominin geleceğine dair öngörüleri, bu yazımda sizlerle paylaşıyorum.
2024 Yılında Öne Çıkan Gelişmeler:
Ocak:
- Türkiye, enflasyon oranının yılın ilk çeyreğinde düşüş eğilimi göstermesiyle yeni yıla girdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sıkı para politikalarını sürdürdü.
- Dünya genelinde Çin’in COVID-19 sonrası ekonomik toparlanma süreci hız kazandı. ABD ve Avrupa Birliği'nde faiz oranlarının yüksek seviyelerde tutulması küresel piyasalarda belirsizlik yarattı.
- Türkiye’de yerli otomobil markası Togg’un yurt dışı ihracat çalışmalarına başlandı. Türkiye'nin ihracat odaklı büyüme modeli desteklenmeye devam etti.
- Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmalar nedeniyle enerji fiyatlarında dalgalanmalar sürdü. Avrupa ülkeleri enerji krizine yönelik yeni çözüm planları açıkladı.
- Deprem bölgelerindeki ekonomik toparlanma çalışmaları hızlandı. Tarım ve inşaat sektörünü destekleyen teşvikler duyuruldu.
- ABD’de bankacılık sektöründeki zorluklar, bölgesel bankaların çöküşüne neden oldu ve küresel finans piyasalarında dalgalanmalara yol açtı.
- Türkiye, Türk Lirası’ndaki değer kaybını önlemek amacıyla TCMB’nin döviz rezervlerini artırmaya devam etti.
- Suudi Arabistan, Çin ve Rusya arasında enerji sektörüne yönelik yeni iş birliği anlaşmaları imzalandı.
- Türkiye’de tarım sektörü, mevsimsel kuraklık nedeniyle zorluklarla karşılaştı. Hükümet, tarımsal sulama projelerine ek kaynaklar ayırarak bu soruna çözüm aradı.
- Avrupa Birliği, yeşil enerji projelerine yönelik finansal destek paketlerini genişletti.
- Türkiye, yaz turizminden rekor gelir elde etti ve Akdeniz çanağındaki turizm destinasyonları arasında ilk sırada yer aldı.
- BRICS ülkeleri, ortak dijital para birimi projelerini tanıttı ve bu gelişme, doların küresel egemenliğini sorgulayan bir adım olarak değerlendirildi.
- Türkiye İstatistik Kurumu, işsizlik oranında düşüş olduğunu açıkladı. İnşaat ve hizmet sektörleri ekonomik büyümeye katkıda bulunmaya devam etti.
- Küresel iklim krizi, Afrika kıtasındaki gıda kriziyle birleşerek uluslararası yardımların artmasını sağladı.
- Türkiye’de döviz piyasalarındaki dalgalanma devam ederken, altın ve enerji ithalatında artış gözlemlendi.
- Hindistan’ın ekonomisi %6.8 büyüme ile dikkat çekti. Güney Asya ülkeleri, küresel ticarette daha önemli bir konuma geldi.
- Türkiye, yeni eğitim öğretim yılı öncesinde öğrencilere ve öğretmenlere yönelik mali destekler sağladı.
- Avrupa’da enerji fiyatları yeniden yükseldi ve kış aylarına hazırlık kapsamında doğal gaz depolama kapasitesi artırıldı.
- Türkiye, savunma sanayii ihracatında yeni rekorlar kırdı. Türk yapımı İHA ve SİHA’lar uluslararası alanda büyük talep gördü.
- ABD’de başkanlık seçimleri öncesinde ekonomik politikalar tartışma konusu oldu. Çin, ekonomik yavaşlama risklerine karşı yeni teşvik paketleri açıkladı.
- Türkiye Cumhuriyet Bayramı'nın 101. yılı dolayısıyla ekonomik başarılar vurgulandı.
- G20 Zirvesi, Hindistan’da gerçekleştirildi. Ülkeler, küresel ticaret ve iklim krizi konusunda ortak politikalar geliştirme kararı aldı.
- Türkiye, 2024 yılı ihracat rekorları ve teknolojik atılımlar ile kapandı. Yıl boyunca yaşanan ekonomik dalgalanmalara rağmen büyüme oranı beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
- Dünya Bankası, 2024 yılı küresel büyüme oranını %3.1 olarak açıkladı. Enerji geçişi ve dijitalleşme, dünya ekonomisinin lokomotifi olmaya devam etti.
Döviz Kurları:
- Dolar/TL Kuru:
- Benim öngörüm: 2025 yılı sonunda dolar/TL kuru 40-42 aralığında olabilir. Türkiye’deki enflasyonist baskılar ve sıkı para politikaları bu seviyeleri şekillendirecek temel faktörlerdir.
- Piyasa katılımcıları: 12 ay sonrası için dolar/TL kurunun 43,23 seviyesinde olmasını beklemektedir.
- Deutsche Bank Türkiye: 2024 yılı sonu için dolar/TL tahminini 36 seviyesinde belirtirken, 2025 yılı sonu için dolar/TL beklentisinin 43 seviyesine yükseleceğini açıklamıştır.
- Morgan Stanley: 2024 yıl sonu için doların 36 TL seviyesine ulaşmasını beklerken, 2025 sonu için tahminini 43 TL olarak belirlemiştir.
- Credit Agricole: 2025'te dolar/TL kurunun Mart ayında 35,50 TL, Haziran ayında 35,70 TL, Eylül ayında ve yıl sonunda ise 36 TL olacağını öngörmektedir.
- JP Morgan: 2025 yılı için dolar/TL beklentisini Haziran ayında 42,82, Aralık ayında ise 41,86 olarak belirlemiştir.
- Euro/TL Kuru:
- Benim öngörüm: Euro/TL kuru 2025 sonunda 45-47 bandında dengelenebilir. Avrupa ekonomisindeki toparlanma ve Euro’nun dolar karşısındaki performansı, bu seviyeleri destekleyecektir.
- Sterlin/TL Kuru:
- Benim öngörüm: Sterlin/TL için 2025 yılı tahmini 53-55 aralığında şekillenmektedir. İngiltere’nin Brexit sonrası ekonomik toparlanması ve Türkiye ile ticaret ilişkilerindeki gelişmeler bu tahminleri desteklemektedir.
- Enflasyon Tahminleri:
- Benim öngörüm: Türkiye’de enflasyonun 2025 sonunda %20-22 arasında gerçekleşeceği yönündedir. TCMB’nin sıkı para politikası uygulamaları enflasyonu baskılayabilir.
- TCMB: 2025 yılı enflasyon tahminini %21 olarak belirlemiştir.
- Piyasa katılımcıları: 24 ay sonrası için TÜFE beklentisini %18,47 olarak öngörmektedir.
- Faiz Oranları:
- Benim öngörüm: TCMB’nin politika faizi 2025 yılı boyunca %30-35 aralığında seyredebilir. Enflasyonla mücadele ve döviz kurlarındaki istikrar arayışı bu oranları etkileyen başlıca unsurlar olacaktır.
- TCMB: 2025 yılında para politikası kararlarını enflasyon hedefleri doğrultusunda şekillendireceğini belirtmiştir. Politika faizi mevcut seviyelerde kalabilir veya enflasyon hedeflerine ulaşmak için ayarlamalar yapılabilir.
2024 yılı, ekonomide ciddi değişimlerin yaşandığı bir yıl oldu. Şimdi 2025 yılına dair tahminler ve öngörülerimi paylaşırken, enflasyon, faiz oranları ve döviz kurları gibi temel ekonomik göstergelerin şekillendireceği bir yılın bizi beklediğini görüyoruz. 2024’ün son gününde, gelecek yıl için daha umutlu bir bakış açısı oluşturmak önemli olacak. Yeni yıl, belki de daha istikrarlı bir ekonomi, daha dengeli döviz kurları ve sürdürülebilir büyüme için fırsatlar sunabilir.
Hepimize 2025’te başarılar dilerim.
Son düzenleme: